2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Beköszöntött a meggy szezon, a nyári szünet, és végül utolért minket az első igazán forró nyári hétvége is: itt volt az ideje egy új, gyümölcsös jégkrém receptnek is! 🙂 A meggy az egyik kedvenc gyümölcsöm, ráadásul még inzulinrezisztenciában is fogyasztható, így amikor elkezdett érni (a kertben is), gyorsan összeturmixoltam egy adag fagyira valót. A kókuszkrémes és a növényi joghurtos jégkrémek után valami másra vágytam, így került ezekbe a fagyikba kesuvaj a gyümölcs mellé. (Igen, tudom, a turmixolás nem IR-barát eljárás, ezért is választottam a jó zsíros kesuvajat hozzávalónak, és a fagyikat délutánra, uzsonnának szántam.)
És hogy mivel készült? Érkezett hozzám a Sencor Magyarország felajánlásából egy Sencor SHB 5501CH botmixer, azzal a kéréssel, hogy írjam meg a tapasztalataimat vele kapcsolatban. Igyekeztem ebben a kérdésben is kellő alapossággal eljárni… így több, mint egy hónapja nyúzom, és elkísért a következő könyvem fotózására is, ahol több, mint 70 ételt főztünk 4 nap alatt, szóval bőven volt időnk ismerkedni.
A Sencor SHB 5501CH botmixerről
Amikor megkerestek azzal, hogy teszteljek egy botmixert, amihez 1000 W-os motor (!) csillió (na jó, 9) kiegészítő is tartozik, rögtön arra gondoltam, hogy magvajakat fogok készíteni vele! Meg is kérdeztem a gyártót, hogy jól meggondolta-e, ill. ennek a kütyünek illik-e bírnia ezt a fajta megterhelést? A válasz igen volt, úgyhogy érkezése után rögtön nekiestem egy adag mandulának, majd kesuvaj is készült. A következő könyvem fotózásán pedig szinte az összes kiegészítőt volt alkalmam használni.
Amit nagyon szeretek ebben a botmixerben
Az 1000 W-os motor. Amikor anno beleszerettem a magvajakba alaposan átkutattam a piacot ilyen nagy teljesítményű botmixer+aprító kombó után, sikertelenül. Akkor végül lecseréltem a korábbi konyhai robotgépemet egy nagyobb teljesítményűre, volt külön aprítóm is, botmixerem pedig nem lett. Szóval nagyon örültem volna, ha akkor találok egy ilyen készüléket. Többször is kipróbáltam a nagyobbik aprítót magvaj készítés frontján, és 2×15 perc alatt (tartottam 10 perc pihenőt) sikerült mandulából és kesudióból is magvajat varázsolnom. A teljesítmény 20 fokozatban állítható, így a különböző feladatokhoz mindig megtalálható az optimális beállítás, nem kell a szeletelőhöz is maxon járatni a motort.
Igazából nem is csak botmixer, hanem mini konyhagép: van hozzá kicsi és nagy aprító, háromféle reszelő / szeletelő, botmixer és habverő feltét is. Ezzel szinte ugyanazokra a dolgokra tudom használni, mint a nagy robotgépemet – a dagasztás kivételével -, miközben sokkal kisebb helyet foglal a munkalapon (nincs olyan része, amit folyamatosan a konyhapulton tartanék) és a konyhaszekrényben is.
Évekig éltem botmixer nélkül, és végül szinte mindent meg tudtam oldani a kelyhes turmix feltéttel, de sokszor annyival egyszerűbb előkapni egy botmixert… Ráadásul ez bírja a forróbb dolgokat is, míg a műanyag tumixba csak kézmeleg folyadékok mehetek. Mosogatni is sokkal egyszerűbb. Szóval nagyon örülök, hogy végre az én konyhám is kiegészült egy ilyennel. 🙂
Amit nem annyira szeretek ebben a botmixerben
Minden éremnek két oldala van. A botmixer hátránya a kelyhes turmixszal szemben, hogy az utóbbival nem tudom beteríteni a konyhámat egy kritikus pillanat alatt. 🙂 Ez persze nem feltétlenül a készülék hibája. 😉
Nekem kicsit kényelmetlen, hogy munka közben a nyomógombot folyamatosan nyomva kell tartani. Értem, hogy ennek biztonságtechnikai okai vannak (így biztosan nem turmixolom bele a kezem semmibe), és nem tervezési hanyagságról van szó, de van abban valami kényelmes, amikor szépen elsétálok pár percre a hangosan zümmögő asztali robotgéptől.
Még egy apróság, hogy zöldségek aprításakor a maradékok az én ízlésemnek egy kicsit nagyocskák. Ennek oka, hogy a zöldséget lenyomó műanyag elem és a kések között szerintem picit nagy a rés, ezért nem lehet pl. egy répát maradéktalanul lereszelni. (Más robotgépekkel is van maradék, csak kevesebb.) Ezeket a darabkákat én szépen felaprítom késsel, és semmi nem vész kárba, de azért szuperebb lenne, ha kicsit precízebb lenne az az illesztés.
Összességében
Egy hónap intenzív ismerkedés után úgy gondolom, hogy ez a botmixer a sok kiegészítőjével ügyes és praktikus segítőtársa lehet a konyhában bárkinek, aki sokat főz és kevés helyen kell mindezt megvalósítania. 🙂 Ha már tesztelésre kaptam, igyekeztem megtalálni minden apró tökéletlenségét, de ezek inkább apróságok voltak, mint komoly gondok. Ha hozzáveszem az összképhez, hogy ez a készülék már 23.000 Ft-tól elérhető jelenleg az argep.hu szerint, akkor az a véleményem, hogy ezért az árért ez egy nagyon jó vétel: valószínűleg én is ugrottam volna rá 3 évvel ezelőtt, amikor pont valami ilyesmit kerestem.
Cukormentes, vegán házi jégkrém
És akkor beszéljünk a fagyiról. Készült már nálam házi jégkrém kókusztejszínnel (málnás-mentás és habkönnyű nagyon csokis), és növényi joghurt alapon: ezt a balzsamos sült epres verziót nyugodtan próbáljátok ki meggyel is! Most valami újat szerettem volna kipróbálni. 🙂 Mostanában az új konyhai segítőmnek hála nincs nálunk hiány a kedvenc magvajaimból, ezért kesuvajas jégkrémre gondoltam.
A receptet most úgy írom le, ahogy készült, de egyébként a vaníliás kesuvajról írtam már korábban, és ha most éppen nem tudsz házilag kesuvajat készíteni, de szeretnéd megkóstolni (isteni…), akkor ajánlom ezt a terméket.
Meggyes jégkrém kesuvajjal, vaníliával (cukormentes, vegán)
Hozzávalók
- 75 g kesudió kesuvaj
- 300 g magozott meggy
- késhegynyi vanília őrlemény
Elkészítés
- A kesuvajnak nagyobb adag (kb. 200g) kesudióval láss hozzá. Pörköld a kesudiót 160 fokos, légkeveréses sütőben, amíg aranybarna lesz (kb. 20 perc). Néha rázogasd meg.
- Tedd a kesudiót aprítógépbe, és aprítsd kis pihenővel kb. 2x15 percig, amíg sűrűn krémes lesz. Először lisztszerű őrleményt kapsz majd, ami szépen lassan nagyobb szemcsékké áll össze, az utolsó előtti fázis egy nagy gombóc, ami után krémes kesuvajat kapsz.
- Botmixerrel turmixold össze a magozott meggyet, kesuvajat, kevés vaníliát. (A meggy eresztett kb. 0,5 dl levet is, ennyi folyadék kellett is a turmixoláshoz.)
- Oszd szét jégkrém formákba, és tedd éjszakára a mélyhűtőbe.
Tápérték információ
Silvia mondta
Finomnak néz ki! Köszönöm a receptet.