Azt hiszem, ez a krémleves csak mint „terápiás répakrémleves” fog bevonulni a családi recept gyűjteményünkbe. Csupa olyan dologból készül, ami bármikor van itthon (répa, fűszerek), a befektetett munka minimális, az eredmény pedig orvosság testnek és léleknek egyaránt. Természetesen története is van!
Sh*tstorm
Pár hete az egész kis családunk lebetegedett az aktuális világhódító vírusos fertőzéssel. A sztori, ahogyan elkaptuk, kész kabaré, és a folytatás is, ugyanis a cukorbeteg nagymama gyógyult meg a leggyorsabban, és a férjemet viselte meg a legjobban, aki minden nap megeszi a zöld leveleit és heti átlag ötször astanga jógázik másfél órát… Minden kritikán aluli napom volt aznap, amikor kiderült, hogy ezért lázasodtunk be (ráadásul a születésnapomon): a pozitív teszt miatt nem tudtam elvinni a kislányom az iskolai felvételijére, és ha ez még mind nem lenne elég, az autómból is elfolyt a fékolaj… Nem tűnt semmi rendkívülinek ez a láz-dolog, aztán pár nap múlva vacakabbul lettünk, és egy pillanatra felmerült bennem, hogy mi lesz, ha tovább gurul ez a hógolyó a lejtőn… De szerencsére itt vége lett a peches szériánknak: lassan de biztosan felépültünk, a felvételit átszervezték, sőt, azóta már azt is tudjuk, hogy a leányzó az óhajtott iskolában kezdi a tanévet! (Tejóég, iskolás lesz!) Minden jó, ha vége jó.
Répakrémleves
Na, kis kitérő után a répakrémleves felé kanyarodok. Szóval a fertőzés miatt mindannyian emelt dózisú D3 vitamint és cinket szedtünk, és kedves orvos barátnőm felhívta a figyelmem, hogy együnk sok A vitamint is, mert az emelt dózisú D3 mellé az is kell. Nem volt itthon étrend kiegészítő A vitamin, úgyhogy a sárga zöldségekhez nyúltam, mert ők gazdagok az A vitamin előanyagában, béta-karotinban. Ezen a télen rengeteg currys sütőtök krémlevest ettünk, mindig volt itthon sütőtök, de most hamar elfogyott, így a jó öreg sárgarépához fordultam.
A sárgarépa mellé beledobáltam minden olyan fűszert, amely jót tesz az immunrendszernek, fertőzéseknek, és/vagy gyulladáscsökkentő. A végeredmény olyan sikert aratott, hogy a férjem állítja, ettől indult el a gyógyulás útján. 😀 Ez mondjuk talán erős túlzás, de a leves tényleg isteni, már a színétől is jobb kedvem van, ezért úgy döntöttem, megörökítem itt is!
És még mindig lenyűgöz, hogy milyen sokféle módon lehet felhasználni ugyanazokat a szezonális, egyszerű hozzávalókat – már évek óta így (TÉNÉ szerint) eszünk, és még mindig újra és újra vannak új felfedezéseink… Most például megismertük a sárgarépa milliomodik arcát. 🙂 A leves erősen fűszeres, ezúttal nem a gyerekek a célközönség. Hozzám sok nap után először csak ennek a levesnek az illata és íze jutott el… 😀
Egészségetekre!
Répakrémleves gyógyító fűszerekkel
Hozzávalók
- kb. 500g sárgarépa lehet közte egy petrezselyemgyökér is
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy szelet friss gyömbér kb. 2-3 mm vastag
- egy kis marék kesudió kb. 30g
- 1 ek. rizs barna basmatit használok, de bármilyen jó
- 1/2 tk. curry por
- 1/4 tk. kurkuma
- só bors ízlés szerint (én 1 tk. sót tettem)
Elkészítés
- Tedd valamennyi hozzávalót villanykancsóba (növényi tejfőző automata, levesfőző, kinek mi van), töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a krémleves programot. (A receptet 1,3 literes automatához méreteztem.)
- Villanykancsó híján az összes hozzávalót tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, főzd 25 percig, és turmixold simára. Kész!
Tápérték információ
Csalló Edina mondta
A leves hátteréül szolgáló mintás japán anyag egy kimonó/jukata vagy pedig furosiki része? Gyönyörű szép! (+Hol lehet kapni?)
Andrási Nóra mondta
Hű de jó szemed van! A férjemnek hozta ajándékba az egyik japán kollégája (Japánból), szóval rossz hír, ott lehet kapni… Egyébként furosiki. Gondoltam, milyen jól megy a nyuszikkal meg ezzel a répa színű holddal a leveshez. 🙂
szilvi mondta
hello! azt a szivecskés répát hogy csináltad? (és mennyi idő alatt…? :-D)
Andrási Nóra mondta
Haha! 😀 Aliexpressről rendeltem kiszúró formát (veggie cutter) párszáz forintért. Hamar megy, de egyébként kontraproduktív, mert a zöldséget nem nagyon evő gyerekem így se eszi, az evő meg ezentúl így kéri = plusz meló! Szóval csak óvatosan! 😉
szilvi mondta
megnézem, köszi! 🙂
Andrea mondta
Köszi Nóri!
Annyira jól néz ki, és mivel imádjuk a krémleveseket, ezt most rögtön el kell készítenem 🙂
Márti Nógrád Megyéből mondta
Köszönjük Nóri!
Úgyis gondban voltam, hogy mire használjam fel a préselés után megmaradó répa darálékot, csak gyűlik-gyűlik a fagyóban, mert ennyi répát nem lehet kidobni!!!
Fele-fele arány jó? Vagy így még íztelen lesz, mit gondolsz?
Azonnal készítem is!
M.
Andrási Nóra mondta
A répa préseléshez nem értek, de a fele-fele ésszerű próbálkozásnak tűnik… Lilla barátnőm fasírtokba szokta tenni egyébként.
Andrási Nóra mondta
<3
Márti Nógrád Megyéből mondta
Nóri nagyon finom lett a leves! Fele-fele arányban készítettem friss répából és a répalé préselés után megmaradó darálékból. Külön örülök, hogy végre normálisan fel lehet használni a répa cefrét, amúgy csak hónapokig figyelt a fagyóban.
Nagyon kifinomult a fűszerezés, pont jó így, ahogy van!!! Valóban igazi terápiás leves, még egyszer köszönjük!!!!!!
M.
Andrási Nóra mondta
Örülök, hogy ízlett! Kicsit izgultam, mert nem igazán éreztem az ízeket, amikor készült…:D
Svehlik Erika mondta
Fantasztikusan jó recept,köszönjük! A rizs helyett bulgurt használtam.
Andrási Nóra mondta
<3
Borbély Mariann mondta
Kedves Nóra!
Most készítettem el ezt a levest először, de nem utoljára. Nagyon- nagyon finom.
Készült már a recepted alapján manulatej is, az már többször, sőt a visszamaradt mandulából nagyon finom süteményt sütöttem csak növényekből nyírfacukorral.
Köszönöm szépen
Baga mondta
Kedves Nóri !
tavaly januárban kezdtem próbálkozni a teljes értékű növényi táplálkozással, a 140-es vérnyomásomst szerettem volna lejjebb vinni. Nem jött össze, de talán most megvan a magyarázat.
Érdekes, valószínűleg nem mindenkire igaz, de engem megnyugtat, hogy ilyen oka is lehet a sikertelenségemnek.
A linken olvasható egy jól dokumentált kutatás, ami szerint a vegán táplálkozásnál jobb a mediterrán diéta a vérnyomás csökkentésre. Csak azért hívom rá fel a figyelmet, hogy ne járjon esetleg úgy más, mint én.Eléggé letört, hogy nem tudtam eredményt elérni a vérnyomás csökkentés terén.
A sárgarépa krémleves azért a mediterránba is szuperül belefér ! 🙂
https://www.balazsvegansport.hu/mediterran-dieta-es-a-vegan-etrend-melyik-jobb-fogyasra/
Andrási Nóra mondta
Kedves Baga,
ez nagyon érdekes, köszi, hogy elküldted. Nekem személy szerint mindig az a nehézségem az ilyen tanulmányokkal, hogy nem tudjuk, hogy akik az alacsony zsírtartalmú vegán étrendet ették, azok mit ettek pontosan. Mert itt a mediterrán étrend esetében az vérnyomáscsökkentő hatás lehetséges okaként a magas E-vitamin bevitel és az egyszeresen telítetlen zsírsavak antioxidáns kapacitása áll. Ezeket lehet magas szinten tartani TÉNÉ étrendben is, olajos magvakkal és pl. sok leveles zölddel.
Örülök, hogy találtál megoldást a problémádra és remélem, hogy jobban vagy!
Én szeretnék olvasni majd Caldwell B Esselstyntől és Joel Fuhrmantól arról, hogy ők hogyan kezelik a szív- és érrendszeri problémákat. Ajánlom őket Neked is! 🙂
Enikő mondta
Kedves Nóri!
A rizst nyersen és rögtön az elején kell belerakni? Megfog puhulni a levesfőző program végére? Köszi!
Andrási Nóra mondta
Igen, nyugodtan. Teljesen szétfő, sűríti a levest.
Klaudia mondta
Kedves Nóra!
Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom lett! 🙂 Picit fűszeresebben készítettem, illetve a végén tettem hozzá egy kis kókusztejszínt. Jól áll neki. 🙂
Üdv: Klaudia
Gabi mondta
Szia Nóra, a kesudió helyett használhatok más magvat? Vagy mi történhet, ha kihagyom? Kiderült, hogy a párom érzékeny a kesudióra, nem is kicsit (még ilyet…?). A mandulára is, de a többi mag rendben van. Eddig ez volt a jolly joker receptem, mert nagyon válogatós, most tanácstalan lettem. Előre is köszönöm a választ!
Baumgartnerné Sulák Ágnes mondta
Nagyon szeretem ezt a levest. Minden családi megfázás esetén elkészítem.
Suhajda Zsófia mondta
Ebédre készült, mindenki tetszését elnyerte!
Köszönjük a receptet!