Többször hittem már, hogy nincs több mondanivalóm a növényi tejekről, de mindig kiderül, hogy tévedtem. 🙂 Gyakran kérdezitek, hogy szuper ez a növényi tejfőző, de nem lehetne egzotikus hozzávalók (kókuszreszelék, kesudió) nélkül, egyszerű, itthon is elérhető dolgokból tejet főzni? Gondoltam, hogy dió lapul szinte minden kamrapolcon, kicsit kellett csak próbálgatnom, hogy kókuszreszelék nélkül is jó legyen az állaga – és így lett a diótej. 🙂
Diótej
Még mindig furcsa érzés ennyire egyszerű „receptről” külön bejegyzést írni, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeknek örültök a legjobban… 🙂 Nincs titkos trükkje a diótej készítésnek csak annyi, hogy a diót be kell áztatni legalább egy éjszakára, és ha teheted, érdemes cserélgetni is az áztató vizet, hogy a kesernyés íze kiázzon belőle. Ez annyit jelent, hogy ha fogytán itthon a tej, akkor egy marék diót beáztatok egy mérőpohárba, ott hagyom a konyhapulton, és amikor arra járok és épp van két szabad kezem, kicserélem a vizet. Másnap leöblítem és ebből főzöm a diótejet. Így kellemesen diós íze lesz, egyáltalán nem tolakodó – kávéhoz is finom.
A kölesre a sűrűsége miatt van szükség: próbáltam csak simán, több dióval főzni, de úgy nekem vagy túl híg, vagy tolakodóan diós lett. Köles helyett használhatsz rizset is – a kölesnek szebb a színe és könnyebben elképzelhetőnek tartom róla, hogy kis hazánkban is termeli valaki. 🙂
Én növényi tejfőző automatával dolgozom, de nem volt ez mindig így. Ez a tej is biztosan elkészíthető lenne a régi főzős-szűrős módszeremmel, ebben az esetben dupla adag szárazanyaggal indulnék neki, és legalább a kölest megfőzném.

Diótej kölessel
Elkészítés
- A diót öblítsd le és áztasd be legalább egy éjszakára. Ha teheted, cseréld ki rajta a vizet egy-két alkalommal.
- Az áztatott diót, a kölest és a sót tedd növényi tejfőző automatába és indítsd el a "növényi tej száraz magokból" vagy ennek megfelelő programot. (Az enyémen van rövidebb program is áztatott magokhoz, de a kölest nem áztattam/főztem, és alig rövidebb, így szinte mindig ezt használom.)
- Amikor lejárt a program, szűrd le a kész tejet. Hűtőben 3 napig biztosan eláll, tovább nem próbáltam.
kedves Nóri nekem nincs ilyen készülékem, de nagyon érdekelne, hogy hogyan is lehet elkészíteni enélkül, de a főzős, szűrős módszerrel akkor hogyan legyen mellé, bele a köles, vagy a rízs? előre is nagyon szépen köszönöm 🙂
Szia, a kölest mindenképpen főzd meg előtte, a diót nem muszáj, az az áztatástól is megpuhul. Utána turmix, szűr, stb. 🙂
Kedves Nóri! Én kaptam kölcsön egy ilyen gépet, elindítottam, az elején csinált is valamit, de egy órája csak villog rajta mind a négy gomb. Lehet valamit nem jól csináltam?
Vizet nem kellett volna hozzá öntenem? Köszönöm előre is, válaszod. üdv.: B.
Szia,
vízzel fel kell tölteni a MIN jelzésig. A tartályon belül, oldalt találod.
Sajnos nem tudok ilyen gyorsan válaszolni, remélem, megoldódott. 🙂
Kedves Nóri!
A rizs miatt nem kell aggódni! 🙂 Több déli megyénkben termesztenek. Pl. szarvasi rizst is lehet kapni. 🙂
További szép estét!
Szia!
Köszi, most már ezzel is okosabb lettem!
Szia Nóri! Rizset egészen biztosan termesztenek itthon. A Nagykun rizsnek Békés megyei beszállítója is van. (Hogy gluténmentes e az már más kérdés…)
Szia,
igen, az… most már ezt is tudjuk. 🙂
Szia Nóri,
ez is tesztelve, nagy siker 🙂 Ami nagyon különleges benne nálunk, hogy eddig ez az első olyan tej, ami tárolás közben nem válik szét, hanem szép homogén maradt a legvégéig . Köszönöm szépen a receptet!
Köszi, erre nem is figyeltem! 🙂
Szia Nóri! A Sparban kapható olyan rizs amit Magyarországon termelnek, az legalább nem lehet génmódosított 🙂
Szia Éva,
Igen, azóta már tudom, hogy rizs van magyar is. 🙂 (Rizsből egyébként tudtommal még nincs GMO.)
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!