Már szerepel egy „mézetlen kalács” a blogomon (itt): ő cukormentes, lowcarb,keményebbre sülő változat, még a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) előtt készült. Éppen ezért szerettem volna frissíteni a mindenmentes mézeskalács kínálatot a TÉNÉ változattal: az új finom puha sütés után, de pár nap alatt keményebbre szárítható. Mindkét recept vegán és gluténmentes.
Ez a recept egyébként hihetetlenül egyszerű: 8 hozzávalóból, egyetlen tálban, kb. 10 perc alatt összegyúrható, és egy óra pihenés után szaggatható. Az állaga teljesen gyerekbarát, nem ragad, álom vele dolgozni.
Mindenmentes mézeskalács
Miben más ez a mézeskalács az előző változathoz képest? Mindkét mézeskalács receptem vegán és gluténmentes, de míg az előzőnél az volt a szempont, hogy minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal „ússzam meg” a sütést, addig a TÉNÉ változatban az a cél, hogy ha lehet, csak teljes értékű növényi hozzávalókat használjak. Teljes értékű az, amiből nem vettünk el semmit, és nem is adtunk hozzá semmit. Ezért került a tésztába teljes értékű liszt a keményítő helyett, és datolya szirup az édesítőszerek helyett. Így történt, hogy ez a mindenmetes mézeskalács nem hozzáadott cukor mentes: ha lowcarb, szénhidrát számolós IR étrendet követsz, akkor valószínűleg nem ezt keresed (hanem ezt).
Mivel helyettesíthetem?
Mindig sokan kérdezitek, hogy mit mivel lehet csere-berélni, úgyhogy előre összegyűjtöttem pár dolgot.
A lisztek elég szabadon variálhatóak: köles, barna rizs, sőt darált vöröslencse is helyettesíthető bármelyik liszt helyett, vagy sütheted csak zab- vagy hajdinalisztből is. A vörös lencse szuperül kiemeli a fűszereket, de arra számíts, hogy állás közben egyre karakteresebb lesz az íze. A többi liszttel kapcsolatban csak arra figyelj, hogy picit több/kevesebb folyadék kellhet: a tészta frissen kicsit nedves, ragadós, egy óra állás után kell sima, rugalmas, gyúrható legyen. Ha repedezik, pici folyadékkal, ha ragad, pici liszttel javítsd.
Datolyaszirup helyett használhatsz agávé (vagy más) szirupot, ha nem akarod, hogy ilyen erős színe legyen a mézeseknek, de tudd, hogy az agávé szirup nem teljes értékű hozzávaló. Használhatsz ugyananyi datolyát is, vízben puhítva, de akkor robotgéppel aprítva kell összegyúrnod.
És akkor a recept:
Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 200 g hajdinaliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 30 g lenmag darálva
- 1 kk. mézeskalács fűszer*
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 3 ek. 90g magvaj (mandulavaj vagy kesuvaj)
- 150 g növényi tej kókuszos zabtejet használtam
- 150 g datolyaszirup**
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő alul-felül sütéssel 180 fokra.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a liszteket, a darált lenmagot, a fűszereket és a szódabikarbónát.
- A közepébe készíts egy kis krátert, és tedd bele a magvajat, növényi tejet, datolya szirupot.
- Gyúrd össze alaposan és egy órát pihentesd a konyhapulton.
- Vékonyan lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastagra, és szaggasd.
- Süsd 8 percig, majd hagyd kihűlni.
- Tárolhatod zárt dobozban, és puha marad, vagy szabad levegőn hagyhatod, és akkor pár nap alatt keményebb lesz (dísznek szerencsésebb).
Horváth Zsuzsanna mondta
Kedves Nóri,
a mavajat mivel tudom helyettesíteni?
Köszi, Zsuzsa
Andrási Nóra mondta
Más zsiradékkal, pl. olíva vagy kókuszolajjal. Ezekből fele-harmada is elég (próbáld ki), de így már nem teljes értékű.
Fruzsina mondta
Kedves Nóri,
Problémát okoz a süti állagában ha a hajdinalisztet cserélem ki pl.: teljes kiőrlésű tönkölylisztre?
Köszönöm: Fruzsi
Andrási Nóra mondta
Szerintem nem.
Viki mondta
Szia! 🙂 Nagton szuper recept, köszi, hogy megosztod velünk. Allergiás vagyok sajna az olajos magvakra – lenmagot, ha csak elhagyom nem okozok nagy gondot szerinted? Vagy tojás helyett használod? Mert akkor cserélném útifűmaghéjrara vagy chia magra, akkor is maradjon a 30g? Vagy legyen gesztenyeliszt? Te mit javasolnál? Előre is nagyon köszi!
Andrási Nóra mondta
Szia Viki,
chia magból ugyanannyi kellene, vagy útifűmaghéj is jó, abból szerintem elég egy evőkanál.
Viki mondta
De jó, nagyon köszi. 🙂 Be is tervezem és kipróbálom ezt is.
ViZi mondta
Saját őrlésű abliszt és árpaliszt keverékével csináltam meg és útifűmaghéjjal, illetve mézzel. A folyadék ezekhez az anyagokhoz picit sok volt, de 30-40 g lisztet még hozzágyúrtam és szuper formázható lett a tészta, 3 óra állás után. Igazi gyerekkompatibilis recept, mintha gyurma lenne. Dobozban tárolom, szuper puha. Köszönöm a receptet! 🙂
Lilla mondta
Szia! Szódabikarbóna helyett jó lesz sütőporral? Csak az van itthon.:/
Lilla mondta
Köszönöm a receptet! Komolyan mondom, finomabb, mint a lisztes-mézes változat, és sütőporral (1 kk.) is működik!
Andrási Nóra mondta
Na, most olvasom sorba. Szuper hír! 🙂
Andrási Nóra mondta
Persze. 🙂 Remélem, megsütötted úgy is – már ünnepek előtti offline módban voltam, amikor kérdezted.
Zsoozsy mondta
Köszönöm ezt a tényleg egyszerű receptet, elkészítettem, némi itt-ott változtatással, de így is sikerült, köszönöm!!!
A tényleg egyszerűsége miatt szeretem a legjobban, és hogy minden hozzávalója beszerezhető és nem káros, hanem sőt! 🙂
Szerintem fogom még ezt máskor is elkészíteni! 🙂
Köszönöm és ajánlom mindenkinek, aki bizonytalankodna még! 🙂
Bori mondta
Ha esetleg citromos-gyömbéres ízvilág a cél, akkor elég a mézeskalács fűszert szárított-reszelt citromhéjra és őrölt gyömbérre cserélni? Az arány ugyanannyi marad vajon?
Bori mondta
Illetve a hajdina lisztet mivel helyettesíthetem (sajnos nincs itthon)? A csicseri liszt túl karakteres lenne? Vagy csak simán zabliszttel mehet az egész?
Andrási Nóra mondta
A csicseri nagyon elvinné, maradj inkább a zabnál.
Andrási Nóra mondta
Igen, és igen. 🙂