2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ezúttal Dénes Dóra, az Édes pofa blog szerzője készített nekünk egy sziporkázóan színes, mindenmentes, nyers, tavaszváró salátát. Ez a harmadik „babaköszöntő” recept az oldalamon, a beluga lencsés saláta és a pirított tofus paradicsomos quinoa után. 🙂
Dóra megsúgta, hogy bár ez egy nyers saláta, mégis jól befűt belülről a gyömbér és fokhagyma párosnak köszönhetően. 🙂 Ha végigfutsz a hozzávalókon, hamar kiderül, hogy ez egy igazi télbúcsúztató, tavaszköszöntő kavalkád. Dóra blogján egyébként elég sok érdekességet lehet olvasni mentes témában, legutóbb a Mentes sütőüzem egy napjáról számolt be! 😉
Tavaszváró marinált sütőtökös saláta
Hozzávalók
- Kb 40 dekás darab sütőtök
A marinádhoz:- 1 nagyobb narancs facsart leve
- 2 evőkanál vörösborecet vagy almaecet
- 1 fokhagyma
- 1 kicsi vöröshagyma
- Körömnyi gyömbér
- Pár csepp citrom
- 1-2 tk xilit vagy eritrit
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 tk szezámolaj ha épp kéznél van
- 2-4 levél szárított zsálya vagy 1 bő tk morzsolt
- 1 kis ágacska kakukkfű vagy 1 tk szárított és morzsolt
- 1 bő tk csombor borsikafű
A saláta improvizatív de ezek biztos, hogy szeretnek benne lenni:- Kb 10 dkg salátakeverék
- Kb 5 dkg lilakáposzta vékony csíkokra vágva
- 1 narancs “filézve” kockázva
- Fél gránátalma magja
- Maréknyi mag tökmag, napraforgómag, szezámmag - a sütőtök magja is használható
- Még olívaolaj ha igényli
Elkészítés
- A marinádhoz a zöldségeket a lehető legapróbbra vágom, a szószt egy zárható dobozban készítem el. A sütőtököt mosom, kimagozom, hámozom, apró kockákra vágom, és a marinádba forgatom, összerázom, és legalább fél napig hagyom őket barátkozni.
- Összeállítom a salátát, beleforgatom a marinált sütőtököt. A magokat serpenyőben megpirítom (ha a sütőtöknek is volt magja, azt érdemes megsütni), és a salátára szórom.
Tápérték információ
Ha tetszett a recept, kövesd Dóra blogját Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?