Nem az volt a célom, hogy feltaláljam a vegán pecsenyezsírt, olajmentes változatban 😀 csak egy új kencével kísérleteztem két egyszerű, télen is szezonális hozzávalóval. Aztán elkészült ez a kence, rákentem egy szelet pirítósra és visszarepültem időben réges-régre, amikor még ettem libazsíros kenyeret. Először azt gondoltam, csak nekem olyan, mintha, hiszen hű, de régen nem ettem zsíros kenyeret! Biztosan agyamra ment a sok babtej és babjoghurt, amit mostanában ettem. 😉 De nem…
Olajmentes pecsenyezsír?!
Varázsló nyilván nem vagyok. 🙂 A kence állaga olyan, mint a zsíré volt anno, de nem fog megolvadni és végigcsöpögni az ajkadon, mivel egy csepp zsír sincs benne. Az íze nagyon emlékeztet a pecsenyezsírra. Egyszerű… az is a sült hagymától finom. 😉
Igazából egy boltban vásárolt „füstös” ízű szendvicskrémet próbáltam házilag lemásolni: az tofu alapú volt, én pedig (a babtej és babjoghurt mintájára) fehér babból próbáltam összehozni ugyanazt az ízhatást, mert nagy sikere volt nálunk. Sikerült! 🙂
Tényleg olyan?
Nem „pont” olyan, de elég jól emlékeztet. Tegnap volt nálunk egy mindenevő barátunk, ő ette meg a fotózott „zsíros kenyeret” és azt mondta, úgy érezte magát tőle, mintha éppen szalonnasütésen lenne. 🙂 Szóval ha nem is pont olyan, elég jól visszaadja az élményt. Mi pirítóssal esszük, pici paprikával, új/lila hagymával szórva. A gyerekek is imádják – a kicsi kanállal eszi. 🙂
Szóval itt következik a „recept”: biztosan tovább tart leírni mint elkészíteni. 🙂
Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes)
Hozzávalók
- 100 g fehér bab
- 1 nagy fej vöröshagyma vagy 2 kicsi
- 1 kk. folyékony füst
- 1/2 kk. só
Elkészítés
- A babot előző este áztasd be, majd másnap öblítsd le és főzd puhára (kb. 40-50 perc).
- Szedd le a hagyma héját, vágd félbe és süsd sütőben, 200 fokon, amíg szépen megpirul a széle. (Kb. 40-50 perc.)*
- Tedd aprítógépbe a leszűrt, főtt babot, a sült hagymát, a folyékony füstöt és a sót. Turmixold krémesre. Kész!
Kulcsár Norbert mondta
Ha teszel bele még őrölt szezámmagot is, akkor meg töpörtyűkrém íze lesz.
Mindenmentes Nóri mondta
Hú, köszi! Már eléggé vágyódom egy tepertős pogira… 😉
Bősze Éva mondta
és ha picit megpirítjuk a szezámmagot akkor még finomabb lesz 🙂
Hugyák Andi mondta
Szia!
Biztos rendben a recept leírás?
Hagyma sütése 200 fokon 40-45 perc? Mert én kipróbáltam, ennyi idő alatt teljesen szénné ég…
Kikaptam az adag felét szín, karakter alapján, szerencsére…
Mindenmentes Nóri mondta
Jól tetted! Én is csodálkoztam, nekem ennyi volt… Lehet, hogy rendkívül nagy hagymák voltak? Kicsit kevesebbre írom, nehogy valaki bajba kerüljön… 🙂
Erika mondta
Szia! Én a házi készítésű szezámsómból tettem bele, illetve frissen reszelt fokhagymát. Aki nem bírja sütőbe is teheti a fokhagymát , hogy átsüljön. Illetve sült paprikával is ízesítheti. Ugyanez finom csicseriborsóval is.
Ilona mondta
Kedves Nóri, köszönöm a recepteket, mindent megcsináltam, sokféle tejet is de a joghurt sosem sikerül, még nem jöttem rá mit rontok el, most szüneteltetem és később újrakezdem.Esetleg ha 1 nagyon egyszerűt leírnál megköszönném, további szépet- jót , üdv.Ilona
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Ilona,
a leges-leges-legegyszerűbb a babjoghurtom, itt a recept. Még tejfőző sem kell hozzá (csak azzal azért egyszerűbb). Nekem sem sikerül mindig… Pont most, hogy megjelent a babjoghurt recept, a következő nem sikerült… 😀 Pedig már hónapok óta nyúzom a receptet. A bab minőségére is gyanakszom, de ki tudja… Szerencsére sok a pozitív visszajelzés. 🙂 Sok sikert!
Neuwirth Zsuzsa mondta
Kedves Nóri!
Sokat használod mostanában a folyékony füstöt.
Engem elgondolkodtatott, vajon hogyan miből készül?
Az cseng a fülemben, hogy mennyire egészségtelenek a füstölt áruk,
és milyen egészségelen a szabadtűzön való grillezés a dioxin miatt.
Szeretném a véleményedet kérni.
Köszönöm: Zsuzsa
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Zsuzsa,
így van, nagyon megszerettem. 🙂 A folyékony füst vízben feloldott fa füst. Itt találtam róla egy jó összefoglalót, ezek szerint nem tűnik veszélyesnek. Bővebben: a cikkben állnak ténye ellene és mellette is, de összegzésként úgy tűnik, nem veszélyes a folyékony füst. A füstölt dolgok viszont igen: a szerző azzal magyarázza, hogy a rákkeltő anyagok zsírban, az aroma anyagok vízben oldódnak, ezért a folyékony füst nem olyan veszélyes, mint pl. a füstölt sonka vagy hal.
Viola mondta
Szia Nóri, a „fehér” bab katgóriába tartouik a cannellini is? Felénk csak fehér bab nincs. Köszi Viola
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem jó az is, meg a gyöngybab is, minél semlegesebb íze legyen, az a lényeg.
Szilvi mondta
Szia Nóri,
Az ilyen kencék, amik alapvetően lassú felszívódású hüvelyesekből állnak (bab, zöldborsó krém, hummusz), a pépesítés miatt gyors felszívódásúvá válnak, igaz? IR diétát folytatok, és érdekelne, hogy reggel piritós mellé lehet-e ezeket enni?
Köszönöm válaszod,
Szilvia
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Szilvi,
a hüvelyesekből készült kence határeset, mert rengeteg élelmi rost van benne, a hüvelyesek meg különösen jót tesznek a vércukor szintünknek. Én ettem, eszem ilyeneket – mérj egy reggeli utáni cukrot, ha biztos akarsz lenni a dolgodban.
Anna mondta
Nem Nóri vagyok az igaz, de hozzászólnék a pépesítéshez.Igen, gyors felszívódású lesz minden pürésített és krémesített zöldségféle, de a pirítós is gyorsnak számít, mert az is egyfajta beavatkozás. Nem reggelire és vacsira kellene enni ezeket.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anna,
nem minden fekete és fehér, sok függ attól is, hogy ki hol tart az IR-rel. A hüvelyesekből készült pástétomok pont beleférhetnek a sok rost miatt, érdemes egyénileg elbírálni a kérdést.
Anna mondta
Szia Nóri,
Isteni ez a recept, nagyon köszi! Most már tudom, mivel készülök húsvétra 🙂
Üdvök,
Anna
Hajni mondta
Kedves Nóri!
Az érdekelne, hogy a 100gr bab mennyi lesz kb. áztatva-főzve?
Üveges/konzerv babot használnék hozzá, és abból mennyi kéne ezekhez a mennyiségekhez belőle 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
kb. a kétszeresére duzzad főzés közben minden hüvelyes. Átlagban, de iránytűnek jó ha így számolsz.
Hajni mondta
Köszönöm a választ 🙂
Nagyon finom, én is kanállal enném legszívesebben 😀 de mivel csak én eszem itthon, a következő kérdésem az lenne, hogy meddig áll el hűtőben?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
tutibiztosan 3 napot mondanék, de igazából nem tudom, sosem bír ki 2 napnál többet… 😀
Ilona mondta
Isteni, köszi a receptet!