„Anya, süssünk palacsintát!” A palacsintasütés nálunk nem csak a kulináris élvezetről szól, hanem afféle csapatépítő tréning: a kislányom felül a konyhapultra és minden palacsinta között megkeveri a tésztát, megkeni a palacsintasütőt, és sütés közben őrzi a maradék tésztát, nehogy kiboruljon. 🙂 A kisfiam születése után lett egyfajta rituális jellege a palacsintasütésnek: ez volt a „mi időnk”, amikor alvó bébivel a hátamon végre „kettesben” alkothattunk valami finomat. Kellett hát egy nagyon egyszerű mindenmentes palacsinta recept: volt már ilyen a blogomon (itt), de ez az új változat gyorsabban megsül és könnyebben kezelhető.
Mindenmentes palacsinta
Ez a palacsinta glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, vegán, IR-barát is. Találkoztam már a bioboltokban palacsinta porkeverékekkel és nem teljesen értettem, hogy minek a felhajtás? Nagyon egyszerűen is lehet mindenmentes palacsintát sütni: mindössze hajdinaliszt és tápióka keményítő kell hozzá (a keményítő a lisztek 20%-a, így IR-barát is). Én turmix géppel szoktam összekeverni a tésztát: így tuti nem lesz csomós és pillanatok alatt megvan. Ráadásul a turmix kehelyből a palacsinta sütőbe önteni is könnyű.
A fotókon is láthatjátok, hogy ez a palacsinta rugalmas, tekerhető, nem törik, nem szakad: tényleg olyan, mint az „eredeti”. Nagyrészt hajdina lisztből készül, de ne izgulj, frissen alig érezhető rajta a hajdina íze. Ha elteszed őket tányér között, akkor másnap is tekerhető lesz, de minél többet áll, annál erősebben hajdina íze lesz. Szép vékonyra lehet sütni – bevallom, én kicsit vastagabbra szeretem sütni, de a fotók kedvéért most hígabbra kevertem a tésztát, hogy lássátok: így is lehet. 🙂
Tavaly január óta várom, hogy megírjam végre ezt a receptet – sajnos sosem sikerült annyit sütnünk, hogy jusson egy másnapi fotózásra, így végül a kisfiam reggeli alvása alatt sütöttem egy adagot és vele együtt fotóztam. A kislányommal sokáig sütés közben meg is ettük az összeset. 🙂 Most már tudunk annyi önuralmat gyakorolni, hogy leüljünk vele az asztalhoz és még Apának is hagyunk. Képzeljétek, a kisfiam nem szereti a palacsintát, pedig egyébként mindent megeszik – a zsírkrétát is… Ki érti ezt? A kislányomtól eddig a legkomolyabb kritika a következő volt: „Anya, ez a palacsinta túl finom, már nem tudok többet enni belőle.”
Mi szinte csak a palacsintázáshoz tartunk itthon baracklekvárt, mert szerintem azzal az igazi. 🙂 Neked milyen a kedvenc palacsintád? Írd meg hozzászólásban, hogy mit töltenél bele!

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 200 g hajdinaliszt
- 50 g tápióka keményítő
- csipet kurkuma*
- 400 g vagy 450g ml víz (vastagabb/vékonyabb palacsintákhoz)
- olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés
- Először öntsd turmixgépbe a vizet, majd szórd a tetejére a hajdinalisztet és a tápióka keményítőt.
- Turmixold össze alaposan, hagyd állni pár percet és már sütheted is.
- Én nagyon vékonyan, szilikon ecsettel szoktam átkenni a palacsintasütőt két palacsinta között. Vastagságtól függően kb. 10 db 22 cm átmérőjű palacsintára elég ez a mennyiség.
Kedves Nóri, a tápióka keményítő helyett nem lehetne valami más alternatíva? Gondolom ez a tojást helyettesíti hogy össze figja. úgy tudom a tápióka keményítő igen magas keményítő tartalmú és a magas keményítő tartalmú ételt célszerű elkerülni, mert megdobja a vércukor szintet a GI-e is magas ha jól tudom, köszönöm. Éva
Igen, a keményítő gyorsan felszívódó szénhidrát, de gluténmentes sütésnél állagjavítás céljára használható, ha jól emlékszem max. 30%, de én inkább 20%-ig megyek vele.
Szia Nóri!
Köszönjük a receptet! MI nagyon szeretjük az almás palacsintát: a durvára reszelt almát jó sok fahéjjal keverem össze, és állni hagyom, hogy jól megbarnuljon, ezt töltöm a palacsintába.
A fahéj egészen elvarázsolja, elég édesnek tűnik, nem szükséges bele semmilyen édesítő..
További jó munkát!
Reni
Szia Nóri, ma megsütöttem a recepted alapján ezt a hajdinapalacsintát. A vastagabb verziót váladztottam, a kevesebb vízzel. Azt nem tudtam, hogy mennyi ideig kell sütni oldalanként, a tiéd olyan szép a fotón. Én úgy éreztem, mintha félig sült volna meg az enyém. Köszönöm, ha tudsz segíteni.
Andi
Szia,
nem szoktam mérni, pár perc oldalanként. Akkor szoktam megfordítani, amikor könnyen feljön és a széle kezd meg pirulni, aztán kicsit megpirítom a másik oldalát is.
Szia Nóri!
Tegnap megsütöttem a palacsintát. Szuper lett! Saját mentás cseresznye lekvárral és egy kis darált dióval egészen elképesztő.
Tényleg olyan ízű, mint a hagyományos palacsinta. Azonnal elfogyott az egész. Köszi a receptet!
Én is megcsináltam és nagyon finom! Szerinted kölesliszttel működhet hajdina liszt helyett? Ajándékba kaptunk egy tonnát… 🙂
Igen! Épp a múlt héten írta egy olvasóm, hogy ő azzal szokta. 🙂
Szia Nóri! A legjobb palacsinta, amit eddig készítettem. Még egy picit több vizet tettem bele, így hajszálvékony lett (oldalanként 1 perc sütés elég volt), de nem lyukacsos, mint azzal a palacsintakeverékkel, amiből eddig sütöttem. Köszi a receptet!
Kedves Nóri, sajnos nekem úgy leragadt, hogy már a negyedik próbálkozás áll feladtam. Olívaolajjal kentem a palacsintasütőt. Illata jó volt. Fogalmam sincs mit csináltam rosszul. Köszönöm válaszod.
Szia,
vártál eleget? Én mindig túl korán akarom megfordítani, és akkor még ragad. Amikor a széle kezd magától felpöndörödni, akkor próbáld!
Köszönöm a tippet, később eszembe jutott, hogy kevés kókuszvirág cukrot tettem bele, lehet hogy nem kellett volna….
Igen, simán lehet, hogy attól ragadt le.
A cukortól ragad.
Aki probalt mar mindenmentes palacsintat sutni az tudja milyen nehez egy jol mukodo receptet osszehozni. GRATULALOK es koszonom! Ez valoban szuperjol bevalt!
<3
Egyik szombat reggel nálunk is ilyen palacsinta készült. 🙂 Egy kicsit eltúloztam a kurkuma mennyiségét, de azért így is elfogyott egy pár perc alatt… 😉 Köszönöm a receptet!
szia!
már régóta a hajdinaliszten tanakodom, hogy hogy lehetne megúszni a félkilónkénti műanyagzacskót…
szerinted ezt a palacsintát meg lehetne úgy csinálni, hogy 20 dkg szemes hajdinát reggel beáztatok, aztán ebédkor leöblítem, s a többi hozzávalóval együtt turmixolom?
(a kávéfőzővel darálás nekem nem jött be, kinyiffant a darálóm tőle, úgyhogy azzal nem kísérleteznék.)
Simán! 🙂
jelentem, megcsináltam, férj szerint jobb lett, mint liszttel 🙂 szóval a jövőben az áztatós hajdina módszerét fogom követni.
Mondd, hogy eltűnt belőle az a jellegzetes hajdina íz!!!
Én nem érzem rajta… Sajnos csak akkor derül ki, ha kipróbálod. Zabból is jó palacsintát lehet ám sütni… 😉
Szia! A palacsintához síma vizet, vagy ásványvizet használsz?
Menteset! 😀
Érdekes, hogy a csipet sót kihagyod a teljes értékű növényi táplálkozásra hivatkozva, de olajat és keményítőt is használsz. Elkészítettem tapadásmentes sütőben olaj nélkül, a keményítő helyett zablisztet használtam. Nem tudom, milyen az eredeti recept szerint, de jó állagú, ízletes palacsinta lett a végeredmény, ami így már teljes értékű is. De a kiindulási pont a te recepted volt, úgyhogy hálás vagyok érte.
Azt hagytam el először, amit a legkönnyebb volt. Egyébként egy serpenyő kenésnyi olaj pont belefér még Neal Barnard doki szerint is. 😉 Fejlődöm, így mindig lesznek jobb receptek az oldalon. Azóta már vöröslencse-hajdina-zab alapon készül a palacsinta mifelénk, csak így még nem került fel (kb. ilyen tészta, csak hígabb). Ill. az kicsit vastagabb is, itt szempont volt, hogy olyan nagyi-féle klasszikus, vékony palacsinta legyen. Písz! 🙂
Nagyon jó recept ! Sót raktam még bele, az azért kell a jó emésztéshez , legyen sav a gyomornak .
😀 Örülök, hogy bevált!
Szia Nóri!
Nagyon jó a recept!
Köszönöm szépen
Isteni a palacsinta.
Olyan lett mint Neked.
Köszönöm
Üdvözlettel: Márti
Szia Nóri!
A tápióka keményítő helyett lehet kukorica keményítőt használni? Van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalatod?
Köszi!
Laura
Szia Laura,
ide nem javaslom, mert törékennyé tenné a palacsintát.
Sorry,
N.
Szia Nóri!
Fiam hisztamin intolerancia miatt a gabonák közül csak rizst ehet. Szerinted barna rizslisztből is meg lehet csionálni ezt a palacsintát?
Szia Gabi,
nem vagyok képben – hüvelyeseket, vörös lencsét ehet? Én abból próbálnám meg, a rizs nem a legjobb palacsinta alapanyag. Esetleg úgy, hogy fele rizs, fele lencse (áztatva, turmixolva), esetleg kovászolva…
Köszönöm a receptet! 🙂 Tudnál ajánlani fincsi töltelék recepteket, ötleteket?
Nekem a krémsajtos-lekváros, krémsajtos-zöld leveles, simán lekváros, magvajas-lekváros a kedvenceim. 🙂
Szia Nori.
a tapioka kemenyitot mivel tudnam helyettesiteni????
konjakliszttel pl??
Szia Zsuzska,
azzal nem, de nyílgyökérliszttel igen.
N.