A „mindennapi hüvelyesünk” rovat nyári kiadása követezik. 🙂 Ilyenkor nyáron is töretlen népszerűségnek örvend nálunk a hummusz és egyéb hüvelyes alapú kencék, de amikor tényleg, igazán meleg van, akkor jobban esik egy tál friss zöldség, és hogy tápláló is legyen, ez most vörös babbal készül.
Először tavaly nyáron készítettem ilyen salátát, amikor gondolatban nagyon megkívántam a kedvenc füstös, salátás bablevesemet, de tutibiztos voltam benne, hogy nem fogok nekiállni megfőzni… Tényleg pillanatok alatt összedobtam és akkora siker lett még a gyerekekkel is, hogy azóta felvettük az állandó repertoárba.
Sokoldalú babsaláta
Hogy mire jó egy ilyen pofonegyszerű saláta? Friss zöldségekkel, (nem jég-) hidegen hűsít – magában is jólesik egy kisebb tállal, a bab miatt mégis tápláló: jól is lakom és egy csomó értékes tápanyagot eszem meg vele. Hajdinás lepénnyel (mint ez, csak káposzta nélkül), hummusszal teljes értékű vacsora (igazából hummusz nélkül is 🙂 ), de a maradékot főtt kölessel összekeverve könnyű, csomagolható ebédet kapunk, amit melegítés nélkül is bárhol meg tudunk enni.
Készíteni nyilván csillió módon lehet… Mi nagyon szeretjük a vörös vese babot (mert olyan szép…) de mostanában valahogy nehéz beszereznem, szóval bármilyen más csinos, tarka babbal is nyugodtan helyettesítheted. Zöldségek oldalán jöhet, ami jólesik, és kapor helyet is szuper hozzá a friss koriander, de lehetőségek szűkében a friss petrezselyem is. Az öntetet pici tamari szószból, folyékony füstből és pici ecetből szoktam összedobni. Salátákra ezt a körtés balzsamecetet szeretem, mert édesebb a sima almaecetnél, de nem annyira, mint a modenai balzsamecet. Ha épp nincs otthon pont ilyen, almaecet vagy citromlé is jó lesz. 🙂 A tamari szószok közül ez a legeslegfinomabb, sajnos nem mindig kapható.
Szoktátok kérdezni, hogy a folyékony füst tulajdonképpen mi is és nem egészségtelen-e? A folyékony füst vízben elnyeletett valódi fafüst, tehát nem mesterséges füstaroma. Jelenlegi tudásom szerint a füstölt árukra jellemző rákkeltő anyagok zsírban oldódnak, ezért egészségtelenek a füstölt zsíros húsok, kolbászok, és ezért nem kell izgulnom a folyékony füst miatt… Ha szabadtéri tűzön sütsz zöldségeket, azok is kb. ennyire veszélyesek. 🙂 Ha idegenkedsz tőle, ez a saláta sima citromlével, füst nélkül is finom lesz… 😉 A lelke a friss zöldségek és fűszerek.
Jelenleg a hüvelyesek közül a vörös bab az egyetlen, amit nem tudok kimérve vagy papír zsákban venni, mintha valami különleges ritkaság lenne, pedig konzervben szinte minden sarkon kapható… Ha tudsz műanyag zacsi nélkül vörös babot venni, kérlek, oszd meg velem a lelőhelyet!
Kapros, füstös babsaláta (nyári kedvencünk)
Hozzávalók
- 1 vörösbab konzerv
- 1/2 kígyuborka
- 1 nagy paradicsom vagy 2 közepes
- 1 szál újhagyma
- egy marék friss kapor levél
- 1 kk. tamari szósz
- 1 kk. körte balzsamecet almaecet vagy citromlé
- 1/2 kk. folyékony füst
Elkészítés
- Vágd apró kockákra a kígyóuborkát és a paradicsomot, szeleteld fel az újhagymát, vágd apróra a kaprot.
- Egy nagy tálban forgasd össze valamennyi zöldséget az ízesítőkkel. Kész!
Megjegyzések
Tápérték információ
Kránicz Bea mondta
Kedves Nóri!
Én a Lehel piacon vettem legutóbb chilibab néven ilyen vörösbabot kimérve.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi!
Kiss Tünde mondta
Megkérdezhetem mi az a folyékony füst és hol kapható?
Andrási Nóra mondta
Vízben elnyeletett fafüst, így füst ízű, de nem rákkeltő. 🙂 Linkeltem, hogy én milyet vettem, de a link már elavult, mert azt a terméket már nem forgalmazzák – van a Biosziget kínálatában másik kettő hasonló termék, csak rá kell keresni, hogy „folyékony füst”. Ezekből lehet, hogy több vagy kevesebb fog kelleni, ki kell tapasztalni. És biztosan máshol is lehet hasonlót kapni. 🙂