2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Volt egyszer egy mindenmentes teljes kiőrlésű házi kenyér recept, az első. A sok-sok kérdés és kívánság nyomán, amit ezzel kapcsolatban kaptam, megszületett az élesztőmentes, mindenmentes zsemle is, én pedig rákaptam az élesztőmentes sütésre. 🙂 Bár az eredeti mindenmentes kenyerem alatti csillió hozzászólásban már mindent kicseréltünk és feltaláltunk, amit a témában lehetett, szerettem volna egyszerűsíteni a helyzeten azzal, hogy felkerül az oldalra egy komplett élesztő-, kukorica- és gluténmentes házi kenyér recept.
Cirokliszt
A zsemlékkel kapcsolatban sok új liszttel ismerkedtem meg, köztük a cirokliszttel is. Bár találtam olyan recepteket is, ahol kenyér, zsemle egyik fő összetevőjeként használták, nekem nagy mennyiségben túl erőteljes (földszerű?) volt az íze, ezért egy ideig nem vettem le a polcról. Később egy véletlen nyomán kiderült, hogy ha csak keveset használok belőle, akkor nagyon finom, még háziasabb, még rusztikusabb gluténmentes házi kenyér sül ki a történetből. Azóta sokszor használtam az élesztővel készülő kenyeremben is, kukorica liszt helyett, és így készült ez az élesztőmentes cirokos cipó is.
Élesztőmentes, gluténmentes házi kenyér
A zsemlékkel ellentétben itt a korábban már megszokott, teljes kiőrlésű, IR-barát gluténmentes liszteket használtam. Ez a recept elég megengedő, ha valamelyik liszt nem tetszik, bátran próbáld lecserélni valamilyen más, hasonló (IR-barát, teljes kiőrlésű, nem keményítő) lisztre, csak arra figyelj, hogy a szükséges folyadék mennyisége ezzel változni fog!
Bármennyire is szeretem a hagyományos, kelesztős kenyeremet, nagyon szimpatikus ebben az élesztőmentes változatban, hogy pikk-pakk elkészül: ha az utolsó percen jut eszembe, hogy hoppá, vacsorára nem lesz elég a kenyerünk, akkor ezzel a recepttel behozhatom a lemaradást.
Az eredeti változathoz képest kicsit morzsálódósabb, de ezzel együtt elnyerte a család tetszését is, így bízom benne, hogy ízleni fog! 🙂
Figyelem! Ez egy régebbi bejegyzés, már van gluténmentes kovászos kenyér recept is az oldalamon, itt találod!
Mindenmentes cirokos cipó (gluténmentes, élesztőmentes házi kenyér)
Hozzávalók
- 110 g kölesliszt
- 90 g barna rizsliszt
- 50 g hajdinaliszt*
- 50 g cirokliszt
- 3 ek. lenmag pehely**
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 300 +80g víz
- 3 ek. bolhafűmaghéj
- 1,5 kk. só
- 3 ek. olívaolaj
- 1 kk. almaecet
Elkészítés
- Tegyél a sütőbe egy kis (hőálló!) tál vizet és melegítsd elő 180 fokra.
- A bolhafűmaghéjat, sót, olívaolajat, almaecetet keverd össze 300g vízzel egy mérőpohárban.
- Mérd egy keverőtálba a liszteket, lenmagpelyhet, szódabikarbónát. Keverd össze.
- A mérőpohár tartalmát dolgozd össze a lisztekkel, majd lazítsd egy kicsit a maradék 80 ml vízzel. (Erre a lépésre azért van szükség, mert amikor az összes vízbe áztattam a bolhafűmaghéjat, a kenyér mindig száraz lett.)
- Tedd sütőpapírral kibélelt formába (én feles püspökkenyér formát használok, kb. 20 cm hosszú) és süsd 50 percig.
- Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd egy rácsra kihűlni. A szeleteléssel várd meg, amíg teljesen kihűl.
Megjegyzések
** A lenmagpehely nálam pár másodperc alatt készül, a kávédarálóban, egész lenmagból. A kész kenyeret tartsd lezárt zacskóban/dobozban a hűtőben, és csak annyit melegíts, amennyi elfogy. Így 3-5 napig eláll.
Gölöncsér Tiborné mondta
Én nem ismerem a TE élesztős kenyeredet meg köszönném a receptet ha közölnéd velem köszönöm szépen Gölöncsér Tiborné
Mindenmentes Nóri mondta
Linkeltem a szövegben néhányszor, de megteszem újra: itt a recept.
Anita mondta
Kedves Nóri,
Szeretném ezt a receptedet elkészíteni, én a hajdinalisztet fogom lecserélni valamire vagy arányosan több köles vagy barnarizslisztet fogok beletenni helyette.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem van itthon lenmaglisztem… ha azt a lenmagpehely helyett használnám, mennyit kellene szerinted beletennem?
Nagyon köszönöm válaszodat!
Anita
Mindenmentes Nóri mondta
Ha a lenmagliszt olajtalanított pellet, akkor nem tudod itt használni.
kárpáti mariann mondta
Kedves NÓRI!
Segítségedet kérném nem ehetek semmilyen olajat.mivel helyettesíthető?gluténmentesen,tej és tejtermék mentesen kell étkeznem.
Köszönettel
Andrási Nóra mondta
Szia Mariann,
hagyd ki nyugodtan az olajat… 🙂 Nem kell helyettesítened.
Vass Nándor mondta
Szép Estét Kedves Nóri !
Először is Boldog Új Esztendőt kívánok,minden Jóval megfűszerezve…..
Nagyon tetszik a Kenyérke recept,mert tojás sem kell bele, és szeretném megsütni.De 1.a rizslisztet felcserélhetném amaránt lisztre?,2. Nem értem a ” víz” dolgokat?,hová lett a 300 g víz?,mikor hová lett keverve?.A 80 g-ba kell áztatni az utifűmaghéjat?
Jó lenne ha segítenél,tudod a Feleségem kórházban van,nincs aki segítségemre legyen a tanácsadásban…….
Tisztelettel : Nándi Felvidékről……
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Nándi,
Köszönöm, hogy szóltál, javítottam. 🙂 A 300g-ba megy a bolhafű meg a többi és a 80g-ot kell még hozzáadni a végén.
A feleségednek gyors és tartós felépülést kívánok!
Vass Nándor mondta
Szia Nóri,Szép Estét !
Köszönöm a választ,amit Nagyon vártam,mert szeretném kipróbálni….most már a „víz”dolgot értem,lehet túl buta vagyok,mert azt még mindig nem tudom,hogy a sütőbe minek kell a tálka vizet felmelegíteni 180 fokra? Jaj,még azt is kérdezem,hogy mivel Én rizslisztet nem használok,felcserélhetem -e azt Amaránt lisztre ? Ne haragudj,hogy ilyesmivel zavarlak,de míg nem világos minden mozdulat a számomra,addig nem kezdem el,mert nem csípem a kudarcot……
Ui: Külön köszönöm,hogy a Feleségemnek gyors és tartós felépülést kívánsz,mert arra most Nagy-Legnagyobb szüksége van,mivel sajnos a legsúlyosabb betegség támadta meg Őt………
Bocsi,hogy itt ilyet írok…..
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A víz azért kell a sütőbe, hogy párásítson, és ne száradjon ki a cipó. Nyilván 100 fokos marad. 😉
Az amarántliszthez nem tudok hozzászólni, mert ebben a felállásban még nem próbáltam. A tészta jól formázható, nem ragadós kell legyen. Ha nem ilyen, akkor több/kevesebb vizet próbálj. Nézd meg a zsemléimet, azokban nincsen rizsliszt.
A nagymamám 20 évet élt műtét után, nagyrészt aktívan, azzal a betegséggel, amire gondolom, hogy gondolhatsz. Minden nap értékes.
Vass Nándor mondta
Szép Estét Kedves Nóri !
Köszönöm válaszodat,most már megértettem a „víz ügyeket”és kifogom próbálni amaránt liszttel a Kenyérkét.A zsemle receptet is néztem,az is finom lehet,azt is majd megsütöm hamarosan.Gyakrabban kifogom nyitni ezt az oldalt,mert sok Jót tanulhatok Tőled,amit köszönök.
Feleségemmel kapcsolatban sajnos úgy van ahogy gondolod,mivel ez az oldal nem arról szól,itt nem írhatom körül a dolgokat,kár hogy nincs olyan lehetőség,ahol csak Veled írhatok…….Köszönöm a vigasztalást,ez is egy lépéssel közelebb visz a reménykedéshez,hogy megvívja győztesen a csatáját a gyilkos kórral szemben….
Üdvözlettel : Nándi Felvidékről….
B.Beáta mondta
Kedves Nóri! A lenmagpehely helyettesíthető?
Köszönettel,
B.Beáta
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Beáta,
használhatsz helyette pl. szezámmagot is, ha az mehet.
Anita mondta
Szia Nóri, akárhogy nézem, nem látom a leírásban, hogy mikor kerül a szódabikarbóna a kenyérbe. Gondolom a lisztekhez kell adni, mint a zsemlénél, de a biztonság kedvéért inkább megkérdezem.
Köszönöm!
Anita
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Na, ez van, ha alvás helyett posztolok… Javítottam, de egyébként jól gondoltad. 🙂
Edit mondta
Kedves Nóri!
A kölesliszt készülhet-e kávédarálóban, a hajdinához hasonlóan? Ciroklisztem nincs, növelhetem-e a receptben szereplő valamelyik liszt mennyiségét 50 grammal helyette?
Köszönöm
Edit
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, a kölest is lehet darálni. Cirok helyett lehet kukoricaliszt is, vagy arányosan több a többi lisztből.
Széll István mondta
Kedves Nóri!
Olaj nélkül működik a recept. Kipróbáltam.
Nagyon finom volt!.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi az infót!
Baranyáné Margó mondta
Van még valaki rajtam kívül akinek székrekedést okozott az élesztő és minden mentes kenyér? Úgyis hogy. 2 Liter folyadékot megittam hozzá! Köszönöm szépen a válaszokat.
Andrási Nóra mondta
Kedves Margó,
A hirtelen megemelt rost bevitel okozhat ilyen tünetet – fokozatosabb tempóval, és idővel magától is enyhülnie kell.
Nagy Katalin mondta
Szia Nóri! Tegnap találtam rá a szuperoldaladra, tegnap a püspökkenyérfirmában sütött1150g-os kenyérreceptjétolvastam , nagyon tetszett de nem irtam fel mennyi víz kell hozzá, ma mikor kerestem nem találtam, de az oldaladon megtaláltam ezt a másik kenyeret, ami nagyon tetszik, csak lenne 1-2 kérdésem, mi az a cirokliszt, nem ismerem-esetleg mivel tudom helyettesíteni? Ezt azért nem kell keleszteni mert nincs benne élesztő? Ennek nagyon örülök, mert élesztőt nem ehetek. Köszönöm szépen, várom válaszod, boldog új évet kívánok és gratulálok a szuper blogodhoz.
Mindenmentes Nóri mondta
Itt a másik kenyér, ez annak az élesztőmentes változata. A cirok helyett használhatsz kukoricát is vagy a többi lisztből arányosan többet.
Nagy Katalin mondta
Köszönöm szépen, már megsütöttem, ahogy nézegettem a recepteket a ciroklisztet kukorica liszttel helyettesitettem. Nagyon finom lett. Nekem pirítva finomabb, de anélkül is jó!! Meg szeretném kérdezni nincs-e véletlen növényi tejszin recepted? Köszönöm
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy jól sikerült! Tejszín itt.
Nagy Katalin mondta
Köszi a válaszod, de sajnos nekem csak annyi jött át, hogy”tejszin itt” semmi egyéb
Mindenmentes Nóri mondta
Javítottam!
Mili mondta
Szia Nóri!
Nagyon finom ez a kenyér, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2 éves fiam magában ette, pedig csak 3 hónapja eszik mindenmentesen, szóval tudja, milyen a bolti kenyér íze.
Nekem egy kicsit kesernyés a hajdina miatt, pedig nem pirított került bele. Ha sósan esszük (házi kolbásszal, virslivel, hallal) akkor tökéletes, de ha mézes- vagy lekváros kenyeret ennénk, ahhoz túl erőteljes az íze. Így tegnap kipróbáltam cirok- és hajdinaliszt nélkül úgy, hogy helyettük földimandula- és nyílgyökérlisztet tettem, lenmagpehely helyett pedig rizspelyhet. Nagyon finom lett és teljesen semleges ízű, ezt már édesen is lehet enni. Bár az is igaz, hogy így már valószínűleg több ch van benne a nyílgyökér miatt, nem számolgattam. Ja, és tettem hozzá egy titkos hozzávalót is, 1 ek. zselatint. Ezt ugyan vegánok nem ehetik, de a mindenevők igen.
Egy külföldi gm blogon olvastam ezt a zselatinos dolgot, hogy gm lisztekhez adjunk zselatint (1 bögre liszthez 1 ek zselatint), illetve azt is, hogy semmit ne dobjunk a kukába kenyérfélék sütésekor, mert gm zsemlemorzsának az még kiváló lehet.
Lenne még egy kérdésem is: puha, levegős gm, tejmentes kuglóf/kalács receptre nincs még ötleted? Szeretném valahogy megtalálni a hamburger zsemle gm változatát, az olyan kalácsszerű, de minden, neten fellelhető recept kész keveréket használ és ráadásul csupa keményítő. Próbáltam a földimandulalisztes-csicserilisztes zsemlédet, de én nagyon kiéreztem belőle a csicserilisztet (régi, rossz gázsütőm van, szerintem ez a hiba) és minden falatnál „kvarcogott” valami a fogam alatt. A már említett fiam viszont gond nélkül ette. Valószínűleg túl sokáig éltem a hagyományos fehérkenyéren, ezért vagyok válogatósabb. Meg nem is vagyok rákényszerülve, mert senkinek sincs érzékenysége a családban, „csak” a kisebbik fiam autista valószínűleg, így miatta keresem a mindenmentes recepteket.
Gratula a bloghoz, nagyon hiánypótló!!
Mindenmentes Nóri mondta
Szuper hír! (Hogy a kislegénynek ízlik.) A cirok vagy a köles is lehet a ludas a kesernyés ízzel. Kuglóf receptem van kettő is (répás, kakaós), de szellőset ne várj, mert olyat csak a gluténos lisztek tudnak sütni, vagy sok keményítő, nálam pedig egyik sem megy…
Haji mondta
Kedves Nóri!
Köszönöm szépen a receptet. Ma megsütöttem, mindent betartottam, egyetlen gondom az, hogy nekem nem jön fel ilyen magasra, mint a tiéd a képen. Mitől lehet?
Mindenmentes Nóri mondta
Esetleg más alakú forma? Ha nem ez, akkor próbáld egy picit több szódabikarbónával+almacettel lehet, hogy kisebb a kanalad. 🙂
Panna mondta
Nekem sem jött fel ennyire, kicsit töményebb lett, de olyan puhán, szaftosan tömény, csak nehéz volt visszafogni magam, hogy ne faljam be a felét:-) nekem ízlett sósan és lekvárosan is. Szerintem egyszerűen túl nagy formába tettem és picit szétlapult.
Évi mondta
Kedves Nóri! Nagyon szupernek néz ki a kenyér. Szívesen elkészíteném én is. Késes aprító jó kávédaráló helyett? 🙂 Vagyis attól parázok, hogy bármelyiket leégetném… Megéri kávédarálóra beruházni?
Mindenmentes Nóri mondta
Köles- és hajdinalisztet is lehet már kapni elég jó áron (nézz körül itt), ha csak ezek miatt kellene a daráló, akkor felesleges. Én használom még pornyírfacukorhoz, lenmaghoz, chia maghoz, stb.
Kati mondta
Szia Nóri! Mindig nagyon várom a receptjeidet! Szuper a mindenmentes kenyered, már el sem tudom képzelni nélküle az életem. Nagyon nehéz gluténmentesen és egészségesen enni. Sajnos a boltokban elenyésző a kínálat Gm egészséges lisztkeverékből. Nagyon Szeretném kipróbálni ezt a kenyeredet is, de nem használok lenmagpelyhet,mi történik ha kihagyom? -vagy mivel helyettesítsem? Kérlek segíts! !! Köszönöm, Kati
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ez csak durvára darált lenmag, a felesleges nedvességet köti meg. Pl. szezámmag is jó helyette.
Ada mondta
Kedves Nóri!
Ezzel végre nekem is sikerült finom kenyeret sütni!Köszönöm!
Párszor már megsütöttem, egyedül az utolsónál vettem észre, hogy megromlott 3 nap után. Hogy érdemes tárolni?Illetve az a kérdésem, hogy normális az, hogy a kenyér alja kicsit „vizes” marad, míg a teteje szépen megsül?
Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
tartsd lezárt dobozban a hűtőben, és annyit melegíts belőle, amennyit megeszel. Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd rácsra, hogy szellőzi tudjon. Ezekkel frissítem a receptet is.
Ignácz Péter mondta
Kedves Nóri!
Új vagyok ezen a területen, de örömmel készítettem el ezt a receptet. Sajnos nekem nem valamiért nem lett az igazi, pontosabban olyan fura kissé kesernyés, kissé fura íze lett, hogy egyszerűen pár szelet után feladtam a próbálkozást, hogy legyűrjem. Másnap új lendülettel újra nekiálltam, ezúttal a hajdinát és a ciroklisztet kihagytam, de a végeredmény egy sápadtabb vekni lett, azonban az íze még mindig befogadhatatlan volt. Vagy kezdjek a köleslisztre gyanakodni? Egyszerűen nem értem, az én ízlésemmel van baj vagy valamit elrontok minden esetben?
Mindenmentes Nóri mondta
A köles nem ízlik Neked. 🙂
Kati Molnárné mondta
Kedves Nóri! Most sütöttem meg a kenyeret. Nagyon finom, imádom! Köszi a receptet!
Melcsi mondta
Szia Nóri,
A lenmag helyett lehet esetleg chia magot használni?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, de számíts rá, hogy a chia magnak erőteljesebb, földszerű íze van.
Linda mondta
Kedves Nóri!
Én 8 hónapja folytatok glutén-,cukor-, és tejtermék mentességet. Az elején még csak nézegettem a receptjeidet és ennyivel meg is elégedtem, de karácsony óta teljesen rám jött a sütő-főző láz. Imádom a receptjeidet. 14 éves vagyok, de már én sütöm a kekszeket, a kenyeret, vagy éppen a kakaós csigát otthon. 🙂
Ez a kenyér recept maga a menyország, ISTENI FINOM és nagyon könnyen elkészül.
Az lenne a kérdésem hogy LASAGNE-t nem gondoltad-e újra alkotni?
Nagyon szépen köszönöm,
Linda 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Linda,
Feldobtad a napom ezzel a ozzászólással, az biztos – nagyon örülök, hogy a receptjeim meghozták a kedved a sütés-főzéshez. 🙂
Kérdésere a válasz igen, gondoltam már a lasagne-ra tésztával, meg anélkül is, csak el nem jutottam még hozzá… De jó lenne. 🙂
Csapó Barbi mondta
Szia Nóri!
Nagyon finom, szerintem sokat fogom sütni ☺. Szeretném a kislányomnak is adni, aki 14 hónapos. Szerinted a hozzávalók már mehetnek Neki? Gondolok pl. az utifű maghéj és lenmag ,chiamag-ra is.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, persze. 🙂 Legalábbis az enyém nagyon szerette… 😉 (Útifűvel akkor legyél óvatos, ha allergiás, asztmás panaszai vannak esetleg.)
Csapó Barbi mondta
Köszönöm szépen! ☺
Moncsi mondta
Szia Nóri! Megsütöttem a kenyeret, nagyon finom lett, szuper recept, könnyű elkészíteni 🙂 Hajdinaliszt helyett mandulalisztet használtam. Lenne egy kérdésem, ha a hajdina ill. köleslisztet egész magok ledarálásával készítem , át kell előtte mosni (mint a köret készítésnél)?
Mindenmentes Nóri mondta
Én nem szoktam – a búzát sem mossák. 😉
Fruzsi mondta
Szia Nóri,
nemrég próbálkozok még a mindenmentes étrenddel, több receptedet is sikerrel kiviteleztem már, eddig a kedvenceim a köles keksz és a kölesles túró torta 🙂
Nagyon örültem a kenyér receptednek, mert az hiányzik az egyik legjobban. Mindent előírás szerint készítettem pontosan, nagyon jó állagú kis tésztát kaptam, tovább is sütöttem kicsit biztos ami biztos, hagytam hűlni éjszakára is rácson, viszont nagyobb részekben nyers marad belül a kenyér 🙁 pedig ment a párologtatás is sütés közben.
Tudsz valamit javasolni esetleg? Kenyérforma helyett úgy láttam jénait is használnak sokan, azzal egyszerűbb lenne?
Feladni nem fogom, mert a megsült részek viszont isteniek voltak 🙂
Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hú… az útifűmaghéjjal szoktak ilyesmi gondok lenni – sima útifűmaghéjat használtál, nem őrleményt? Vízben előre elkeverted? Bocs a kérdésekért, de nincs jobb ötletem…
Fruzsi mondta
Illetve nem, bocsánat, sima útifűmaghéjat használtam! Le kellene darálni?
Mindenmentes Nóri mondta
Nem, a sima -héj a jó, akkor jól csináltad. A lenmag egészben valóban alig köt meg vizet, de szerintem nem ezen múlt. Sajnos nem tudom, mi lehetett a baj… Próbáld meg még egyszer, hátha csak valami egyszeri dolog volt.
Fruzsi mondta
Őrleményt használtam, és elkevertem vízben igen, kocsonyás állagú masszát kaptam. Lenmagpehely helyett viszont egész lenmagot használtam, erre gyanakszom még, hogy így nem tudta megkötni a vizet..ez lehet a baj?
Szabó Aranka mondta
Kedves Nóri!
Köszönöm a receptet . Ízlik a férjemnek .Végre használható recept ami nem végezte a kukába ,mint vmi ehetetlen morzsa.
Két kérdésem lenne:
1. nekem nem elég az 50 perc.Honnan tudom hogy jó-e ? Kell-e színének lenni? ragadhat-e a tűre?(nem szeretnémtúl sütni).
2. mivel a lenmag és utifű vizet kíván ,munkahelyen nehezen megoldható az ivás (műhelybe tilos üveget vinni, kiszaladgálni se illik)lehet-e (fordított gondolat) egy részét tojással helyettesíteni?
Segítségedet előre is köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Nehéz kérdés, mert ragadhat is, meg színe se nagyon változik… Ezért maradnék inkább a stoppernél. Próbáld tovább sütni.
A második sem egyszerű… tojással biztosan szárazabb lenne, tojásfehérjét szoktak gluténmentes kenyerekbe tenni, de én sosem sütöttem így, nem tudok hozzászólni.
Aranka mondta
Kedves Nóri!
Kipróbáltam tojással , nem lett igazi. Viszont a véletlen úgy hozta,hogy még foglalt volt a sütő igy pihent a bekevert kenyérke kb.10percet, előnyére vált.
Ha más lisztel is kisérleteznék honnan tudom megállapítani a folyadék mennyiséget?
Segítségedet előre is köszönöm.
További szép napot!
Mindenmentes Nóri mondta
Ez sajnos csak ránézésre és próbálgatással működik… Ha beesik a kenyér teteje, akkor sok volt a folyadék, ha szépen feljön de nem morzsás, száraz, akkor jó.
Szilvi mondta
Kedves Nóri,
egy hete tudom hogy mindenmentes, IR barát étkezésre kell át állnom. Szkeptikus voltam hogy lehetséges e élesztő vagy kovász nélkül kenyeret sütni és láss csodát 🙂 mert lehet.
Bevásároltam a csoda liszteket és imádom ezt a kenyeret. Egy hét alatt másodjára sütöttem meg, én még magvakat szórtam bele, de isteni.
Köszönöm a receptet!
További jó alkotást!
Mindenmentes Nóri mondta
Csodalisztek! <3 Örülök a sikernek! 🙂
Blanka mondta
Szia!
Hajdinát mennyire érezni a kenyérben?
Sajnos nem szeretem…:S
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem nem nagyon, a cirok erősebb…
Évi mondta
Kedves Nóri,
Azt szeretném megkérdezni Tőled a recepttel kapcsolatban, hogy az 50 perc 180 fokon történő sütés a tűzhely milyen állapotában történjen? Alul-felul sütés vagy a szimpla, vagy melyik opciónál? Nagyon szépen köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Szia,
Ha van, akkor légkeveréses, ha nincs, akkor alul-felül.
Évi mondta
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen a gyors válaszod, izgulok nagyon
Évi mondta
Kedves Nóri, nagyon szeretném megtudni, hogy Te melyik olívaolajat használod. Nagyon sok receptedben olvastam, én nem vásároltam még, S annyi féle létezik, szeretném a Tiéteket. Nagyon szépen köszönöm!!
Andrási Nóra mondta
Szia,
ebben nem vagyok válogatós… Nem extraszűz, hanem finomított olívaolajat használok, Aldiban vesszük, 1 literes kiszerelésben. Vennék jobb minőségűt, vagy biot, de mindig csak extra szűzet találok, azzal meg nem jó főzni… Egyébként nagyon keveset használunk, kb. évente 3 litert, és négyen vagyunk.
RTimi mondta
Kedves Nóri!
Ha csak a kölest szeretném kicserélni az összetevők közül, mit javasolsz? (pajzsmirigy probléma miatt kerülöm)
Próbáltam kukorica- és rizsliszt keverékével, de nagyon sűrű, nedves lett a végeredmény, nem olyan szép, kenyérszerű, mint a tied.
Előre is köszönöm,
Timi
Andrási Nóra mondta
Szia Timi,
használj helyette finomra darált vörös lencsét (pl. kávédarálóval), és egy picit kevesebb vizet. A legújabb felfedezésem. 🙂
RTimi mondta
Köszönöm, Nóri! Jó ötlet volt a lencse.
Remek lett az állaga, és az íze is kellemes, nem erőteljes.
Ez az első igazán ehető, glutén- és élesztőmentes kenyér, amit sütöttem
Andrási Nóra mondta
Juhú! 🙂
Csilla mondta
Kedves Nóri!
Mindamellett, hogy szuperek a receptjeid a következő kérdésem merült fel: a szódabikarbónát mindig a fele az almaecetnek, azért van ez, mert ennyi kell a kettejük reakciójához? A szóda amikor reagál az almaecetnek, akkor képződnek a buborékok. Az ízek ilyenkor semlegesítődnek?? Mármint a szóda és az almaecet íze.
Az almaecetet, ha aszkorbinsavval helyettesítem , abból mennyit rakjak hozzá?
Köszönet
Andrási Nóra mondta
Szia Csilla,
pontosan így van (a kettő aránya). 🙂 Az aszkorbinsavhoz nem tudok hozzászólni, de almaecet helyett citromlevet is használhatsz. Egyébként semlegesítődnek az ízek.
Nóri mondta
Szia Nóra!
Nagyon finom kenyérkét sütöttem belőle, a párom teljesen odavan érte. Viszont egyvalamit nem értek: ahogy hozzáadagolom a 80 g plusz vizet, a kissé ragadós de még jól formázható gombócomból egy kanalazós, ragacsos, nagyon sűrűn folyós massza lesz, amit úgy kell belelapátolnom a formába. Megsül, meg is nő (bár nem akkorára mint a tied) és tényleg finom, de minden csak nem formázható amikor kellene. A kölest én darálom, a lenmagokat is, a hajdina cirok és rizsliszt bolti, utóbbi tk. A bolhafű rendes, nem lisztté őrölt, a formám pedig 21 centis. Mit csinálok rosszul? Vagy ez így is rendben van ha a végeredmény jó? Csak úgy szeretnék szellősebb, picit magasabb formázbatóbb kenyeret… Kérlek segíts. 🙂 Hálásan köszönöm neked előre is. 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia Nóri,
ha formázni szeretnéd, akkor próbáld inkább a kovászos kenyerem, ő egészen formázható, ha összegyúrás után vársz egy kicsit.
Sápi Kitti mondta
Kedves Nóri!
Nagyon vártam, hogy legyen időm megsütni a kenyeret. Több, mint 50 percig sütöttem és én nyernek találom. Mit ronthatok el?
Üdv, Kitti
Andrási Nóra mondta
Szia Kitti,
sajnálom… Próbáld kicsit bőkezűbben mérni az útifűmaghéjat.
Dora mondta
Szia! Az utifumaghej helyett mit lehetne használni?
Köszönöm szépen!
Andrási Nóra mondta
Szia Dóra,
sajnos azt nem lehet mással helyettesíteni. Ha nem eheted, lepénykenyereket tudsz sütni nélküle.