2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A Húsvét közeledte valahogy mindig a kuglófhoz hozza meg a kedvem… Süthetnék ilyesmit egész évben, és mégis ritkán jut eszembe, kivéve ilyenkor, tavasszal. A gluténmentes kuglóf recepteknek kisebb evolúciója is megfigyelhető már a blogon: először jött a répás kuglóf (növényi tej készítésből maradt mandulával), aztán ez a kakaós kuglóf, és most itt van ez a citromos: nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült nem dupla csokisat, hanem valami frissebbet, tavasziasabbat összehoznom, ami ráadásul pimaszul szellős lett (gluténmentes mivoltához képest) egy meglepő hozzávalónak köszönhetően! 😉
Mióta megírtam Nektek, hogy hogyan is telnek a mindennapjaim, és hogy eldöntöttem: komoly lépéseket teszek az alvásidőm és – minőségem helyreállításáért, azóta tényleg sikerült komoly változásokat foganatosítani. Egyrészt több segítséget kérek, másrészt a kislányom is felnőtt a feladathoz. 😉 A sors iróniája, hogy mióta éjjel alszom, azóta folyamatosan meg vagyok fázva. Egyikből a másikba esem, miközben körülöttem mindenki egészséges, vagy alig beteg. Gyanítom, így kezdtem el kipihenni a 2,5 év nem alvást…
Hogy jön ez a kuglófhoz? Nos, egy ideje nem érzem az ízeket, úgyhogy ezt a süteményt csakis a kis családom értékítélete alapján tudom minősíteni. 🙂 Mindketten azt bólogatták, hogy „jó, finom”. Mielőtt arra gyanakodnál, hogy elfogultak, elárulom, hogy mindketten rezzenéstelen arccal képesek a tudtomra adni azt, ha „ez nem jó”. Úgyhogy bízom bennük. 🙂
Ha már ízlelgetni nem tudom, legalább lőttem néhány fotót…
Szellős gluténmentes kuglóf?
Igen, már megint a csicserilé a csodaszer. 🙂 Ettől ilyen szép buborékos ez a kuglóf, és bár a fotón nem látszik, de bizony van rugalmas tartása is: na nem olyan, mint egy „igazi” fehér lisztből készült süteménynek, de egy inzulinrezisztencia-barát hozzávalókból készült gluténmentes kuglófhoz képest hűha. 🙂
És akkor jöjjön a recept is.

Citromos gluténmentes kuglóf (cukormentes, vegán)
Hozzávalók
- egy feles méretű kuglóf formához:
- 60 g barna rizsliszt
- 60 g hajdinaliszt
- 30 g csicseriborsóliszt
- 15 g tápióka keményítő
- 3 g konjac liszt
- 1 ek. útifűmaghéj
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 3/4 kk. stevia por
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- csipet só
- 225 g víz benne egy citrom leve (összesen 225g folyadék)
- 10 g élesztő
- 2 ek. olívaolaj
- 50 g csicserilé*
- csipet borkősav**
Elkészítés
- Tegyél a sütőbe egy vízzel teli, kisebb hőálló tálat, és kapcsold be légkeveréssel 100 fokra.
- A kicsi, feles méretű kuglóf formát kend ki olívaolajjal és lisztezd ki pl. barna rizsliszttel.
- A citrom levét egészítsd ki vízzel 225-ra, majd keverd el benne az élesztőt és az olívaolajat.
- A száraz hozzávalókat mérd össze egy tálban: barna rizslisz, hajdinaiszt csicseriborsóliszt, tápiókakeményítő, konjac liszt, útifűmaghéj, citromhéj, stevia por, szódabikarbóna, só.
- A csicserilevet a borkősav hozzáadásával verd kemény habbá robotgéppel.
- Az élesztős keveréket dogozd össze a lisztekkel, majd óvatosan, kézi habverővel forgasd bele a csicserihabot.
- A tésztát öntsd a kuglóf formába, majd tedd be a sütőbe: 15 percig hagyd 100 fokon, majd kapcsold át 180 fokra, és miután elérte ezt a hőfokot, süsd még 40 percig.
Megjegyzések
**Elhagyható - segít keményebb habbá verni a csicserilevet.
Szia Nóri!
Teljes kiőrlésű barna rizslisztem van itthon, az is jó, vagy csak a sima?
Köszi 🙂
Jó, persze, én csak ilyenről tudok. 🙂
Szia Nóri!
A konjak liszt helyettesíthető valamivel? Vagy esetleg el is hagyható? Működni fog vajon nélküle is?
Köszönöm!
Kata
Szia Kata,
jó kis szaftos, nedves állagot adna a tésztának. Tegyél egy fél kanállal több útifűmaghéjat, ha konjac liszted nincsen.
Szia, ugyanezt szerettem volna kérdezni 🙂 Nyilgyokerliszt sem az igazi helyette?
Illetve xilit porból vajon mennyi kellene stevia helyett?
Nagyon köszönöm!
Szia,
tápióka helyett nyílgyökér is jó.
A xilithez nem tudok pontosat mondani.
Kedves Nóri!
Holnap szeretném megsütni az ünnepre, de egy dolgot nem értek. Élesztős recept, de kelesztés nélkül sütöd? Az működhet, hogy megduplázom a szódabikarbónát és nem teszek bele élesztőt?
Köszi!
Szia,
az élesztő a 100 fokos sütőben is dolgozik. Sütöttem úgy is, hogy előtte még kelesztettem, de nem lett tőle magasabb.
Azóta már kipróbáltam, hogy több szódabikarbónával is működik.
Elutaztunk az ünnepre, így nem tudtam korábban válaszolni.
Szia Nóri!
Az élesztőt ki lehet váltani valamivel?
Köszi
Még több szódabikarbóna, citromlé.
Kedves Nori!
Szeretnem megkerdezni, hogy a hajdina elhagyhato-e vagy ha nem, mivel tudom helyettesiteni.
Koszonom
Kedves Kriszta,
helyettesítheted még több barna rizsliszttel és csicseriliszttel, esetleg gesztenyeliszttel is. Nem lesz ugyanolyan, de működhet.
Kedves Nóri!
Szuperül hangzik a recept, biztosan kipróbálom. Azon gondolkodtam, vajon zsiradék (olívaolaj) nélkül is működik?
Köszönöm
Valószínűleg igen, elég kevés van benne. 🙂
Kedves Nóra!
Köszönöm a receptet, elkészítettem élesztő nélkül kicsit több szódabikarbónával.
Nagyon finom lett!
Üdvözlettel: Marianna
Köszönöm a visszajelzést! 🙂