Jártatok már úgy, hogy egy bolti készterméket szerettetek volna otthon elkészíteni? Olyan már megesett velem, hogy valamit „mentesíteni” próbáltam, de hogy konkrétan ugyanolyat szerettem volna, az azt hiszem, most először. 🙂 Az Aldiban szoktuk venni a „kék fedeles” bio, vegán zöldségkrémet, amolyan vésztartalék jelleggel, ha nincs időnk vacsira összedobni valamit, vagy elfelejtettem előre készülni 😀 , esetleg ha úton vagyunk valahova, és a kész cucc kényelmére vágyunk.
Zöldségkrém a polcról
Amikor először megláttuk, örültünk, hogy készen kapható valami, ami gluténmentes, vegán, nem hummusz (szeretjük, de már kissé uncsi), és még ízlik is! Eleinte tényleg csak „ha minden kötél szakad” helyzetekre vetettük be, de annyira ízlett a gyerekeknek (nekem általában nem is jutott), hogy egyre gyakoribb vendég lett nálunk, míg már szemet szúrt nekem az üres műanyag tégelyek megszaporodása a műanyagos szemetesünkben… Gondoltam, ha a hummuszt végre sikerül végre itthon készíteni, miért ne próbáljam meg ezt is…
Bizony, senki nem lehet próféta a saját hazájában: az én gyerekeim is kíméletlen őszinteséggel adják tudtomra, hogy a bolti hummusz és zöldségkrém finomabb annál, amit én készítek! 😀 Nem volt nehéz megfejteni a titkot: a boltiban több az olaj és a só. Hosszas iterálással végre sikerült úgy belőnöm a hozzáadott só és olaj mennyiségét, hogy szeressék is, és mégse legyen benne olyan sok, mint a boltiban. Muhaha.
Ha szeretnél hozzáadott olajmentesen főzni és enni: olaj helyett picivel több vízzel/főzőlével is krémes lesz, így is elkészíthetitek. Nálunk kompromisszumos megoldás született, hogy a gyerekek is szeressék. Bízom az ösztöneikben, ők is tudják, hogy a kicsiknek még nem való a nagyon alacsony zsírtartalmú étrend.
Bolti vs. házi
Az eredeti szója alapú, én itthon készítettem már szójával és fehér babbal is. A végeredmény nagyon hasonló, itt is működik a szója-fehér-/gyöngybab csere. A kedvencem a saját zöldségkrémemben, hogy 2,5x annyi lesz belőle, mint egy bolti tégelyben, így végre jut nekem is, sőt, néha másnapra is marad!
És ha már így alakult, hogy házi remake-et készítettem, nem bírtam ki, hogy ne számoljak utána a költségeknek: a bolti kence bio, és véletlenül én is csupa bio alapanyagból készítettem (az aszalt paradicsom kivételével). A bolti cucc ára 2975 Ft/kg, a házié pedig kb. 710 Ft/kg ha szójával, és 890 Ft/kg, ha babbal készítem. Nem semmi… Ez azt jelenti, hogy 595 Ft helyett 142-178 Ft-ba kerül egy tégelynyi! Na ezek a különbségek jutnak eszembe, amikor meghallom, hogy gluténmentes vegánul enni drága: ha késztermékekre hagyatkozunk, akkor biztosan, de ha bele tudjuk tenni a munkát és csak alapanyagokat veszünk (vagy termelünk…), akkor teljesen élhető is lehet.
Na nem szaporítom tovább a szót. Íme a recept.
Zöldségkrém - bolti "remake" (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 100 g szójabab vagy fehér bab
- 1/2 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 centi póréhagyma
- 3 aszalt paradicsom ha olajban eltett, akkor nem kell külön olívaolaj
- 1 kicsi sárgarépa vagy 2, ha nagyon kicsi
- 1 kk. almaecet
- 1 csapott kk. só
- bors ízlés szerint
- 1 kk. szárított lestyán levél
- 1 ek. friss petrezselyem levél
- 1 ek. darált lenmag
- 2-3 ek. olívaolaj vagy kb. 50 ml víz vagy bab/szója főzőlé
Elkészítés
- Előző este áztasd be a szója- vagy fehérbabot, másnap szűrd le, és tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára (kb. 50-60 perc). (Ha erre nem érsz rá, használhatsz konzervet is, kb. 220-250g babot.)
- Vágd apróra a hagymát, pórét, aszalt paradicsomot, répát.
- A pici olajon kezdd el sütni a hagymát, majd amikor aranyszínű, dobd rá a pórét, aszalt paradicsomot, és kevergesd, amíg a póré megfonnyad. Ekkor dobd bele a répát is és kevergesd még 1-2 percig. Ha időközben le akarnak sülni a zöldségek, önts alá 1-2 evőkanál vizet.
- Amikor a répa is megpuhult, tedd a zöldségeket turmixgépbe a leszűrt szójával/babbal és az almaecettel, borssal, sóval, fűszerekkel, darált lenmaggal együtt, és turmixold krémesre. Elég sűrű, ezért többször is szünetet kell tartani, de tarts ki, mert pár perc alatt elkészül!
- Kb. fél deci vízzel szoktam hígíthatod, hogy könnyebb dolga legyen a turmixépnek, de ne többel, mert túl híg lesz! Hűtőben 2 napig biztosan eláll.
Megjegyzések
Babbal és olaj nélkül készítve még kevesebb zsír és több szénhidrát lesz benne.
Tápérték információ
ViZi mondta
Szia Nóri! Ez a középsőnk kevence is 🙂 ami szemet szúrt, hogy a te receptedben nincs kukorica, holott a kislányom éppen amiatt szereti ezt jobban, mint a zöldet (szerintem meg az finomabb). Csak véletlen kimaradt, vagy valami oka volt, hogy kihagytad?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia! Igazad van, ezt még beleírhattam volna, de el is felejtettem már, hogy az eredeti kukoricás… A nagyobbikunk elhúzódó fülgyulladására egy pár hetes gabonamentes étkezés volt a megoldás, és az a tanulság, hogy a kukoricát inkább hagyjuk a továbbiakban is… Hosszú sztori. A nyáron egyszer főztünk, az oviban alkalomszerűen eszi, itthon pedig nincs kukorica. És ezért kihagytam.
Dóri mondta
Szia Nóri!
Nagyon jól hangzik, ma estére kipróbálom. Még a dm-es üvegcsés kencékkel érdemes próbálkozni, nekem a zöldfűszeresnek meg a mediterránnak (asszem ez a nevük) van meg a házi verziója. Azt hiszem, a dm honlapján megvan mindnek az összetevője.
Szép napokat!
Réka mondta
Kedves Nóri!
Ez a recept fehérbab hiányában esetleg működhet tarkababbal?
Köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Persze, csak ízre „babosabb”, látványra meg színesebb lesz. Ennyi.
Viri mondta
Én nem ismerem az eredetit, de már másodjára csinálom egy héten belül. Lehet, nem is véletlen, hogy ma belezúdítottam az egész babkonzervet így kénytelen voltam háromszoros mennyiséget csinalni, hogy stimmetljenek az arányok.
Andrási Nóra mondta
😀 <3
Évi mondta
Kedves Nóri,
Azt szeretném a recepttel kapcsolatban megkérdezni, hogy kétszer is szerepel az olívaolaj, fél ek. és 2-3 ek. Olvasom, hogy pici olajon kezdjem sütni a hagymát, ez a pici az előbbi vagy az utóbbi mennyiség? S a másikat mikor adom hozzá? Bocsáss meg. .. Nagyon szeretném elkészíteni, csak ezt a részét nem értem. És Ti melyik olívaolajat használjátok? Nagyon szépen köszönöm,
Andrási Nóra mondta
Szia,
a hagymát a pici olajon süsd, és a nagyobb adagot a tumixoláskor lehet beletenni, de nem kötelező. Az eredeti elég olajos, ahhoz próbáltam hasonulni, de olaj nélkül is finom.
Évi mondta
Kedves Nóri, szted a Citres márkájú, biosziget webáruházban kapható aszalt paradicsom napraforgó olajban jó lehet ehhez a recepthez? Köszönöm szépen!
Andrási Nóra mondta
Biztosan. Nem atomrakéta, bármilyen jó. 🙂
Pulai-Morvai Anett mondta
Szia Nóri! Én az endometriózis miatt kerülöm a lenmag fogyasztását. Milyen célt szolgál a receptben?
Mivel helyettesíthető? Ez a recept gyors vagy lassú ch-júnak felel meg?
Köszönöm előre is! 🙂
Andrási Nóra mondta
Szia,
lassú CH, ésa lenmag arra van, hogy kicsit sűrűbbé tegye. (Ahhoz, hogy a turmix jól vigye, kicsit több víz kell bele, a lenmag „visszasűríti”.) El is hagyhatod.
Ágnes mondta
Szia Nóri!
Te milyen aszaltpsradicsomot használtál? Olajban eltettett vagy csak simán aszaltat? És ha sima aszaltat akkor azt hol vetted? Köszi. Ági
Andrási Nóra mondta
Szia,
itt olajban eltett volt. Ez olajos, de lehet venni szárazat is a Bulkshopban, az meg sós… 😀 A szárazat beáztatnám egy kis vízbe, hogy megpuhuljon.
Kriszta mondta
Én nem ismerem az eredetit, de ez annnnnnyira jó! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, épp hatalmas keresésben vagyok, hogy mit adjak vacsorára a vega gyerekemnek, amit meg is eszik, és ezt imádta. Az egész család! pici módosításokkal készítettem (lestyá helyett bazsalikom és rozmaring ment bele, mert az volt itthon), de nagyon finom, köszönjük 🙂
Iringó mondta
Nagyon finom lett, ecetes piros paprikával készült szárított paradicsom helyett, az nem volt itthon.
Judit mondta
Már évek óta olvasgatok (tanulgatok) a blogodból és még csak most tünt fel ez a recept… Ma kipróbálom, mert már kezdem én is unni kicsikét a humuszt. 🙂
Köszönöm!
Adrienn mondta
Szia Nóri!
Ez a recept csicseriborsóval is működhet? Próbáltad esetleg?
Köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Szia,
igen, működik! Picit más az íze, mert a csicserié karakteresebb, de ennyi.