2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A pecsételhető köleskeksz sikere óta heti rendszerességű program nálunk a keksz sütés: végül mégis nagy hasznát vesszük a generációk óta felhalmozott keksz kiszúró formáknak! Nagyon szeretem a kicsit szokatlan sütemény formákat, ezért nem tudtam ellenállni ezeknek a meditáló buddha alakú keksz kiszúróknak… 😅 Annyira tetszettek, hogy új keksz ízesítést találtam ki hozzájuk: levendula az ellazult hangulatért, egy kis citrom a frissességért. Így született a „délutáni relax gluténmentes keksz”.
Gluténmentes keksz könnyen, gyorsan, otthon
Nagyon bevált ez a gluténmentes keksz recept – 5-10 perc alatt összedobom, és éppen csak pár perc pihentetésre van szüksége, kb. amíg előkészítem a terepet a nyújtáshoz. Gyurmázható, pecsételhető, ha nem nyújtom túl vékonyra, mindent kibír – kisgyerekkel is könnyű szaggatni.
Korábban írtam, hogy szeretném omlósabbá tenni, nos erre is megszületett a megoldás – ha porított eritrit helyett (nyírfacukor is működik) 1/4 kk. stevia port használok, akkor sokkal omlósabb lesz, de… Rájöttem, hogy pici kezekbe praktikusabb ez az erősebb tartású változat, mert nem morzsálódik szét, ha egy kicsit erősebben megszorítják.
Most már azt is tudom, hogy lezárt dobozban hetekig is eláll (egy adagot a hátizsákomban felejtettem… 😅), és ehhez képest csak kicsit lesz keményebb – ha almaszeletet teszel mellé egy éjszakára, megpuhul.
Levendulás keksz
Ami a talán szokatlan levendula ízesítést illeti, nem túl erős, nem tolakodó: kicsit virágillatú, és egy hajszálnyi édes ízt is ad a keksznek (itt írtam arról, hogy levendulával is lehet édesíteni), ezért most kevesebb eritritet használtam. Ami a levendulát illeti: csak nagyon jó (gyógyszerkönyvi) minőségű gyógynövények (Herbária) vásárlását javaslom. Pontosan egyszer vettem nem gyógyszerkönyvi minőségű levendula virágot (nem volt más…), és tele volt szár- és levél darabkákkal, az illata pedig elég halovány… Nem éri meg a bosszúságot.
Ez a cukormentes, gluténmentes keksz eritrit helyett nyírfacukorral (xilittel) is elkészíthető, de az utóbbiakat bele kell számolni a CH-tartalomba is, míg az eritritet nem.

Levendulás, citromos gluténmentes keksz (IR-barát, vegán)
Hozzávalók
- 100 g kölesliszt
- 20 g tápióka keményítő
- 30 g eritrit*
- 1/2 kk. szárított levendula virág**
- 40 g olvasztott kókuszzsír
- 1 kk. reszelt citromhéj egy kisebb bio citrom felének reszelt héja
- csipet só
- 1 ek. agávé szirup***
- 2 ek. víz
Elkészítés
- A eritritet kávédarálóba daráld össze a levendula virággal. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- A szilárd hozzávalókat (köles liszt, tápióka keményítő, levendulás eritrit, citromhéj, só) keverd össze egy tálban.
- Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat: kókuszzsír, agávé szirup, víz.
- Dolgozd össze alaposan és tedd félre pihenni pár percre.
- Gyúrma álagú, puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnod. Ha túl lágy,akkor egy kis köles liszt ha túl kemény, morzsálódós, akkor pár csepp víz segíthet.
- Nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle tetszőleges formákat. Bár a tészta könnyen nyújtható, és szilikon lapon, sütőpapír alatt nyújtom: így biztosan nem ragad oda, ahova nem kellene, és kevesebbet kell mosogatnom. A sütőpapírt átteszem a tepsibe.
- Süsd a kekszeket 180 fokon kb. 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Megjegyzések
** Csak jó minőségű levendula virágot használj (gyógyszerkönyvi minőségű, Herbária).
*** Az agávé szirup azért kell, hogy sütés közben megbarnuljanak a kekszek - helyettesítheted vízzel is, de akkor világosak maradnak a kekszek.
Szia Nóri!
A budhás kiszúró beszerzési forrása felől érdeklődnék, hol lehet ilyet venni?
Válaszodat előre is köszönöm: Takács Gabi
Szia,
A Butlersben vettem, karácsony után hegyekben állt és akciós is volt. 😀 Remélem, még találsz. 🙂
szia, sima keményítővel is működik? Köszi
Szia,
szerintem működnie kell, ha a sima keményítő alatt kukoricakeményítő értesz. Legfeljebb nem lesz olyan könnyen nyújtható, mint tápiókával.
Arra gondoltam, koszi 😉 remelem, ezzel is olyan jo omlos lesz 🙂
Szia Nóri! Nem fogod elhinni, de a következő recept, ami kimegy a blogra és amit hétvégén befotóztam, az pont egy levendulás keksz. 😀 Persze nem ilyen szép, mint a tied, inkább egy kicsit chokito jellegű, de nagyon nevettem, amikor láttam, hogy pont ma publikáltál te is egy levendulás keksz receptet. 🙂
Szia,
köszi, hogy szóltál, és ne izgasd magad, valahogy eléggé egy rugóra jár a semmit sem evő bloggerek agya – nálatok is többször jelent meg már valami, amit épp terveztem elővenni, és Izánál is épp most láttam egy pizzás csiga receptet készülőben, miközben én tegnap végeztem vele. 😀 Hát ilyen ez a popszakma. 🙂 Kíváncsi vagyok a ti kekszetekre is. 🙂
Hurrá! Sikerült! Szuper recept! Én fél mk. stevia porral és laktózmentes margarinnal csináltam, pár csepp vizet még igényelt, de a végeredmény nagyon jó lett! Igazi keksz állag, omlós de nem porhanyós! Kemény de könnyen törik, pont mint egy teakeksz. Isteni! 🙂
Hű de gyors voltál… <3
Akkor én most elkezdem a provence-i fűszerkeverékből kihamupipőkézni a levendulákat…
Az év hozzászólása…! Biztosan nincs más megoldás?
ÉN is megsütöttem tegnap este, alig bírtam visszafogni magamat, hogy maradjon mára is! Imádom a levendulát, még találtam otthon pannonhalmit….
Szuper finom és nagy köszönet érte!
Szia 🙂
Isteni finom lett, de nem mondanám, hogy valami ropogósra sikerült. Mit gondolsz, mit csinálok rosszul?
Szia,
ha úgy nem ropogós, hogy túl nedves, akkor az másnap reggelre javul (még szárad), ha nem elég omlós akkor az édesítő egy részét váltsd ki stevia porral.
Szia, hat nekem meg olyan omlos lett, hogy a sutobol is alig birom kiszedni… keves stevia port raktam bele, es plusz egy kanal vizet… hol lehet a hiba?ja, es kukoricakemenyitot.
Szia,
lehet, hogy a víz volt sok, nehéz megmondani… Legalább egy kevés xilitet/eritritet tegyél bele legközelebb, ha tudsz, hátha úgy jobb lesz.
Szia Nóri, a nutribellas citromos keksz az egyik kedvencem, és szeretnék ahhoz hasonló teljeskiőrlésű kekszet készíteni, mivel az elég drága és fruktózos is. Melyik kekszedet ajánlod? Ezt a fentit is ki fogom próbálni de nincs itthon kolesliszt és tapiokaliszt sem. IR diétan vagyok….. köszönöm.
Szia,
ezt ajánlanám, ill. ha „csak” sima IR-diétán vagy (nem GM), keress rá a régi zabkekszeimre a keresőben.
Szia Nóri,
Már jó ideje nézem a blogodat és egész sok mindent kipróbáltam már a receptjeid közül – nagoyn szeretem őket – de az csak most derült ki, hogy én is IR-es vagyok. Egyelőre még kicsit bizonytalan vagyok azt illetően, hogy mi a gyors és mi nem, szóval azt szeretném megkérdezni, hogy ez a keksz és a kekszek úgy általánosságban gyorsnak számítanak?
Köszönettel:
Éva
Szia,
minden receptemen van „tízórai”, „ebéd” stb. címke (a bejegyzés végén látod), ebből kiderül. A kekszek egyébként általában lassúak. 🙂
Szia Nóri! Mennyire lágy ez a kekszmassza? Keksznyomóban is működhet? Ilyesmi van nekünk. Bele kell tenni a csőbe s tésztát és kinyomkodja a lyukakon.
http://1.bp.blogspot.com/_tCo3YdB0cRw/RwOrHLivivI/AAAAAAAAADg/tPYit_uzZV8/s320/Keksznyom%C3%B3.jpg
Köszi!
Üdv
Marcsi
Szia Marcsi, ez a tészta ehhez túl kemény.
Szia
Nagyon tetszik ez a recept és ki vagyok éhezve valami kekszre. Pár problémám van csak: köles lisztet kéne helyettesíteni GM de nem kukoricás, burgonyás liszttel; steviat, eritritet nem használok, csak kokuszvirag cukrot, vagy max Sima cukrot és édesítőt. És a levendulara allergiás vagyok 😀 Ezzel együtt ezeket nem érzem megoldhatatlan gondnak, csak nem ismervén őket, nem tudom, mivel és hogy lehetne helyettesíteni. Tudnál segíteni kérlek?
Szia,
gm zabliszt vagy hajdina? A cukorhoz nem tudok hozzászólni… Van vaníliás változat is, itt.
Könnyű volt elkészíteni a receptet, egy kicsi vizet raktam még hozzá így nyújtani, szaggatni is jól lehetett. A betű nyomba is szépen megmaradt benne sütés után. Viszont azt kell mondjam, hogy nekünk nagyon nem ízlik, meg se fogjuk tudni enni. Mindent a recept szerint csináltam, egyedül az eritritet helyetesítettem sima cukorral. Omlósnak omlós, de számunkra a köleslisztnek kicsit homok íze van. Nem tudom mit ronthattam el, vagy velünk van-e a gond, ez az első köleslisztes receptem.
Szerintem nem szeretitek a köles lisztet. Sajnálom. Esetleg megpróbálhatsz egy másik márkájút…
Szia! Nagyon jól néz ki a recept.
A kész süti mennyi ideig áll el?
Pár napig biztosan eláll.
Szia Nóri. Sok itthon a mandula liszt. Szerinted érdemes valamennyit abból is rakni bele?
Elbírhatja, de én sem tudom biztosan, milyen lesz úgy a keksz. 🙂