Ilyenkor télen gyakran főzök a kedvenc és bevált hozzávalóim véletlenszerű összedobálásával tartalmas leveseket. Előfordul, hogy ez olyan jól sikerül, hogy gyorsan leírom, mit is tettem bele, és ide is felkerül. Így volt ez a „tucatjó” levessel is, és most folytatom ezzel a citromos, kurkumás lencselevessel.
Az alapötlet a volt, hogy minél több dolgot beletegyek, ami szerepel a napi tucat ajánlásban: így került bele zöldség (hagymák, répa), zöld levél (spenót), hüvelyes (lencse), kurkuma, a (bio!) citromhéj is Greger doki ajánlása. A házi krémsajtommal tettem krémesebbé (helyettesíthető), így még egy kevés olajos mag is került bele (kesudióval készül). A házi kovászos kenyeremmel ettük, így teljes értékű gabona is került az ebédünkbe.
Ez persze mind szép és jó, de a lényeg: őrületesen finom lett! 😀 Ezt igyekszem minél nyomatékosabban átadni a növényevés kapcsán: a legegyszerűbb szezonális hozzávalókból tényleg minimális erőfeszítéssel olyan tápláló ételeket lehet készíteni, amik valódi ízrobbanást is hoznak… növényevőknek és mindenevőknek egyaránt: sűrű, krémes leves, citromos felhanggal, ragyogó színnel.
Mondjuk hogy leves vagy főzelék, az pont vitatható, ugyanis nagyon gyorsan sűrűsödik: amikor elkészült, leves volt, mire lefotóztam ebéd után, már inkább főzelék. 😀 És még csak azon sem kellett törpölnöm, hogy hogyan fogom besűríteni…
Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb répa kb. 200g
- 300 g lencse "sima" zöld lencse
- 1/2 tk. őrölt kurkuma
- só bors ízlés szerint
- 150 g leveles spenót fagyasztott
- 1/2 bio! citrom leve és körömnyi héja
- fél pohár krémsajt/kesutejszín*
Elkészítés
- A lencsét öblítsd le és áztasd be.
- A hagymákat vágd minél apróbbra, a répát is vágd vékony szeletekre vagy apró kockákra.
- -3 ek. vízen párold meg az apróra vágott hagymákat. Amikor kezd lepirulni, add hozzá a kurkumát, várj pár másodpercet, majd mehet rá a répa és egy bögre víz.
- Szűrd le a lencsét és tedd a lábosba. Engedd fel annyi vízzel, ami két ujjnyira ellepi. Amikor felfőtt, fedd le és főzd lassú tűzön kb. 25 percig. Közben néha keverd meg, és szükség szerint pótold a vizet!
- Amikor a lencse már megpuhult, dobd a levesbe a spenótot, az apróra vágott vagy reszelt citromhéjat és a citromlevet is.
- Kóstol meg és igazíts a fűszerezésen.
- Vegyél ki egy merőkanál forró levet, és habverővel keverd simára a krémsajttal vagy kesutejszínnel. Keverd bele a levesbe. Kész!
Megjegyzések
Tápérték információ
Erika mondta
Tegnap reggel munka előtt elkészítettem. Nagyn finom lett. Reggelire ettem is belőle két tányérral:-)
Andrási Nóra mondta
Haha, még hogy reggelire nm lehet hüvelyeseket enni… 😀
Andi mondta
Megcsináltam, a citrom nagyon megdobta:) Köszi a receptet, Nóri!
Andrási Nóra mondta
<3
Fülkorn ĺàszlónė mondta
Köszön⁹a receptor
Źsuzsi
Ö
Melinda mondta
Annyira szeretjük ezt a levest! Rendszeres visszatérő vendégünk.
Örök hálám érte! 🙂
Andrási Nóra mondta
<3
Réka mondta
Ez isteni finom!!!