Az év eleji hideg hónapokban egyszer csak rám tört, hogy nekem mindenképpen és azonnal mindenmentes rakott krumplit kell ennem. 😀 A klasszikus változathoz hasonlóan nem túl bonyolult dolog: a hozzávalókat előkészítjük, összerakjuk, megsütjük. Időigényes abban az értelemben, hogy az elejétől a végéig sok idő telik el, mire elkészül, de a sem a fővő krumpli, sem a párolódó brokkoli „nem kér enni”, szóval jó kis ráérősebb hétvégi ebéd.
Ez az étel is a családi növényi étrendre térésünk után volt népszerű, a napi tucat szellemében igyekeztem összegondolni. 🙂 Ez nem egy kőbevésett recept – adok tippeket ahhoz is, hogyan készítsd hagyományosabb ízvilággal, szójamentesen.
Mindenmentes rakott krumpli
Lássuk, mi is kell a rakott krumpliba? Főtt krumpli. Ezen nincs mit mentesítenem, a GI-je magas, de ezen sajnos nem tudok segíteni. Ha szeretnéd még táplálóbbá tenni, használj édesburgonyát. Tojás. Tojás helyett füstölt tofut tettem bele, ezzel a főtt tojásfehérje állag és a füstös íz is megvolt. Kolbász. Használhattam volna valamilyen kész gabonakolbászt, vagy babos kolbász morzsát, de amikor ez a recept készült, éppen brokkolit ettünk brokkolival, ezért kolbász helyett brokkoli került bele. Ha van kedved, próbáld ki más zöldséggel is – ha a krumpli egy részét céklára cseréled, rózsaszín lesz az egész. 🙂 Tejföl helyett a házi növényi tejfölömet használtam, a tojásos és sajtos ízről fekete sóval és élesztőpehellyel gondoskodtam.
Mióta csak növényeket eszünk, viszonylag gyakran fogy nálunk tofu. Miért? Végre találtunk egyet, ami tényleg (nagyon-nagyon) finom! (Lunter tofu – natur vagy füstölt, a Lidl saját márkása is ilyen.) Könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető és ha épp nincs kéznél semmilyen hüvelyes, akkor csak kiveszem a hűtőből… Tudom, hogy a megítélése ellentmondásos: sokak szerint veszélyes (fitoösztrogének!) sokak szerint ez is csak egy hüvelyes a sok közül… Én a „mértékletességgel fogyasztjuk” álláspontra helyezkedtem. Ha szójamentesen szeretnéd készíteni, javaslom, hogy készíts „kolbász morzsát” vörös babból, ahogy ebben a receptemben írtam.
Előre szólok: én mindig dupla adaggal készítek. Így lesz ebédre, vacsorára, és kis szerencsével másnapra is jut még egy kicsi… 🙂 Ha biztosra akarok menni, hogy a férjem is tudjon munkába vinni, inkább külön sütök neki az elvivős üveg edényekbe… 😉
Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán)
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 450 g brokkoli
- 1 csomag füstölt tofu 180g, Lunter vagy Lidl saját márkás
- 400 ml házi növényi tejföl
- 4 ek. gluténmentes élesztőpehely
- 2 kk. fekete só
- 1/2 kk. kurkuma
Elkészítés
- A krumplit mosd meg, és héjastól főzd puhára (villával ellenőrizd).
- A brokkolit szedd rózsáira és párold meg annyira, hogy a vastagabb szárakba is bele tudd szúrni a villát, de a rózsái ne essenek szét (a villától).
- A tejfölt alaposan keverd össze a fekete sóval, élesztőpehellyel, kurkumával.
- A tofut vágd kockákra.
- Amikor a krumpli megfőtt, hűtsd le folyó hideg vízzel, húzd le a héját és vágd ujjnyi szeletekre.
- Egy tűzálló edényben rétegezd egymásra a krumplit, brokkolit, tofut, kicsit borsozhatod (kis gyerekeknek csípős lehet!), majd alaposan öntsd nyakon a tejföllel, és 180 fokos légkeveréses sütőben süsd addig, amíg a teteje, széle megpirul.
Bianka mondta
Kedves Nóri!
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos tippet és receptet! Még csak most ismerkedem a gluténmentes, laktózmentes receptekkel. Ez a rakott krumpli fantasztikus!! Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szuperül lehet imitálni tojást. A párom még a kolbászt is kereste az ételben! 😀 Zseniálisak ezek a megoldások! 🙂
Szívből köszönöm! A legjobbakat kívánom Neked!
Rákóczy Zsuzsa mondta
Kedves Nóri!
Elkészítettem a rakott krumplit kesutejföllel, kolbászkrémmel, sült padlizsán szeletekkel. Nagyon büszke vagyok rá, mert ez már olyan „igazi” étel, mégis növényi.
Örülök, hogy idetaláltam hozzád! Köszönöm.
Évi mondta
Kedves Nóri, nekem nincs fermentalo gépem, de nagyon szerettem a tejfölt. Ehhez az incsi-fincsi ételedhez viszont nagyon kell a „tejföl”. Azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy esetleg van olyan „tejföl” recepted amit gép nélkül is el tudnék készíteni? Nagyon szépen köszönöm a kedvességed!!!!!!
Andrási Nóra mondta
Szia, ezt nézd meg. Írtam a kütyümentes elkészítésről is.
Évi mondta
Kedves Nóri, nagyon kedves vagy, bocsánat, hogy elkerülte a figyelmemet az a szakasz, pedig már annyit olvasom a receptjeidet, mint kb a bibliát :-), mégis elmaradtam. Ennél a módszernel is 1,1 liter a víz mennyisége, ami a turmixolaskor kell? És mindkét kultúrát itt is? Illetve mennyi ideig legyen a 25 fokon? Gondolom utána hűtő. Meddig áll el hűtőben? Köszönöm szépen!!!
Andrási Nóra mondta
Szia,
igen, minden ugyanúgy, ahogy a receptben van. 🙂 12-16 óra kb., kóstold meg!
Hűtőben akár két hétig is, ha nem „bontod meg”. Ha már vettél ki belőle, akkor 3-5 nap, max. egy hét.