2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Bár a blogomon csak egy korábbi recept szerepel (ez itt), többféle gluténmentes pizza receptet kipróbáltam már és eddig biztosan ez a legfrappánsabb. 🙂 Semmilyen liszt nem kell hozzá: egész barna rizsből és lencséből készül! Így biztosan kellően lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így inzulinrezisztencia diétában fogyasztható. Van egy jó hírem azoknak is, akik főzés előtt áztatják a rizst, lencsét, és azoknak is, akik nem szeretnek tésztát nyújtani… 😉
Gluténmentes pizza lisztek nélkül?
Miután elég sokféle indiai receptben olvastam már, hogy különböző típusú lencséket erjesztenek együtt rizzsel vagy anélkül, és ebből az első pillantásra valószerűtlen párosításból texturált lepények sülnek ki… Természetesen muszáj volt kipróbálnom. Nos, a hír igaz! Ez a tészta vékony, ropogós szélű, van tartása, nem esik szét, miközben semmiféle (gluténmentes) lisztnek egyetlen morzsája sem szükséges hozzá. Biztos, ami biztos, kipróbáltam különböző típusú rizsekkel (hosszú és kerek barna, basmati, jázmin – legutóbbi nem IR-barát!), és lencsékkel (barna, zöld, vörös lencse), és mindegyik párosítás működött. És nem, az élesztőt nem lehet kihagyni belőle, az tartja össze az egészet.
Valójában már rengetegszer megsütöttem ezt az elmúlt hónapokban, de egyszer sem sikerült eljutnom vele a fotózásig… B most is ott ült az asztal mellett, és élénken érdeklődött, hogy leveheti-e a brokkolikat, és megkóstolhatja- már a pizzát… 🙂
Nekem egyébként az utóbbi időben a kedvenc pizza feltétem a brokkoli, csak így magában. Néha kesus-fokhagymás „tejfölt” kenek alá, és kissé nonkonform módon majonézzel eszem… Imádom!
Gluténmentes pizza tészta a turmixban
Az (is) a szuper ebben a tésztában, hogy se dagasztani, se nyújtani nem kell: csak beáztatod a lencsét és a rizst, majd megy a turmixba, állni hagyod, belekanalazod (!) a tepsibe, elsimítod a kanállal, és kész! A kész pizzán egyáltalán nem érezhető a lencse íze. Valahogy így néz ki menet közben:
Amire fontos odafigyelned!
Várd ki a sütési időt! Egyszer türelmetlenek voltunk, és 1-2 perccel korábban vettem ki… bár a széle már késznek tűnt, a belseje még nem szilárdult meg eléggé, és szétestek a szeletek, amikor kivettük (volna) őket a tepsiből, ráadásul a sütőpapírhoz is ragadt.
Ha dupláznád az adagot: az én turmixom (1 literes) a receptben szereplő mennyiséget pillanatok alatt simára turmixolja, de egyszer megpróbáltam dupla adagot sütni: rengetegszer kellett a turmixkehely oldaláról kapargatnom, és így sem lett olyan sima, mint szokott. Szóval ha dupla adagot sütsz, akkor inkább két részletben turmixold.
Kíváncsi vagyok, hogy Neked mi a kedvenc pizza feltéted? Ha van kedved, mindenképpen írd meg kommentben! És… ha elkészíted ezt a (vagy bármelyik) receptemet, és megosztasz róla egy fotót Instagramon, tagelj engem is, hogy láthassam: @mindenmentes, vagy használd a #norimindenmenteskonyhaja hashtaget!
És akkor jöjjön a (rövid és velős) recept.

Gluténmentes pizza (lisztmentes, vegán)
Hozzávalók
- 80 g barna rizs*
- 50 g barna lencse*
- 120 g víz
- 10 g élesztő
- 1/2 kk. szárított oregánó
- 1/2 kk. szárított bazsalikom
- 1/4 kk. fokhagymapor
- 1/2 kk. só
- 1/4 kk. szódabikarbóna
Elkészítés
- A lencsét és a rizst öblítsd le, majd áztasd be legalább 2 órára hideg vízbe. (Előző este is előkészítheted - ekkor tedd hűtőbe.)
- Valamennyi hozzávalót tedd turmixgépbe, és turmixold teljesen simára. Hagyd állni meleg helyen kb. egy órát, amíg megdagad és jó buborékos lesz (lásd a fotót a bejegyzésben).
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazd két kupacba, simítsd el egyenletesen, majd süsd 5 percig a tésztát - ennyi idő alatt megszilárdul annyira, hogy rápakolhasd a feltétet.
- Süsd a feltétektől függően még további 10-15 percig.
Szia Nóri!
Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet, csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha az élesztőt kihagynám, max nem dagadna föl, de mennyi szódabikarbónát kellene hozzátennem, hogy össze is álljon és legyen valami tésztaféléje végeredményben?
Köszönöm szépen! 🙂
Szép napot neked,
Anita
Szerintem nem is állna össze, mert az erjedéstől lesz belőle „tészta”.
Kell írjak élesztőmentes pizzát is. 🙂
Hu az jó lenne! Én ks élesztő nélkül szeretném vsianálni!
Szia Nóri,
szerinted vörös lencsével is működik? (momentán és általában az van itthon)
Köszönöm! Andi
Szia,
én nem próbáltam, de egy másik olvasóm írta tegnap, hogy működik. Fotót is küldött, ezt itt.
Köszi a receptet! Nálunk a lencse főzeléknek (és másnak) nem nagyon fogy, de most legalább lesz mire felhasználni!
Kedves Nóri!Kockaélesztő vagy porélesztő jobb hozzá?köszönöm!
10g friss (kocka), vagy 1 kk. por. 🙂
Szia Nóri!
Ma megsütöttem ezt a pizzát, furcsa egy tészta, de valóban működik és nagyon finom lett!
Csak az érdekesség kedvéért kérdezem: élesztő helyett erjesztéssel nem próbáltad?
Köszönöm, hogy tovább bővítetted a gluténmentes kenyérféleségek repertoárját!
Virág
Szia,
még nem, de jó ötlet!
szia, jól néz ki 🙂 két kérdésem van: 1. a jázmin rizs nem tiltólistás az ir-ben? 2. Milyen vékonyra kell kisimítani? Köszi!
Szia,
ezért írtam barna rizzsel a receptet, csak kiegészítettem, hogy más rizzsel is működik, mert nem minden olvasóm IR-es. Akkor pontosítom.
Pár mm vastagra kell simítani – inkább azt nézd, hogy kb. 20 cm átmérőjű legyen (akkora, mint egy átlagos kistányér, legalábbis nálunk).
Szia Nóri! A 120 g vízbe áztatjuk a magokat, vagy a beáztatott, leszűrt magokhoz adjuk a 120 g vizet?
Szia,
a beáztatott, leszűrt magokhoz adjuk a 120g vizet. Az áztató vizet nem kell méricskélni. 🙂
Kedves Nóri!
Ha jól értelmeztem, akkor ebből a mennyiségből 2 db 20cm átmérőjű pizza lesz, ugye? Vagy csak egy? A tésztám még pihen, már alig várom a végeredményt!
Igen, 2 pizza lesz. Remélem, rendben ment! 🙂
Köszi! Végül egy nagy kerek pizzát sütöttem az adagból, amit kétszerre ettem meg. Bőven elég volt. Nagyon ízlett a széle, hogy jó ropogósra sütöttem. Páromnak is sütöttem egy adagot, neki is nagyon ízlett. Jó sok feltéttel ettük, mert mi úgy szeretjük. Ezek után csak ezt a fajta tésztát fogom sütni, mert egyszerű és finom. Pici problémám azért akadt, nehezen turmixolta a gépem. Pedig több, mint 3 órát ázott a rizs és a lencse. Szerinted miért? Működhet a dolog rúdmixerrel is, vagy azt még nem próbáltad?
Rúdmixerrel még nem próbáltam. Lehet, hogy a turmixod kisebb teljesítményű az enyémnél? A robotgépem 1250W-os.
Az eredeti indiai recept èlesztomentes. Tehàt ,az „èleszto tartja ossze” szerintem elèggè fèlrevezeto. Persze pizzànak ìigy szuper.
Igazad van, a megfogalmazás félreérthető, mert nem az élesztő tartja össze, hanem az erjedés/kelés alatt alakul „tésztává”. Az élesztőmentesség nehéz kérdés, mert az élesztőmentes dosa „palacsintákhoz” urad dal lencsét használnak, ami egészen más a többi lencséhez képest, és csak spéci keleti boltokban kapható. Ezzel lehet erjesztéssel tésztát készíteni, 12-24 óra alatt, ami még mindig nem túl praktikus a dolgos hétköznapokhoz… Más lencsékkel tudtommal nem működik élesztő nélkül, és most nincs időm újra kipróbálgatni – ha Te megteszed, szólj mindenképpen az eredményről!
Szia Nóri 🙂 függő lettem és még a férjemnek is kifejezetten ízlik ez a pizza 🙂 köszönjük ❤️
Kedves Nóri! Köszönöm a receptet. Szerinted a lencsét mivel lehetne helyettesiteni, hogy ne kelljen nyújtani és IR barát maradjon? Sajnos a hüvelyesek tiltólistán vannak nálam 🙁
Köszönöm.
Szia,
sajnálom, de ebben a receptben max. másik hüvelyessel, ami Neked nem segítség.
Nagyon finom lett es egyszeru elkesziteni, aki hezital, azt csak batoritani tudom. Nekem egy kicsit sok lett hozza ez a vizmennyiseg, kevesebbel jobb lett.
Huu, nekem egy az egyben rágyógyult a zsírpapírra, leszedni sem tudtam (azt olvastam hogy ugyanolyan jó, mint a sütőpapír), ti ezt hogy oldottátok meg? Konkrétan a tészta és a papí eggyé vált.. hát csinálhattam volna egy próbát az éles előtt sok feltéttel…:) Főleg, hogy ez lett volna az ebédünk..:))) Picit több víz a tésztában lehet az oka? a turmix csak ugy volt hajlando elvinni, ha egy kis vizet még hozzáraktam, emiatt a végén kis tápiókalisztet kevertem hozzá, de igazán keveset.
Velem is előfordult már: siettem, és pár percet lecsaltam a sütésből.. Szóval ilyenkor süsd még pár percig. Ha sok a feltét, és emiatt nedvesebb, nehezebben sül át, akkor is.
Megcsináltam, jól sikerült, kellemes állagú tészta lett belőle 🙂 Mondjuk lehet, hogy egy kicsit több szódabikarbónát tettem bele, mert éreztem az ízén. Működik csak élesztővel is? Ha igen, akkor szerintem legközelebb kihagyom a szódabikarbónát.
Már másodszor sütöm szódabikarbóna nélkül, csak az élesztővel, nagyon tuti! 🙂 Nem növeltem az élesztő tömegén.
Szia Nóri!
Nem volt itthon barnarizs, így hajdinára cseréltem, nekem így is nagyon ízlett. Gomba, lilahagyma, rukkola, paradicsom volt a feltét 🙂
Köszönöm szépen a receptet!!! <3