Ha még nem hallottál a répa lazacról, akkor talán nem is érted, hogy ha csak növényeket eszünk, akkor miért főzök fából vaskarikát (répából lazacot)? Ha pedig már ismerős a vegán lazac ötlet, akkor talán furcsának találod, hogy pont most írok róla… A helyzet az, hogy répa lazacot évekkel ezelőtt kóstoltam először Stőhr Gréta Great Bistrojában (ha még nem voltál, feltétlenül menj el!), és azóta terveztem (halogattam), hogy itthon is készítek ilyet. Na nem lett pont ugyanolyan, de a krémsajtommal olyan jól megvannak, hogy abszolút megérdemel egy saját bejegyzést.
Vegán lazac?!
Felmerül a kérdés, hogy ha csak növényeket eszünk, akkor ugyan miért szeretném szegény répát lazaccá változtatni? Nos, a helyzet az, hogy nagyon ritkán kívánok meg valami „utánzatot”, de néha rám tör valami nosztalgia, és olyankor kifejezetten jólesik efféle találós kérdésekkel foglalkoznom. Bár ezúttal nem nagyon kellett törnöm a fejem: tele a világháló vegán lazac ötletekkel (‘vegan lox’ keresőszóra érdemes rápillantani). Átböngésztem néhányat, és pár próbálkozással megtaláltam azokat az arányokat, amik számomra a legjobbak.
Számomra igazi korszakalkotó felismerés volt, hogy az, amit „halszag”-ként azonosítunk, igazából algaszag, sőt, omega-3 zsírsav illat: a jellegzetes aromáért ugyanis az omega-3 zsírsavak felelősek, amelyeket a halak is algákból (növényekből ugye…) vesznek magukhoz, a ragadozó halak pedig a növényevő halakból, ésatöbbi. Ha érzékenyebb az orrod, akkor még a frissen darált lenmag is haloványan halszagú! (Ő is gazdag omega-3 zsírsavakban.)
Pont olyan..?
Nem, nem lesz pont olyan, mint az igazi füstölt lazac (varázsló nem vagyok…), de elég jól hozza az élményt: halízű, füstös, a színe stimmel, és még az állaga is elég jól hozza a halét. Szóval kóstold meg bátran! 😉
A páclébe a többi receptemhez képest meglepően sok só kell, bár a teljes értékű növényi étrendben kerülnénk a sót, ezért nem is írtam ki a címbe, hogy TÉNÉ. Az álláspontom ezzel kapcsolatban, hogy az eredeti füstölt lazac sós, úgyhogy nem nagyon tudom sómentesen utánozni, ill. a páclét nem isszuk meg, tehát különösebben nem izgulok miatta. 😀
Vegán lazac répából
Hozzávalók
- 2 nagy répa
- 1 dl csicseriborsó főzőlé
- 1 tk. <a href="https://www.biosziget.hu/naturganik-himalaya-so-finom-rozsaszin-1-kg-p-9525.html?p_id=12064918" data-mce-href="https://www.biosziget.hu/naturganik-himalaya-so-finom-rozsaszin-1-kg-p-9525.html?p_id=12064918">só</a><br data-mce-bogus="1">
- 2 <a href="https://www.biosziget.hu/clearspring-sushi-nori-piritott-algalap-7-db-15429?p_id=12064918" data-mce-href="https://www.biosziget.hu/clearspring-sushi-nori-piritott-algalap-7-db-15429?p_id=12064918">nori alga lap</a><br data-mce-bogus="1">
- 1 tk. <a href="https://www.biosziget.hu/podor-bio-alma-gyumolcsecet-250-ml-15484?p_id=12064918" data-mce-href="https://www.biosziget.hu/podor-bio-alma-gyumolcsecet-250-ml-15484?p_id=12064918">almaecet</a><br data-mce-bogus="1">
- 1 tk. <a href="https://www.biosziget.hu/colgin-pekanos-folyekony-fust-118-ml-p-15423.html?p_id=12064918" data-mce-href="https://www.biosziget.hu/colgin-pekanos-folyekony-fust-118-ml-p-15423.html?p_id=12064918">folyékony füst</a>*
Elkészítés
- A répákat mosd meg és dörzsöld be sóval. (Nem kell meghámozni.)
- Süsd őket 200 fokos sütőben egy órát, majd hagyd kihűlni.
- Turmixold össze a páclé hozzávalóit: a csicserilevet, sót, alga lapot, almaecetet, folyékony füstöt.
- Amikor kihűltek a répák, zöldség hámozóval vágj belőlük hosszú, vékony szeleteket.
- A répa szeleteket alaposan forgasd össze a páclével, tedd légmentesen záró dobozba, és hagyd a hűtőben érni egy éjszakát.
Megjegyzések
Tápérték információ
Horváth Kriszta mondta
Nóri te gondolatolvasó vagy 🙂 Kb 1 hónapja keresgélek répalazac ügyben és tessék.. Elindultam répát venni 🙂
Andrási Nóra mondta
😀
Anira mondta
Minek répából lazacot kreálni? 1 csillagot sem ér,hiába „trendi” ez most
Andrási Nóra mondta
Számos oka lehet, amiért ez valakinek jó ötlet, de ha nem akarod, akkor neked nem kell! 😀
Azért lehúzni egy receptet, mert nem tetszik az ötlet… Szemben azzal, ha mondjuk nem sikerül… #facepalm #színvonal
Gáspár Éva mondta
Egy ilyen receptnek nagy előnye még, hogy sokkal kevesebb veszélyes méreganyagot, higanyt, dioxint, műanyagszármazékokat antibiotikumokat és egyebeket tartalmaz, mint a tenyésztett norvég vagy akár a vadlazac. Most olvastam egy friss német tanulmányt a tengervizek és óceánok szennyezettségéről. Nagyon rosszul érintettek a konkrét adatok mert rendszeres halfogyasztó vagyok illetve egy héttel ezelőtt még az voltam. 🙁 Most, hogy végignéztem a halászati körzeteket ahonnan Magyarországra halat szállítanak már teljesen elment a kedvem a halfogyasztástól…maradok a nagy tisztaságú halolaj kapszulánál, még ez a legjobb megoldás és a lenmag.
Andrási Nóra mondta
Igen, gondolkodtam, hogy írok erről az oldaláról is… 🙁
A legjobb megoldás a lenmag és a növényi omega-3 kiegészítő, itt írtam róla. 😉
Fitosné Szakály Gabriella mondta
Szeretném megkérdezni tőled, hogy a csicseriborsó lé helyett tudnál-e valami mást ajánlani, ugyanis arra érzékeny vagyok. Köszönöm szépen
Andrási Nóra mondta
Bab főzőlé is jó lehet, de sima víz is – a csicserilé a „halas-nyálkás” élményt hivatott visszaadni.
Nikolett mondta
Nagyon jól hangzik, egy próbát megér.
Ezen kívül még kacérkodom a répabacon-el is (carrot bacon címszóval találtam receptet).
Esetleg azt próbáltad már?
Andrási Nóra mondta
Még nem hallottam róla, úgyhogy nem. 😀
Suzie mondta
Őszintén szólva, nagyon felvillanyozott az ötlet, mert szerettem a füstölt lazacot. Elkészitettem, igazából nem nagyon emlékeztetett az „igazira’, de pizzára kitünő volt. Már ezért is megérte a fáradságot. Köszi szépen az ötletet!
Viola Molnar mondta
Kedves Nóri!
Megadnád kérlek milliméterben vagy centiméterben a Nori lap méreteit?
Köszi
Vio
Andrási Nóra mondta
21,5×21,5 cm 🙂
Marcsi mondta
Imádlak Nóri, eszméletlenül kreatív vagy és ezt imádom benned!
Bár nem vagyok (még teljesen) vegán, de ki fogom próbálni <3
Andrási Nóra mondta
<3
Ildikó mondta
Szerinted édesburgonyával is működhet?
Bár az talán túl édes lenne, egy “halas” étel helyettesítésre
Andrási Nóra mondta
Szerintem nem. Éppen azért, mert túl édes, és törne is.