Újra születésnapot ünnepeltünk, méghozzá az enyémet – megint bölcsebb lettem egy évvel. 🙂 Születésnapokra évek óta csupa csoki tortát sütök (az eredeti recept tojásmentes változatát az első Mindenmentes kötetből). Most ugyanezt szerettem volna előadni olajos magvak nélkül. És gondoltam, hogy ha már úgyis hozzányúlok a recepthez, akkor változtatok a krémen is, így lett mokkatorta.
Mindenmentes mokkatorta
A nagymamám sütött nekem régen mokkatortát: kakaós piskótával, vajas, kotyogós kávés krémmel. Már gyerekként is nagyon szerettem a kávé ízét. 🙂 (Ez a torta most koffeinmentesen készült a gyerekek miatt.) Hogy ez a mindenmentes változat lett-e olyan jó, mint a nagyié? Bevallom hősiesen, hogy szerintem még finomabb is lett. Olyannyira, hogy a fotókon szereplő torta nem az eredeti darab, azt nem sikerült lencsevégre kapni… 😀 A nagymamám jól sütött, de ez a piskóta sokkal kakaósabb, a krém sokkal csokisabb és kávésabb lett. Nyamm!
A receptben szereplő krém mennyisége egyébként kicsit sok ehhez a piskótához, de hát ugye van igény a „maradék” krémre a habverőn, a lábosban és a spatulán is! 😀
Mindenmentes piskóta
A mentes piskóta sütés minden lépcsőjét végigjártam már: sütöttem teljes kiőrlésű liszttel, édesítőszerrel, aztán gluténmentesen, de tojással, majd tojásmentesen dióval vagy mandulával, most pedig ez a legújabb mentes, olajos mag (dió, mogyoró) mentes változat. 🙂 Eleinte komoly kihívásnak éltem meg, már nem izgulok miatta.
Az édesítéshez való viszonyom is átalakulóban van, mióta teljes értékű növényi táplálkozást követünk (pont egy éve az egész család!), ezt a tortát datolya sziruppal édesítettem, de leírom a steviás édesítési lehetőséget is (ez is kipróbált, tuti), és a tápanyag-tartalmat is ezzel tüntettem fel – aki számolja a szénhidrát-tartalmat, az úgyis steviával süti szívesebben.
A torta díszítési és fotózási képességeim hagynak kívánnivalót maguk után, kérlek, nézzétek el nekem. 🙂 Az egész tortával egyébként kb. fél óra munka van (plusz sütés, hűlés)! Nem is ragozom tovább, itt a nagyon egyszerű recept:

Mindenmentes mokkatorta (cukor-, glutén-, tej-, tojás-, olajos mag mentes, vegán)
Hozzávalók
- a piskótához:
- 60 g gluténmentes zabpehely liszt*
- 40 g hajdinaliszt*
- 30 g tápióka keményítő
- 2 ek. holland kakaópor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 200 g párolt almakocka
- 4 ek. datolya szirup 60g vagy 1/4 kk. stevia por
- 3 ek. olívaolaj**
- 2 ek. víz
- 2 kk. almaecet
- a krémhez:
- 150 g növényi tej
- 2 koffeinmentes eszpresszó 80 ml
- 100 g étcsoki min. 70%-os
- 1 ek. tápióka keményítő
- 4 ek. datolya szirup 60g vagy 1/4 kk. stevia por
Elkészítés
- (A párolt almakockához másfél kisebb almát felkockáztam és megpároltam.)
- Melegítsd elő a sütőt alul-felül sütéssel 180 fokra.
- A piskótához a szilárd hozzávalókat tedd egy tálba: a zabpehely- és hajdinalisztet, tápióka keményítőt, kakaóport, szódabikarbónát (steviát is, ha azt használsz).
- Tedd egy turmixgépbe az almakockákat a piskóta folyékony hozzávalóival: olívaolaj, datolyaszirup( (ha azzal édesítesz), víz, almaecet. Turmixold simára.
- Gyors mozdulatokkal keverd össze a szilárd és a folyékony részt: ne kevergesd túl sokáig, hogy ne űzd ki a buborékokat.
- Tedd a formába és süsd 15 percig.
- Közben készítsd el a krémet: minden hozzávalóját tedd egy edénybe, lassú tűzön melegítsd és közben kevergesd, amíg a csoki elolvad és a krém besűrűsödik. (Hígabb puding állaga lesz, kihűlve lesz kenhető.)
- A krém szilárdsága függ a csoki kakaó tartalmától - ha nem elég szilárd, félsz, hogy lefolyik, tedd hűtőbe.
- Vágd ketté a piskótát, töltsd meg és vond be a krémmel. Kész!
Megjegyzések
** Ha szeretnéd olajmentesen sütni, akkor használj két púpos evőkanál magvajat, de így már nem lesz olajos mag mentes. A megadott mennyiségek egy 20 cm-es formára vonatkoznak, 8 szelethez! A steviás változat tápanyag tartalmát tüntettem fel. A cukor tartalom az étcsokiból származik, a recept hozzáadott cukor mentes.
A zablisztet lehet valamivel helyettesíteni?
Szerintem pl. köles liszt is jó lenne.
És gesztenyeliszt esetleg? Vagy esetleg 100gr hajdinaliszt- vagy akkor nem áll össze a tészta, ha csak azzal készül?
Látom, hogy lejjebb ajánlottad a mandulalisztet hajdinaliszt helyett– gondolom, ha a zablisztet helyettesítem vele, akkor inkább olyan arány lenne jó, hogy 60gr hajdinaliszt, 40gr. mandulaliszt, igaz?
Igen, szerintem jó lenne, de így kevesebb folyadék (alma) fog kelleni… És persze ez csak elmélet, ki kell próbálni. 🙂
Köszönöm a választ! Almát se ehetek, úgyhogy megpróbálkozom körtével/mangóval+ őrölt lenmaggal:)
Megsütöttem ma, tettem bele 60 gr hajdinalisztet, 40 gr mandulaőrleményt, és még annyit változtattam a recepten, hogy alma helyett körtét tettem bele, 175 grammot plusz egy kanál lenmagot, a többit úgy csináltam, ahogy írtad. Finom lett nagyon, és nem lett porhanyós se a tészta, puha lett, viszont nem emelkedett fel kb. egyáltalán, úgyhogy nem tudtam elvágni, hanem a tetejére kentem a krémet (vagyis öntöttem, mert picit futósra sikerült, legközelebb talán egy picit több keményítőt teszek bele, másfél kanállal az egy kanál helyett, vagy magasabb kakaótartalmú csokit-most 70%-ossal csináltam). Következő alkalommal majd dupla adagot csinálok, hátha azt el tudom vágni ketté. Köszönöm még egyszer a receptet! Eddig sárgabarackszirupot, őrölt datolyát vagy juharszirupot használtam édesítésre, de a datolyaszirupnak nagyon jó állaga van és elég édes, nem is hiányzott a torta tésztájából a cukor egyáltalán.
Szia Nóri!
Lenne egy kérdésem. Létezik olyan étcsoki ami nyomokban sem tartalmaz tejet és tojást? Eddig csak olyat találtam ami nyomokban vagy egyiket vagy másikat tartalmazhatja.
Köszönettel,
Szia
sajnos én sem tudom biztosan, hogy melyik, de tuti van ilyen. Tejmentes FB csoportban érdemes megkérdezni, egyébként úgy emlékszem, hogy a Wavel étcsoki ilyen, de nem 100%.
Kedves Nóri!
Alma helyett mit ajánlasz? (Banán sem opció.)
Köszönöm!
Hű. Megpróbálnám kb. 150 ml növényi tejben elkevert 3 ek. darált lenmaggal. Erre nem vállalok garanciát.
Kipróbáltuk így, köszönet nagyon a receptért!! Egy kissé morzsálódós lett, de nagyon finom esetleg több lenmaggal jobban összeállna? Úgyis meg KELL sütnöm még egyszer, akkora sikere lett
Én érett körtével vagy mangóval próbálnám meg.
Szia Nóri!
Isten éltessen sokáig!
Az almakocka párolva 200 g vagy nyersen ennyi az alma? Nagyon tetszik, hogy ilyen egyszerű a recept, ha odajutok, mindenképp kipróbálom!
Nyersen volt ennyi, de nem sokat változik a tömege.
Szia! Küldenél fotót a koffeinmentes eszpresszóról?
Nemtudom hogy néz ki milyet kell venni a tortához én ugyanis soha nem kávézok.
Szia,
Akkor szerintem ne bonyolítsd az életed! 🙂 Vegyél bármilyen koffeinmentes instant kávét és készíts azzal kávét, vagy használj helyette növényi tejet és akkor „csak” csokis lesz.
Még egy kérdés: a tápióka keményítő helyett lehetne rizslisztet használni? Az az egy összetevő, amit nem tartok.
Keményítővel szerintem szellősebb lesz, de szétesni azért rizsliszttel se kellene neki.
Isten éltessen sokáig! 🙂
Elég nyálcsorgatós recept lett… párolt alma helyett szerinted jó lehet 100%-os almaszósz is?
Köszi 🙂
Köszi! 🙂
Igen, de abból lehet, hogy kevesebb is elég, mint 200g, mert vizet szoktak adni az almához, amikor befőzik, itt meg csak alma van.
Jelentem: megsütöttem 🙂
Pontosan egy kis üveg (190 g) DM-es almaszószt vett fel a tészta masszája, így lett tökéletes. Kicsit bénáztam a kettévágásnál, mert nem vagyok expert gluténmentes sütésben és nem tudtam, hogy ezek a tészták ilyen omlósak, de nagyjából sikerült 🙂 A férjem nyavalygott a stevia mellékíze miatt, így legközelebb szirupozok. Merthogy minden bizonnyal lesz legközelebb…. idejét sem tudom mikor ettem utoljára ennyire bűnösen krémes állagú és bűnösen csokis sütit. Köszönöm, hogy megosztottad a receptet! 🙂
Szia Nóri,
Hajdinalisztet lehet teljes mértékben zabpehely liszttel helyettesíteni? Így valószínűleg kicsit több folyadék kellene?
Köszi!
Pont így! Én tennék mellé rizst is, picit szárítja…
Isten éltessen sokáig!
Szuper vagy, hogy válaszolsz a helyettesítős kérdésekre! Sajnos más gasztrobloggerek elég gorombán tudnak csak reagálni hasonlókra 🙁
Nagyon tetszik a recept, az alma miatt azt hittem, nem készíthetem el (fruktóz malabszorpcióm is van), de a lenmagos verzióban már számomra is jó lesz 😀
Köszi! 🙂
Én megpróbálom citromlével. A lányom elesztő allergiás. Sajnos nem fogyaszhat ecetet.
A kettő helyettesíthető egymással. Tuti, hogy úgy is jó lesz.
A hajdinaliszt mivel helyettesíthető? Utálom az ízét. Félő,h.datokyaszirup se fog izleni,mert a datolyat is utálom. Az helyettesíthető? Köszönöm.
Tök jó,h.megirod a ch ,kcal stb.mennyiseget!
Tipp: ha megírod, melyik recept mennyibe kerül, előnyben leszel másokhoz képest.
Frissen alig érződik a hajdina íze, kevés csicseriborsó vagy zabliszttel lehetne helyettesíteni, vagy mandula, földimandula lisztekkel.
Datolya helyett már írtam a steviát…
Az árak folyamatosan változnak, úgyhogy sok hűhó… 😉
Kedves Nóri! Nagyon örülök ennek a receptnek. Én a kávét szeretném kihagyni. Anélkül is megáll a krém? Esetleg tegyek bele helyette pl. rizstejet? És ha nekem nem annyira fontos a szénhidrát tartalom, a szirup és a stevia helyett használhatök mondjuk mézet? Mennyi az átváltás közöttük? Előre is köszönöm, Eszter
Hagyd ki a kávét, nem kell helyette más. Szirup helyett lehet ugyanannyi mézet is.
Kedves Nóri!Nagyon sok, boldog születésnapot kivánva szeretettel köszöntelek és egyúttal köszönöma sok ötletes receptet is!Horkay Klári
Köszönöm! 🙂
Szia Nóri!
Nekem agar-agar van itthon, szerinted azzal is működik? Illetve abból mennyit tennél bele?
Szia,
Igen, 1 csapott kávéskanállal, és jó magas kakaótartalmú legyen a csoki!
Köszi szèpen. Imádom a blogodat.
<3
Szia Nóri!
Kiprobáltam, stevia por helyett mézet raktam bele, de igy is zsenialis lett 🙂
Imadom a receptjeidet !
Szep napot!
Kata
Szia Nóri, a tápióka keményítő helyett használhatok kukoricakeményítőt?
Inkább nyílgyökérliszt lenne jó, de valszeg az is jó lesz. Írd meg, milyen lett!
Szia Nóri!
A torta maga nagyon finom lett, de nekem rendkívül morzsálódott. Már ketté vágni is nehezen tudtam, aztán mikor megmozdítottam a két tortalapot szétporladt a kezeim között.
A krém jó lett.
Mindent a recept szerint csináltam, datolyasziruppal.
Nem értem mi történhetett. Nekem ez így csalódás volt. Még jó hogy nem vendégeknek sütöttem, csak magunknak a párommal, mert rém kellemetlen lett volna egy pohárkrémet kínálni torta helyett.
Az íze tényleg nagyon finom volt, kár hogy a piskóta rendetlenkedett.
Mindent a recepted szerint csináltam, nem tudod esetleg mégis mi történhetett?
Hű. Azt mondanám, kevés volt benne a nedvesség, talán az alma volt kevésbé leves fajta? Tutit nem tudok mondani, mert datolyasziruppal sütötted, ami meg ugye hozzáad nedvességet… Szóval nem értem. 🙁
Kedves Nóri!
Köszönöm a receptet nagyon klassz lett, pedig én írtó béna vagyok a sütéshez 🙂
Munkahelyre vittem. Nálunk szokás, hogy a szülinapos visz süteményt. Mindig sajnáltam azokat, akik akár egészségügyi akár tudatos megfontolásbol nem ehetnek bizonyos összetevőket. 2 hétig vadásztam egy receptet,ami ránézésre ehető, nem túl nehéz megsütni és mindenki ehet belőle.
Örülök, hogy ezt választottam, nagy sikere volt :))
<3
Kedves Nóri! Nagyon jó az oldalad, gratulálok hozzá. Nem rég derült ki, hogy kb. 40 dolgot nem ehetek és persze minden „alap”dolog benne volt. Így akadtam rád és nagyon sokat segített a helyettesítésben és átvészelésben!
Na de a kérdésem az lenne, hogy kölest és zabot sem fogyaszthatok. Szerinted a zabpelyhet lehet rizslissztel helyettesíteni? Vagy érdemesebb csak hajdinát használni az alap sütésénél?
Köszi előre is!
Szia,
szerintem használj csak hajdinát, vagy helyette darált mandulát vagy diót, ha azt ehetsz.
Kedves Nóri!
Megsütöttem a tortát és a glutén-, tej-, tojás-, magérzékeny fiamnak (2éves) nagyon ízlett. Annyi, hogy kicsit morzsalékos lett; esetleg van ötleted, hogy miért?
Azt szeretném még kérdezni, hogy te az almát hozzá héjastul párolod-e.
Valamint használhatok-e lenmagot az útifűmaghéj helyett, mert sajnos most nem tudok megfelelőt beszerezni.
Nagyon köszönöm előre is a válaszodat!
Szép napot!
Andi
Kedves Andi,
szerintem az alma nedvességtartalmától függően lesz morzsalékos vagy sem. Sokat sütöm, néha nekem is szárazabb, néha morzsásabb.
Igen, héjastul.
Ebben nincs útifűmaghéj. 🙂
Szia Nóri,
Megsütöttem én is, a problémám az lett vele, hogy nagyon sűrű lett a tészta masszája amikor összekevertem a nedves-száraz összetevőket, gyanús is lett nekem, hogy nem olyan piskóta tészta állaga van. Olvasgattam a kommenteket, úgy látom kevesek lehettek a nedves összetevők? Az alma esetleg? Annyit változtattam, hogy a hajdinaliszt helyett, kókuszlisztet tettem bele. Olyan keksz jellege lett a tésztának, nem tudott feljönni mint a piskótatészta. A krém finom lett, illetve egy kis konyakba áztatott meggyel még megspékeltem 🙂
Szia Mónika,
a kókuszliszt minden nedvességet beszív… Nem csoda, ha így száraz lett. 😉 Hát figyi, keksz alappal meg a krémmel, meggyel tuti pohárdesszertet rittyentettem volna belőle… 😀
Hát ez szuper lett! Kicsit varialtam a lisztekkel mert nem volt itthon elég zabpehely, rizsliszttel pótoltam ki, teljesen jól jött ki így is. A krém mesés lett. Az külön dicséretet érdemel, hogy fél ora alatt kész van.
<3
Megsütöttem és nagyon jó lett, köszönöm!
Boldogság! 🙂
Szia Nóri!
Nekem valahogy nem akar Megemelkedni semennyire a piskóta? Ez normális? Vagy ne is várjak nagyobb emelkedést tőle? Így nagyon nehéz kettévágni. Kicsivel több vizet tettem bele mert 2 evokanalnyival képtelen vagyok osszekeverni,ettől is lehet?
Valamint hogy tudnam az etcsokit kivaltani szted? úgy értem pl Kokuszzsir +kakaopor +datolya vajon milyen arányban?
Köszönöm szépen előre is a segítséged
Szia Eszter,
nem emelkedik meg annyira, mint egy tojásos piskóta, úgy emlékszem, kb. másfélszeresére nő. Lehet, hogy a több víz sem használt neki – nekem simán viszi ennyivel a turmix és a botmixer is. Te mit használtál? A 100g étcsokit 50g kakaó, 20g kókuszzsír és 30g datolyával (pasztával) próbálnám kiváltani, de ezt most találtam ki, sosem próbáltam, szóval kísérletnek fogd fel…
Sok sikert!
Kedves Nóri!
Elkészítettem a tortát, nagy sikere volt. A recepten változtattam kicsit, mert csak zabpehely lisztet használtam (hajdina helyett is), bio kukoricaliszt keményítőt (a tápióka helyett), nem tettem bele kávét, és az ecetet citromlével helyettesítettem, a többi hozzávaló maradt, és datolya sziruppal édesítettem. Egy kisebb, téglalap alakú, sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöttem meg. A sütit középen hosszában kettévágtam, egyik fél lapot megkentem a csokikrémmel, és tettem még rá apróra vágott körtét is, majd ráfektettem a másik fél lapot. A tetejére, oldalára rákentem a maradék krémet. Nagyon jól megkötött, és jól lehetett szeletelni, és nagyon finom.. (csak volt, mert gyorsan elfogyott.) Köszönöm szépen a receptedet, nagyon jó ötleteket adtál.