Az előző bejegyzéseimben kimerítően elmeséltem, hogy hogyan és miért lettünk növényevők, és már biztosan azt is kívülről fújjátok, hogy mennyire fontos minél több hüvelyest enni (pláne ha az ember IR-es, ugye, erről itt írtam)! 🙂 Ez a lencsefasírt nálunk egyértelműen a 2018-as év slágere. Nagyon szeretem, mert mindenkinek nagyon ízlik, egyszerű elkészíteni, változatosan illeszthető az étrendünkbe és nagy segítség a napi hüvelyes adagunk kipipálásához.
Lencsefasírt, a családi kedvenc
Imádjuk. Miért?
- Könnyű elkészíteni: csak beáztatom a hozzávalókat, összeaprítom, és már süthetem is.
- A nyers massza hűtőben 2 napig biztosan eláll, így ha nincs időm mindet kisütni, vagy szeretnék előre dolgozni, eltehetem későbbre.
- Teljes értékű fehérje forrás: a hajdina önmagában is teljes értékű fehérjét tartalmaz, de a hüvelyes gabonafélével párosítva szintén teljes értékű.
- Változatosan felhasználható: ettük már főzelékhez feltétként, magában ajvárral, veganézzel vagy csatnival, ebédre, vacsorára, sőt, hidegen is jó: szendvicsbe vagy csak simán bedobozolva többször vittünk ilyet kirándulásra.
- Mindenkinek ízlett eddig a megrögzött -vagy legalábbis korábban annak gondolta magát 😉 – barátainktól a gyerekekig. Mostanában a nagylányom nem nagyon eszi egészben a babot, lencsét, de ezekből a lencsefasírtokból mindig elcsen egyet-kettőt még sütés közben (én meg persze úgy teszek, mintha ez valami nagyon huncut dolog lenne… 🙂 ). Igen, a vendég gyerekek is szerették.
Alaprecept
Ez egy alaprecept, a fűszerezés nyilván csillióféle más is lehetne, ez most éppen „magyaros”, irtó paprikás, de nem csípős, így még a gyerekek is szeretik. Ha felnőtt verziót szeretnél, a paprika tetszőleges részét lecserélheted a csípős megfelelőjére. Hajdina helyett más gabonaféle is mehet bele, rizzsel próbáltam, az működött. A lencse pedig bármilyen lencse lehet: zöld, barna, vörös. A fotókon „sima” zöld lencsés változat van. Vörös lencsével szép narancsszínű lesz! 🙂
Serpenyőnként egy evőkanál kókuszzsírt vagy olívaolajat szoktam használni a sütéshez. Dr Greger (a „napi tucat” ajánlás megalkotója, itt írtam róla először) teljesen olajmentes táplálkozást javasol, és ezek a fasírtok egyébként a sütőben is megsülnének, de az íze nem lesz olyan, mint amit megpirítok egy tényleg icipici zsiradékon… A sütőben sült változat szárazabb is lett. Erre még keresem a megoldást, mert egyébként sokkal egyszerűbb betolni az egészet a sütőbe, mint egyesével gömbölyíteni.
A sóbevitelünket is (még tovább) csökkentettük, mióta olvastam Dr Greger könyvét, de a semmiből többet használok sóból és olajból is, ezeken felül talán a karamellás stevia cseppem a három legegészségtelenebb dolog az étrendemben jelenleg. 😀
Inzulinrezisztencia étrenddel
Ezek a fasírtok lassú szénhidrátnak számolhatóak, az aprítás ellenére is. 🙂 Nagyon érdekes a hüvelyesekkel kapcsolatban, hogy csökkentik az étkezések utáni vércukorszint maximumot, ráadásul nem csak az aktuális, hanem a következő étkezésekre vonatkozóan is. Szóval ha IR-ed van, akkor próbálj minden főétkezésedhez enni valamilyen hüvelyes tartalmú ételt – ezeket a fasírtokat pl. ebédre, uzsonnára, vacsorára is el tudom képzelni.
Paprikás lencsefasírt hajdinával (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 400 g lencse zöld lencse, vörös lencse, barna lencse is jó
- 100 g hajdina *
- 2 ek. darált paprika "Édes Anna" / "Erős Pista"
- 2 kk. őrölt paprika
- 2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1 kk. fokhagymapor
- 1 kk. őrölt kömény
- 2 kk. római kömény
- 2 kk. folyékony füst **
- 2-3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
- A lencsét és a hajdinát mosd át, majd áztasd be legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára is lehet. (Mehetnek egy edénybe.)
- Szűrd le a lencsét, hajdinát, és tedd aprítógépbe az összes fűszerrel együtt. (Ez egy nagy adag, ha kicsi aprítód van, több részletben dolgozz!)
- Aprítsd össze alaposan, amíg összeáll egy nedves tapintású, formálható masszává. Ha nagyon nem boldogul az aprító, egy-két evőkanál víz segíthet, de ezzel légy óvatos, mert ha túl lágy lesz, nem tudod majd szépen formázni.
- Evőkanálnyi adagokból, olajos kézzel (kevésbé ragad, de nem életkérdés, ha nem használsz olajat) formálj fasírtokat és forró serpenyőben, kevés zsiradékon süsd mindkét oldalát amíg egy kicsit megpirul. Ennyi! (Nálunk mindig verseny folyik a kicsit jobban megpirult darabokért... )
Helga mondta
A hajdinát meg a lencsét nem kell előfőzni,csak beáztatni? Kávédarálóval vagy turmixgéppel is össze tudom darálni? Köszönöm a választ!
Mindenmentes Nóri mondta
Így van, csak áztatni kell! Kávédarálóval biztosan nem, turmixgéppel sem szerencsés, mert abba több folyadék fog kelleni, kevesebb is fér bele, és híg lehet a massza.
Alexa mondta
Nekem egyáltalán nem sikerült ha tudnék képet küldeni küldenek.. borzasztóan szét màlik, egyáltalán nem lesz fasirt formája
Mindenmentes Nóri mondta
Hű, és hogy csináltad? Meddig áztattad? Leszűrted? Mivel turmixoltad?
Olgi mondta
Helló, nekem most krepált be a jó kis robotgépem, pedig nem ócskavas. Ha nincs ipari teljesítményű aprító kéznél, gond lehet a nyers aprítással… (10 óra áztatás, Bosch karos gép)
Andrási Nóra mondta
Óh, fogadd együttérzésem…
Maria mondta
Szia Nóri. Piritott vagy nyers hajdinat hasznaltad a recepthez? Koszonom szepen!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, sima hajdinát, nem szeretem a pirítottat. Be is linkeltem pont azt a bio gm hajdinát, amit használok. 🙂
Ági mondta
Kedves Nóri!
Mi már két napja ezt visszük magunkkal mindenhova! Isteni!
Bár most nem volt annyi időm, hogy teljesen pépesre daráljam, így is tökéletes lett! Fűszerekből is csak fokhagyma, római kömény, bors és paprika jutott bele, de a szerényebb változat is jól sikerült. Nem maradt nyers!
Köszönöm a receptet, nekünk egy ideig sláger lesz!
Mindenmentes Nóri mondta
<3
Ildikó mondta
A fasírtok sütőben sütéséhez én kókuszsírt keverek a masszába, így nem lesznek szárazak. Hogy mennyi kell bele, azt ki kell tapasztalni :), a receptbéli adaghoz én 2 evőkanállal tennék.
Mindenmentes Nóri mondta
Kipróbálom, köszi!
Aurelia Ary mondta
Kedves Nori, erre a recepre nagyon kivancsi voltam, azert kedvet adal nekem es kiprobaltam mas hozavalokkal, de ugyan nagyon finom lett, tomeny es laktatos. En hasznaltam fel, piros lencset, rizset, elesztopor, fekete so, lenmagot, zabpehyet, es sutes elott belemartottam piritott sezammagban. Istenien finom, koszonom.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, adtál pár jó ötletet! 🙂
Csapó Barbara mondta
Szia Nóri!
Első próbálkozásra is finom lett, bár csak a negyedét sütöttem meg este….a többit ma este fogom. M ilyen erősséggel és mennyi ideig sütöd?
Üdv.: Barbi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
9 fokozatból 5,5-6 és addig, amíg megpirul, nem is tudom… 3-5 perc?
Sztruhár Tamara mondta
Kedves Nóri,
Nagyon finom lett ez a lencse fasírt. Viszont találtam egy leírást a lencse nyers fogyasztásáról, ami viszont nem hangzik túl biztatóan: ..”A nyers (főzetlen) lencse, mint az összes hüvelyes, egészségkárosító glikozidokat tartalmaz, mint pl. phasint, mely zavart okoz a vörösvértestek szerkezetében. A nyers hüvelyesekben levő phasin vérző gyomorbélgyulladást idézhet elő. Ezek a glikozidok a főzés során azonban ártalmatlanokká válnak. „…Azért érdekel, mert itt sem főzzük meg a lencsét.
Üdv: Tamara
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Tamara,
oké, hogy nem főzzük meg, de sütés közben is „megfő” / megsül, nyers nem marad, az biztos. Nem én vagyok az egyetlen, aki így, áztatással készít hüvelyesekből fasírtot, szóval remélem a legjobbakat…
Vadász Ilona mondta
Szia Nóri!Megcsináltam isteni finom lett,èn mivel hajdinapelyhem volt idehaza azt tettem bele.Köszönöm.
Körösztös Ágnes mondta
Szia Nóri! Tojás nem kell hozzá?
Mindenmentes Nóri mondta
Juj, dehogy! Csak elrontaná!
Orosz Ági mondta
Kedves Nóri!
Én ma sütöttem meg a fasírtokat és nem győzöm enni! Vörös és barna lencsét meg hajdinát használtam és füst nélkül másik fűszerkeveréket, de így is fini! tartottam kicsit a hajdina tolakodásától, de ilyen arányban ez sem jelentkezett. Szóval csillag éskönyvjelzőkhöz mentés!
Rákóczy Zsuzsa mondta
Kedves Nóri! Milyen darálód van? Az enyém nem bírta ki a darálást, gyorsan kellene vennem valamit, hogy befejezhessem.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia! Ebben a bejegyzésben írtam a robotgépeimről. Ezt a nagyobbikkal szoktam készíteni, mert a kicsibe nem fér bele.
(Azóta már másik konyhában főzök, de a kütyük változatlanok.)
Rákóczy Zsuzsa mondta
Kedves Nóri! Vettem új turmixot darálófejjel. Ezzel sem volt könnyebb a darálás, feltapadt az üveg falára a lencse és hajdina, de végül ledaráltam. Megérte a próbálkozás, mert nagyon finom a fasírt. Ezentúl gyakran eszünk ilyet. Köszönöm. Jöhet a többi recept.
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy jó vége lett! 🙂
Rita mondta
Kipróbáltam,nagyon jó❤️ Köszönöm!
Gyöngyi mondta
Kedves Nóri,
most készítettem egy fél adagot, biztos, hogy máskor is készítek, nagyon bejön. Köszönöm a receptet.
Molnár Regina mondta
Kedves Nóri!
Áztatás helyett ha megfőzöm kicsit (időt szeretnék nyerni, illetve a vörös lencsét nem mertem egy éjszakát áztatni, mert tudom, hogy hamarabb is fő meg, mint a barna), szerinted jó lehet?
Köszi: Regina
Ui.: Nagyon szeretem a receptjeidet, mind a mostaniakat, mind az archívokat!!
Andrási Nóra mondta
Szia Regina,
csak nagyon kicsit főzd… de ha csak 2-3 órát ázik, úgy is jó. Picit nehezebb kémesre turmixolni, légy türelmes. 🙂
Molnár Regina mondta
Kedves Nóri!
Igen, köszi, azóta kész – így gondoltam megosztom a tapasztalataim. Előzőleg a hagyományos lencséből készítettem el, azt ugye csak áztattam. Nekem kicsit rágósabb lett az így.
Most vöröslencsével álltam neki – picit szerintem túl puha és ugye most főztem kicsit. (Egy másik receptre is hagyatkoztam ebben, bár ott panírozzák is.) Na de: így azt tapasztalom, több zsiradékot szív magába, így végül nem ajánlom ezt a verziót. Maradok az áztatásnál.
Krisztina mondta
Kevés Nóri! Azt szeretném kérdezni hogy hajdina helyett mi más mehet még bele? Köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Zabpehely biztosan összefogná, de azt nem kell áztatni. Köles is lehetne, de azt előre meg kell főzni – köles mellé kellene még egy kis lenmag vagy útifű, hogy a plsz nedvességet megfogja.
Nóri mondta
Kedves Nóri!
Nagyon finom a fasírt!:-) csak egy előző hozzászólást olvasva megrettentem: honnan tudom pontosan, hogy átsült a fasírt és bem maradt nyers belül még véletlen sem? (én vörös lencséből készítettem kb3-4 órás áztatással)
Üdv, Nóri
Andrási Nóra mondta
Szia 🙂
Nyersen nyers íze lett volna… olyan áztatott lencse. 🙂
Örülök, hogy ízlett!