A nyári mindenmentes háztartás sorozatom után visszatérek a finom, tápláló, növényi alapú ételek világába. Nagyon örültem, hogy ilyen sokan megmozdultatok a témára, de már hiányzott, hogy újabb finomságokat oszthassak meg… 🙂
Ma az egyik kedvenc reggelink receptjét hoztam el Nektek: évek óta zabkásával nyitjuk a napot, de nyáron rákaptunk erre a banános hajdinapalacsintára. Néhány olyan összetevőből, ami mindig van itthon, percek alatt összedobható, és külön jó hír a teljes értékű növényi étrendet követőknek, hogy a napi tucatból öt dolog is van benne… 😉 Most az új, ovis ritmusunk szerint hét közben kását reggelizünk, hétvégén ilyen palacsintát: a hűvös, őszi reggelek beköszöntével már jólesik a forró zabkása reggelire, és a hétvége is megkapja az „ünnepibb” jellegét.
Hajdinapalacsinta két hozzávalóból
A teljes recept öt hozzávalóból áll, de maga a palacsintatészta igazából két dolgot kíván: hajdinát és vörös lencsét. Sőt… csak hajdinával is működik, de vörös lencsével valahogy több tartása lesz a palacsintának, és szeretem azt is, hogy táplálóbb. A hajdinán és a vörös lencsén kívül a lenmag azért kerül bele, hogy kicsit jobban összefogja: nélküle is meg lehet sütni, de nem lesznek ilyen pufik (mint a következő fotón). A kurkuma nem érezhető az ízén, de vidámabb színt ad a hajdinapalacsintáknak, és ezt is kipipálhatjuk a napi tucat ajánlásból. Végül a banánnal ízesítjük és édesítjük. 🙂 Lehet más gyümölccsel is készíteni, nálunk a banán családi kedvenc, egyike azon kevés dolognak, amit messzi földről importálnak, mégis rendszeresen vesszük. Bár, tudtátok, hogy Európában kis hazánk a legnagyobb banán exportőr? Ide hozzák zölden, itt megérlelik, és viszik tovább. A lényeg, hogy finom karamelles illata lesz tőle a palacsintáknak, és picit édesek is lesznek.
Banánt reggelire?!
Biztosan van néhány IR-es olvasóm, aki a szívéhez kapott, amikor a banán és a reggeli szavak ilyen közel kerültek egymáshoz. Bocsi! Igyekszem olyan teljes értékű, növényi ételek receptjeit megosztani, amelyek beilleszthetőek a konvencionális 160 gramm szénhidrátos IR-diétába is, de ez nem mindig könnyű… Semmiképpen nem akartam megtartani magamnak ezt a szuper egyszerű és tápláló receptet, szóval ha Te is a 160g CH IR-diétát követed, akkor javaslataim a következők: A. tegyél bele más gyümölcsöt vagy egyszerűen hagyd ki, B. ne reggelire edd, C. egyszer próbáld ki, hogy mit szól hozzá a vércukor szinted (mérd előtte-utána), és cselekedj az eredménynek megfelelően. (Nekem már nem okoz gondot, mivel a teljes értékű növényi étrend karban tartja/gyógyítja az IR-t, és egyébként teljes értékű növényi étrendes szemmel nézve ez egy kifejezetten IR-barát recept 😉 ).
Az olajmentes palacsintasütésről
A hócipőm tele volt már a mindenféle bevonatos serpenyőkkel, és komolyan fontolgattam, hogy átszokom a zománcos/sima inox edényzetre, de nagyon ódzkodtam ettől a dologtól, mert ezekbe tényleg olajat kell használni, mennyiségben, ahhoz, hogy ne tapadjanak le a dolgok. Végül úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt a márványbevonatnak, és fél éve működik, kb. változatlanul. A többi teflon/kerámia bevonatos ilyenkor már kezdett letapadni itt-ott, és max. egy évig bírták. Meglátjuk…
Tudom, hogy olyan is lesz köztetek, aki meg arra szisszen fel, hogy miért kenem ki olajjal a serpenyőt, mikor ezekben anélkül is lehet sütni. Egyrészt tényleg lehet, de szerintem könnyebben leég és az élmény sem pont olyan, mint ezzel a ecsetnyi olívaolajjal (kb. minden második sütésnél kenek). Hosszan tudnám ecsetelni (muhaha), hogy miért nem érzem létkérdésnek az abszolút hozzáadott olajmentességet, de a lényeg, hogy átgondoltam, és azt a tudatos döntést hoztam, hogy nekünk ez így jó: egy ecsetvonásnyi olaj, de annyi kell.
A fotókon datolya szirupot használtam dekornak, de egyébként lekvárral szoktuk enni (mióta a nyáron eltettem egy jó adagot, házival, ami csak gyümölcsből készült).
Banános hajdinapalacsinta (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 170 g hajdina
- 50 g vörös lencse
- 3 ek. darált lenmag
- 1/4 kk. őrölt kurkuma
- 1 banán
- olívaolaj a kenéshez
Elkészítés
- A hajdinát és a vörös lencsét áztasd be előző este. (Ha elfelejtetted, akkor őröld meg őket késes kávédarálóval vagy turmixgéppel és dolgozz tovább a lisztjeikkel.)
- Másnap szűrd le és tedd turmixgépbe. Add hozzá a lenmagot, kurkumát és önts rá annyi vizet, hogy a tetején lévő magocskák még éppen kikandikáljanak (ne lepje el). Tedd a tetejére a megháozott banánt is, és alaposan turmixold össze! (Eleinte kicsit nehezebben megy - egyszer állítsd meg, hogy a levegő buborék felússzon az aljáról onnan sima ügy.)
- Kend át a serpenyőt olívaolajjal és forrósítsd fel.
- Evőkanányi adagokból süss palacsintákat - amikor a teteje is kezd megszilárdulni, fordítsd meg. Én 2x5 kicsit szoktam sütni a gyerekeknek, és kettő nagyot nekünk ebből az adagból. (A nagyokat szét kell teríteni.) Jó étvágyat, jó reggelit!
Ilona mondta
Kedves Nóri! Köszönöm az újabb recepteket.Banános palacsintát szoktam sütni; zabpehely és quionaliszttel, nagyon finom.De kipróbálom az általad küldött receptet.Üdv.Ilona
Baranyai Judit mondta
Szia Nôri!nagyon köszönöm a recepteket,màr próbàlgatom őket.bananos gofritbszoktam készíteni,de a palacsintát is kipróbàlom.udv Judit
Amaki mondta
A banánon kívül ősziarackkal vagy szilvával is készíthető?
Amaki mondta
Esetleg fügével? Az édes, az állaga pedig hasonló a banánhoz, nem vizes.
Mindenmentes Nóri mondta
Szerintem kb. bármivel, mivel a tészta gyümölcs nélkül is működik. 🙂
Eszter mondta
Nóri, köszönjük, az egész család imádja! Olyan jó, hogy van valaki, aki ennyire bátran nyúl a babokhoz és lencsékhez.
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy bevált!
Csenge mondta
Egyre jobban fúrja az oldalamat a reggeli kàsa recepted.
Hol találom?
Mindenmentes Nóri mondta
Most, hogy így mondod, lehet, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. 😀 Egyébként 1 banán van benne, 2 bögre zabpehely, 3 bögre víz, 3 ek. darált lenmag, pici kurkuma, és házi szilvalekvár. Ez négyünknek elég.
Réka mondta
Szia Nóri, ennek de örülök most, hogy megtaláltam. Lehet, hogy tényleg kéne neki egy önálló bejegyzés. 🙂
Kamilla mondta
Szia Nóri! Pontosan melyik serpenyőt haználod most? Nekem is elegem volt a bevonatosokból, én a hulladékmentesség jegyében most vas palacsintasütőt vettem (De Buyer Mineral B), de nem vagyok elégedett vele. Szóval mit ajánlasz?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Berlinger Haus márványbevonatos. Május óta van meg, egyelőre meg se pisszen. A többi ilyenkor már kezdett itt-ott letapadni… Reméljük a legjobbakat. 🙂
Marada Renáta mondta
Kedves Nóri!
Szeretném kérdezni, a Berlinger Haus márványserpenyővel továbbra is elégedett vagy? Még mindig, két év után is tapadásmentes?
Köszönöm szépen,
Reni
Andrási Nóra mondta
Szia Reni,
ez egy összetett kérdés!
Igen, elégedett vagyok vele és még mindig tapadásmentes. (Egy leheletnyi olívaolajat használok benne.)
Már kettő van. 🙂 (Párhuzamosan dolgozom velük.)
Reni mondta
nagyon köszönöm! Megerősítettél!
Hópihe mondta
Kedves Nóri!
Gratulálok az oldaladhoz, amit csak nemrég fedeztem fel, amióta kiderült a gluténérzékenységem. Rengeteg fantasztikus receptet osztasz meg velünk, amiért nagyon-nagyon hálásak vagyunk (azt hiszem írhatom ezt a többi olvasó nevében is) 🙂
Látszik a gondos és szeretetteljes hozzáállás, mondhatni „gyümölcséről ismerszik meg a fa” !
Köszönöm az oldalt, és további sok sikerélményt kívánok:
Hópihe
Andrási Nóra mondta
Köszönöm! 🙂
Évi mondta
Kedves Nóri, a reggeli kásátokhoz melyik zabpelyhet használod? Nagyon szépen köszönöm,
Andrási Nóra mondta
Szia,
Aliban vesszük a sárga zacskós nagy szeműt.(Ez nem gluténmentes, nem ismerek gm. nagy szeműt sajnos.)
csilla mondta
van már, Viblance, a ligeti boltban kimérősen is kapható 🙂
Évi mondta
Szia Nóri!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha köles nincs itthon de köles liszt van, az helyettesíthető – e vele?
Andrási Nóra mondta
Szia,
nem értem – hajdina helyett hajdinaliszt? Az mehet, akkor nem kell áztatni. Köles nincs a receptben.:D
Andris mondta
Én is hajdinaliszttel csináltam mert az volt. Jó lett
Évi mondta
Köszi Nóri, igen, tudom! 😀 Csak hirtelen amikor a polcra néztem, hogy mi van itthon a palacsintához, a köles is ott volt, és véletlen azt írtam hajdina helyett. 😀
Andris mondta
Egész jól sikerült. De egy csipet só nem árt neki …
Andrási Nóra mondta
Hát ha egyébként használsz sót, akkor igen, kellhet… 😉
Judit mondta
Kedves Nóra,
előljáróban csak annyit szeretnék mondani, hogy nem vagyok vegetariánus (még?), de szeretem a húsmentes ételeket, mert a fűszer az, ami feldobja (és ehetővé teszi 😀 ) és finommá varázsolja az ételeket. IR-es lévén mostanában egyre többet olvasom a bejegyzéseidet és receptjeidet.
tegnap elkészítettem ezt a palacsintát is, ami kicsit fura illetve szokatlan volt nekem , mivel se nem édes-se nem sós…
Viszont örömmel ettem, mert tudom, hogy csupa egészséges összetevőből áll. 😛
Mára maradt még, azt eszem ebédre…. zöldséges rízzsel. 😀
ugyanis szerintem nem csak édesen jó, hanem ebédre főételnek is.
Köszönöm a receptet! 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia Judit! 🙂
Az a helyzet, hogy én nem nagyon szoktam édesíteni, így ez banánnal nekem édes… De szoktunk rá lekvárt is tenni, úgy édesebb.
Készítem ezt sósan is – banán helyett cukkinivel, fokhagymával, és azt a házi tejfölömbe mártogatjuk. (A cukkini mellé víz sem kell.)
Judit mondta
🙂 igen, azt hiszem ezt is lehet variálni ízlés szerint. A banán amit tettem bele nem volt túl érett, lehet azért nem lett nekem édes, de egyáltalán nem bánom:)
Viszont nagyon ízlett a rízzsel, szóval semmi gondon nem volt sőt! 😀
köszönöm még egyszer a receptet!
Eszter mondta
Mennyi vizet kell mégis ráönteni? Hajdina lisztet használnék a vöröslencse mellé.
Andrási Nóra mondta
Nem tudom pontosan megmondani, mert a felesleget leöntöm, és annyi marad, amennyit a hajdina magába szívott. Szerintem ilyen esetben turmixold krémesre a lencsét vízzel, add hozzá a lisztet, és utána adogasd addig a vizet amíg kb. nokedli sűrűségű tésztát kapsz. Ha egy kanállal a serpenyőbe teszel, akkor kb. fél centi vastagon megáll, nem folyik szét.
Remélem, ezzel tudtam segíteni!
Tavasz Brigitta mondta
Lehet,h.nem én hozom a spanyolviaszt, de szeretném megosztani a friss felfedezésem: kontaktgrillen sütve az igazi!! Nem kell zsiradék és gyönyörű formájú, kívül kicsit ropogós, ugyanakkor belül is tökéletesen átsült palacsintákat kaptam 2-3 perc sütéssel
#❤️Nóri
Andrási Nóra mondta
Köszi a tippet! 🙂 Nekem nincs ilyenem, de Lilla barátnőmnek van, és ő is nagyon szereti. Szóval mindenképpen jó, hogy megosztottad itt. 🙂