Az étrendemmel párhuzamosan a palacsinta sütés is komoly fejlődési folyamaton ment át, mióta ezt a blogot írom: az első „más” palacsintám a zabpalacsinta volt, még tojással, utána következett a lenmagtojásos hajdinapalacsinta, majd a hajszálvékony hajdinapalacsinta. 🙂 És hogy miért készült nálam már megint egy újabb gluténmentes palacsinta recept? Mert meguntam, hogy csak a palacsinta- és tortasütés miatt tartok itthon keményítőt, hát ezért. Szerettem volna a gluténmentes palacsinta sütést is ugyanazokból a teljes értékű alapanyagokból megoldani, amiket mindig tartok itthon, mert így egyszerűbb, és ráadásul még táplálóbb is. (Egyébként a torta-ügy is alakul.)
Mentes és tápláló
Nem győzöm elégszer elmondani, hogy mekkora változást hozott az életembe a teljes értékű növényi étrend abban, ahogy az ételre tekintek. Korábban szinte észre sem vettem, hogy a „hogyan egyek valami palacsinta élményt adó dolgot anélkül, hogy ártanék magamnak” életérzés bizony szerves része volt a mindennapjaimnak. Akkor esett le a tantusz, amikor elolvastam Dr. Greger könyvét és őszintén rácsodálkoztam, hogy a sok teljes értékű növényi étel, ami a tányéromon landolt, milyen sokoldalúan óvja az egészségem és táplál minden tekintetben. Bizony, amikor valaki belecseppen a „mentes” étkezésbe, különösen, ha gluténmentesen kell ennie, és eleinte késztermékekre hagyatkozik, akkor az étrendje jó eséllyel lesz mentes, de nem tápláló. Számomra nagy boldogság látni, hogy lehet „igazi” palacsintát sütni, ami mentes ÉS tápláló.
Teljes értékű palacsinta
Az a szuper ebben a palacsintában, hogy minden hozzávalója igazán teljes értékű, tápláló növényi étel: egész gabonák, hüvelyes, lenmag és kurkuma. Házi „csakgyümölcs” lekvárral szoktuk enni (amíg van), vagy rittyentek hozzá valami túrós tölteléket (ez még nem kiforrott, mindig máshogy készül). Ezek mind szerepelnek a napi tucat ajánlásban is, így tényleg minden falat éltet. 🙂
Ebből a tésztából lehet igazán vékony palacsintákat sütni, bár én a kicsit vastagabbakat szeretem. Ha magas hőfokon és nagyon vékonyra sütöd, akkor előfordulhat, hogy „csipkemintás” lesz, és a sok apró lyukon kiszivárog a töltelék. Ilyenkor vagy állítsd kisebb fokozatra a tűzhelyet, vagy süsd egy kicsit vastagabbra, ha ez probléma. A gyerekeim mindig jókat nevetnek rajta, amikor így sikerül. 🙂
Egyszerű
Hatféle gabonát/hüvelyest tartok itthon (basmati rizst, kölest, hajdinát, zabpelyhet, vörös lencsét és csicseriborsót), és törekszem rá, hogy amit csak lehet, ezekből oldjak meg (kovászos kenyér, hummusz, lencsefasírt és társaik). Sokat főzök, így igyekszem minden receptet minél kevesebb művelettel megúszni. Így történt, hogy ez a palacsinta is hajdinából, zabpehelyből, és vörös lencséből készül, és sütés előtt csak áztatni és turmixolni kell.
Egyszerű. 🙂
Gluténmentes és tápláló palacsinta (tej-, tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 200 g hajdina egy bögre
- 100 g vörös lencse fél bögre
- 100 g zabpehely egy bögre
- 2 ek. darált lenmag*
- 1/4 kk. őrölt kurkuma*
- kb 500-550g víz
- olívaolaj a serpenyő kenéséhez ha használsz**
Elkészítés
- A hajdinát és a vörös lencsét öblítsd le és áztasd be éjszakára.
- Másnap szűrd le őket, és a zabpehellyel, lenmaggal, kurkumával együtt turmixold össze a vízzel. (Először adj hozzá 500g vizet, és ha túl sűrű lesz, még egészítsd ki.)
- Hagyd állni pár percet, majd süss belőle palacsintákat.
Alexandra mondta
Szia Nóri! A fenti palacsintánál a zabpehely helyett mit ajánlanál? Nálam az csak kis mértékben fogyasztható, a palacsinta pedig több napig tart nálunk,csak ketten vagyunk rá,beosztjuk. 🙂
Andrási Nóra mondta
Készítheted csak hajdinával is.
Alexandra mondta
Köszönöm, ki fogom próbálni. 🙂
Orsi mondta
Kedves Nóri! Milyen bevonatu palacsintasutot használsz, hogy elkészítsd oket?
Andrási Nóra mondta
Márvány. Berlinger Haus, ha jól emlékszem.
Jenei Szilvia mondta
szia! mesélj csak arról a túróról, légyszi…! 🙂
Andrási Nóra mondta
Még alakul… 😀 De a jövő héten hozok egy izgi tölteléket. 😉
Melitta mondta
Vöröslencse helyett sárgaborsó?
Andrási Nóra mondta
Passz… Írd meg, milyen lett! 🙂
Melitta mondta
Rendben,köszönöm! 🙂
Blaskó Inci mondta
Kedves Nóri!
Első próbálkozásra nekem nagyon száraz, de a lányaim azt mondták, szuper tortilla-chips lett 🙂
Andrási Nóra mondta
😀 Én is jártam már így, amikor kicsit ott felejtettem a serpenyőben. 🙂
Mikó Hajnalka mondta
Kedves Nóra,
Nem egyértelmű számomra a zabpehely mennyisége: „100g” vagy „egy bögre” – melyik a helyes változat?
Köszönöm szépen!
Hajni
Andrási Nóra mondta
Kedves Hajni,
mindkettő, ugyanis egy bögre zabpehely az kb. 100g. 🙂
Mikó Hajnalka mondta
Értem. A hajdinából viszont szintén egy bögre = 200g? Nem kötekedés, becsszó, tényleg komolyan kérdem. Mert akkor nem méricskélnék, simán bögréznék (khm, igen, nem vagyok egy rutinos szakács…)
Köszi.
Andrási Nóra mondta
Hajdinából kicsit kevesebb (170-180g), de a recept elbírja. Azért írtam bögrézve is, mert én is így mérem össze, olyan gyakran készül… Igen, a zabpehely ennyivel lazább. 🙂
Klara mondta
Kedves Nóra, én még csak ismerkedem a Ténével, de ezt kipróbáltam a hosszú hétvégén. Az állaga, puhasaga, tekerhetosege szuper, es elso harapasra az ize is, de aztán beütött (talán a hajdina?) kesernyés utóíze. Valamit rosszul csináltam vajon, vagy ezzel meg kell barátkozni? Rutinos IR eskent mar sok mindent megszoktam, de ehhez igy elsore eleg sok cukormentes lekvár kellett 😀 pedig szeretnem szeretni, nagyon jo erzes volt a tudat, hogy csupa jót eszek ezzel. Es tényleg könnyen süthető (aldis serpenyőm van)
Andrási Nóra mondta
Szia,
Igen, valószínűleg a hajdina volt. Ha nem szereted, használhatsz arányaiban kevesebbet, vagy hajdina helyett zabot is (akkor több víz kell majd).
Klara mondta
Köszönöm a választ és a tippet 🙂 kipróbálom úgy is. És nagyon hálás vagyok a bátor és újító receptjeidért!
Erzsi mondta
Kedves Nóri! Eddig ez a legjobb gm palacsintám, és szuper, h téné is,megnyugtató látni a gyerekeket, ahogy ezt eszik. Nem szakad, nem reped,puha, és finom! Köszönöm!
Juli mondta
Szia Nóri!
Szuper a recept. Már sokszor elkészítettem, de most nincs itthon hajdina. Mit gondolsz kölessel is jó lehet? Beáztatva vagy a lisztjével. Köszi
Andrási Nóra mondta
Szia,
áztatva nem, mert nem puhul meg úgy, mint a hajdina. Lisztjével működhet, még nem próbáltam.
Andrea Kiss mondta
Hát nekem kukába végezte az egész massza!
Egyszerűen nem sült meg.
Mindent úgy csináktam,ahogy ke van írva.
Andrási Nóra mondta
Valószínűleg tovább kell sütni és/vagy picit magasabb hőfokon, mint amit korábban megszoktál.