Ismét egy olyan receptet mutatok meg Nektek, ami ezen a nyáron vált családi kedvencünkké: mindig dupla adagot sütök. És bár ez a régebbi pizza tészta receptem utolérhetetlen egyszerűség és gyorsaság dolgában, most olyan tésztára vágytam, ami vastagabb, a feltétek alatt szaftos, a szélén pedig jó ropogós. Ez a tészta pontosan ezeket tudja, és csupa tápláló, teljes értékű gluténmentes gabonából készül.
Teljes értékű gluténmentes gabonák
Mindig olyan jót kuncogok magamban, amikor – még ennyi év után is – megkérdezi tőlem valaki, hogy jaj, ha gluténmentesen eszel, akkor nem ehetsz lisztet/sütemény/pékárut?? Merthogy a gluténmentes étrend miatt kiesett a menüről a búza és a rozs, amit addig ettem, igen, és mi állt a helyére? Köles, zab, hajdina – ezeket szinte minden nap eszem, és ritkábban becsúszik egy kis cirok is, köretként barna rizs. Szerintem egy változatosan összeállított gluténmentes étrend nagyon sokszor táplálóbb és sokszínűbb, mint egy megszokások mentén összerakott mindenevő.
Ebben a tésztában pl. van köles, zab, hajdina – ezek mind teljes értékű, tápláló gabonák, amelyek szerepelnek a napi tucat ajánlásban is, és ezen felül még a lenmagot is kipipálhatjuk a listáról ezzel a teljes értékű, gluténmentes, vegán pizzával. 🙂
Ami még benne van…
A tápióka keményítő, útfű maghéj és a bambuszrost nem teljes értékű hozzávalók, a tészta nyújthatóságához, ropogós széléhez, szellős belsejéhez van szükség rájuk. A teljes szárazanyag kb. 11%-át teszik ki, ezzel még a hagyományos IR diétába is belefér ez a recept. A tészta olajat nem tartalmaz, nincs rá szükség – nyújtáskor szoktam egy pici olívaolajjal megkenni a tetejét, hogy ne ragadjon. Nekem ez a mennyiség belefér a teljes értékű növényi étrendembe. 🙂 Bármelyik lisztet (őrölt gabonát) helyettesítheted a többivel arányosan többel, vagy cirokliszttel.
Egyébként a tészta olyan finom, telt ízű magában is, és a puhasága, szaftossága is pont ott van, hogy télen szerintem kenyérlángosnak is megjátsszuk majd egy párszor. 😉
Az itt leírt mennyiséggel egy tepsi lesz tele, én általában duplázok és rögtön kettővel sütök. 🙂 Szerintem elég lenne 4 normál étvágyú felnőttnek, ezért a tápérték adatokat a recept negyedére adtam meg (ennyi egy adag), de mi általában egy szuszra eltüntetjük a gyerekekkel (jó étvágyú 1,5 és 4,5 évesek). Feltétnek most éppen a cukkini és a sajt a sláger. A cukkinit előre megpirítom egy kicsit, hogy sütés közben ne áztassa el a tésztát. A sajt pedig… igyekszem minél ritkábban „vegán műkaját” hazahozni, a pizza az egyik kivétel, amihez jár a sajt: egy tepsire egy fél tömb Violife sajtot szoktam reszelni (az Aldiban vesszük). Ha szeretnéd kihagyni, szórhatsz helyette darált kesudiót, élesztőpelyhet vagy hántolt kendermagot is. A feltét alá mindig sűrített paradicsomot teszek, a Lidlben lehet üveges kiszerelést kapni.
Pizza teljes értékű gluténmentes gabonákból
Hozzávalók
- 100 g zabpehely liszt
- 100 g köles liszt
- 100 g hajdina liszt
- 40 g tápióka keményítő
- 300 g víz
- 2 ek. bolhafűmaghéj
- 2 ek. darált lenmag
- 1 ek. bambuszrost
- 1 kk. só
- 10 g élesztő
- 4 ek. 120g sűrített paradicsom
Elkészítés
- Ha egész gabonákat használsz, daráld őket lisztté késes kávédarálóval, de egy erős turmix is viszi,
- Mérd a száraz hozzávalókat (felső oszlop) egy tálba.
- Tedd a vízbe az élesztőt, hagyd állni pár percig, majd keverd bele a többi hozzávalót is az alsó oszlopból.
- Dolgozd össze a liszteket a folyadékkal, és hagyd állni kb. 20 percet. (Készítsd elő a kedvenc feltéted - én ilyenkor szoktam megpirítani a cukkinit, lereszelni a sajtot.)
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Tedd sütőlappal (vagy -papírral) kibélelt tepsibe a tésztát, picit kend be a tetejét olívaolajjal és gy sütőpapírral letakarva nyújtsd ki szép vékonyra, hogy az egész tepsit kitöltse.
- Kend meg a sűrített paradicsommal, tedd rá a kedvenc feltéted, és süsd 200 fokon, légkeveréssel 20-25 percet.
Megjegyzések
Tápérték információ
Koltai Ildikó mondta
Kedves Nóri!
Mi a bambusz rost angol megfelelelője?
Üdvözlettel
Ildikó
Mindenmentes Nóri mondta
Bamboo fiber flour.
Makra Andrea mondta
Kedves Nóri!
Nagyon finom lett a pizza 🙂
Még csak kibróbáltam és nem mertem sok feltétet tenni rá, mert néhány próbálkozásnál már megjártam, de ez nagyon jó! A család nem diétázó fele, a 4,5 éves lányom is ette.
Nagyon köszönöm Neked!
Üdvözlettel:
Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Nagyon örülök, köszi, hogy megírtad!
Egri Judit mondta
Kedves Nóri! Élesztő helyett szódabikarbónát használnék. Szerinted ehhez az adaghoz hány gramm lenne arányos?
Előre is köszönöm! Puszi, Judit
Mindenmentes Nóri mondta
Hű… talán 2 kávéskanál, és hozzá 4 kávéskanál citromlé/almaecet.
Anita mondta
Ez az eddigi legjobb pizzarecept! Már 3x sütöttem 🙂 köszönöm!
Nekem fél adag is elég két evésre, csak úgy sokkal vékonyabb tésztás lesz. És sikerült kinyújtani a tésztát a nélkül, hogy plusz papírt tettem volna a tetejére. Elég volt egy kis olivaolajjal bekenni a nyújtófát is. (csak hogy kevesebb legyen a hulladék)
Anett mondta
Kedves Nóri! Érdeklődni szeretnék, hogy szerinted a bolhafűmaghéjat csak az asztmára hajlamosaknak érdemes kerülni? Kisfiam másfél éves és erős allergiás reakciók miatt (kiütés, hasmenés) glutén, tej és tojasmentes diétán van. Szerinted neki adható, vagy ha lehet, akkor inkább helyettesítsem mással? Ebben az esetben szerinted mit lehetne helyette használni? Köszönöm a válaszod előre is.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Anett,
sajnos ebben nem tudok okos lenni. Biztos helyettesítést sem tudok, talán darált lenmag…
Lilla mondta
Szia! A bambuszrost helyettesíthető valami mással? Az összes többi hozzávaló megvan, csak ez az egy nem 🙁
Andrási Nóra mondta
Szia,
hagyd ki, nem létkérdés. Kicsit ropogósabbá teszi, egyébként nincs extra szerepe.
Lilla mondta
Köszi! Ez nagyon jó hír
Lilla mondta
Az élesztőt lehet ebben az esetben kovásszal helyettesíteni?
Andrási Nóra mondta
Igen. A lisztek tömegének kb. 30%-a kell kovászból.
Szilágyi Gabriella mondta
Szia Nóri,
Hű,én most nagyon hálás vagyok! Finom lett a pizza,es a lányaim is megették! Náluni nem mehet a zab,a hajdina ízét meg csak kis mennyiségben szeretjük,így ennyit módosítottam a recepten:
50 g hajdinaliszt
50 g csicseriborsóliszt
200 g kölesliszt
(A többi ugyanaz)
És jó lett így is!
Köszönjük szépen!!!
Szabó Aranka mondta
Kedves Nóra! Mekkora tepsit vegyek alapul , nagy gáztepsi ?
Köszönöm a választ.
Andrási Nóra mondta
Nem tudom, hogy mekkora egy gáztepsi. 😀 A tűzhelyem külső méretei 60×60 cm, szóval a tepsi ennél valamivel kisebb… Kb. 45x55cm.
Andi mondta
Kedves Nóra!
Az élesztő friss vagy a zacsis száraz? Nekem csak zacsis száraz van, abból mennyi kell?
Tripla mennyiséget is el lehet egyszerre készíteni? Vagy inkább dupla adagonként csak?
Másnap is ugyanolyan jó?
Köszönöm előre is 🙂
Andrási Nóra mondta
Kedves Andi,
még sosem használtam száraz élesztőt, így sajnos passz. A csomagoláson nincs valami infó?
Lehet triplázni is, ha bírod tepsivel… 🙂
Mint az igazi pizza, ez is frissen az igazi, de azért finom másnap is.
Sok sikert!
Zsuzsi mondta
Kedves Nóra!
Mi nem ehetünk zabot. Ha kihagyom, mivel helyettesítsem? Vagy csak változtassak az arányokon? Kölesből nem szeretnék többet, mert azt kevésbé szeretjük.
Köszönöm.
Andrási Nóra mondta
Kedves Zsuzsi,
próbáld ezt a tésztát, ebben nincs zab.