Ritkán szoktam „hagyományos” ételeket mindenmentesre fordítani, ez a recept most mégis pont ilyen: egy családi „remake”. Miután már több, mint egy éve családilag csak növényeket eszünk, muszáj volt növényi alapokra helyeznem a nagyi töltött tojás salátáját, amit hagyományosan minden húsvétkor és szilveszterkor, néha szülinapokon is elkövet. 🙂
Tojássaláta tojás nélkül?
Tojás íz tojás nélkül: akik már ismerik, tudják, hogy egy kis fekete só a válasz. 🙂 Ebben a sóban szervetlen kéntartalmú sók vannak, amiknek ugyanúgy kénes illata van, mint a tojásfehérjében lévő kéntartalmú aminosavaknak.
Korábban került már a blogra avokádós tojáskrém és tojásmentes töltött tojás recept is. Ez a mostani recept annyiban más, hogy kifejezetten a nagyink kukoricás töltött tojását igyekeztem visszaadni ízben. Annyiban egyszerűsítettem, hogy ő töltött tojásnak készíti, én pedig ezúttal nem bíbelődtem a tölthető tojások elkészítésével, hanem egy tálban összekevertem mindent.
A tojásmentes töltött tojás receptemnél leírtam, hogyan tudsz igazi főtt tojásnak tűnő „nemtojást” készíteni növényi tejből (itt!): a nagyink ezekbe tölti a tojáskrémet, és majonézes kukorica salátára helyezi őket egy nagy tálban (a kukorica salátába reszeli az almát és az uborkát).
Korábban készítettem tojásmentes majonézt is (itt quinoa tejjel, és csicseriborsó főzőlevével is lehet ugyanígy), de bevallom, hogy annyira keveset használunk, hogy emiatt nem állok neki külön bütykölni, hanem bolti tojásmentes majonézt használok ehhez a recepthez. (Igen, olajos, igen, feldolgozott, ünnepnapokon nekünk ennyi belefér. Aldis, a tápértékeket is ezzel számolom.) Így kb. 10 perc nettó munka van ezzel a recepttel, a többi ázás, főzés.
A tojásmentes tojássaláta próbája…
Mióta szilveszterre összedobtam, rendszeresen készítem, mert ez a legkedvencebb kencénk, ami csicseriborsóból készül. Egyszer a nagyit is meghívtuk vacsorára, és huncut módon bizony nem mondtam neki előre, hogy mit kenünk a pirítósra… Úgyhogy nagyon örültem, amikor meglepetten nézett fel, hogy „ennek olyan íze van mint a töltött tojásomnak!” 🙂
Nálunk mostanában ebbe a kencébe fogy a legtöbb csicseriborsó – ezért is vesszük nagy tételben, papír zsákban: április 30-ig Te is kipróbálhatod ezt a lehetőséget 10% kedvezménnyel, részletek ebben a bejegyzésben!
Kóstolták már a családi receptet nem ismerő barátaim is, a „legrosszabb” kritika eddig az volt, hogy nem tojás ízű, de egyébként finom! 😀
Ezzel a nagyon egyszerű húsvéti recepttel kívánok Neked, kedves olvasóm kellemes ünneplést!
"Töltött" tojássaláta tojás nélkül (szójamentes, vegán)
Hozzávalók
- 200 g csicseriborsó szárazon ennyi, vagy egy nagy konzerv
- 1 csapott kk. fekete só
- 1/4 kk. kurkuma
- 6 ek. tojásmentes majonéz
- 1 kisebb alma
- 1 csemegeuborka
- 1 konzervnyi kukorica
Elkészítés
- A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára. Másnap öblítsd le, engedd fel annyi vízzel, ami legalább két ujjnyira ellepi és főzd puhára.
- Amikor kihűlt, tedd aprítógépbe a kurkumával, fekete sóval és 2 ek. majonézzel együtt. Turmixold simára. Így egy tojáskrémet kapsz, amit szendvicskrémnek is használhatsz, vagy az ITT készített "tojásokba" is tölthetsz.
- A majonézes salátához keverd össze a reszelt almát, uborkát, kukoricát a maradék majonézzel.
- Forgasd össze az egészet, és kész! 🙂 Mi pirítóssal, újhagymával, retekkel szoktuk enni.
Szabina mondta
Szia Nóri!
Most készült el, ezt viszem ma vendégségbe (mindenki masszív húsevő rajtam kívűl 🙂 ) A családban nagyon menő volt a majonézes kukorica tojással, lilahagymával és petrezselyemmel, én ezt a verziót próbáltam újragondolni a recepted alapján és valami mennyei lett. Az alapot picit hígabbra csináltam, használtam a csicseri főzőlevéből is. A majonéz nálam kesuból készült (120g kesu, kb 180 ml víz, egy kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, mustár, citromlé, só- jó kis sűrű szósz lett) ezt kevertem az alapba majd kukorica, apróra vágot lilahagyma és jó nagy adag friss petrezselyem ment bele meg persze a kurkuma és a fekete só! Percekig vigyorogtam, hogy ez mennyire finom és mennyire hasonlít ahhoz amit anyukám szokott csinálni. Az almás uborkás változatot is kipróbálom csak akiknek ma viszem közülük sokan nem szeretik a salátában a gyümölcsöt…
Nagyon köszönöm hogy megosztottad ezt a szuper receptet! Kellemes ünnepeket!
Edina mondta
Szia Nóri!
Kipróbáltam a receptet, hát ez valami csoda!!! Imádom a csicseriborsót, de hogy most teljesen tojássá változott, ez hihetetlen. Használtam már korábban is a fekete sót, pl. bundás kenyér utánzathoz, de ez a kence most mindent visz!
Nemsokára elfogy az első adag, szerintem ma este gyártom a következőt. 🙂
Köszönöm!
Ági mondta
Nóri, Zseniális lett!!!
Gyerek korom kedvence a tojáspástétom apróra vágott lilahagymával, és az alap tökéletesen hozza a régi ízt, nagyon szépen köszönöm !!!