A „mit eszünk egy nap alatt a TÉNÉ jegyében” sorozat negyedik, tavaszi része következik. (Itt a nyári, őszi és a téli.) Az étrendünk összeállításánál a napi tucat ajánlást tartom szem előtt, erről itt írtam bővebben. Elég zűrös kora tavaszunk volt, bevallom ki is ment a fejemből hogy tudatosan fotókat gyűjtsek ehhez a bejegyzéshez, úgyhogy most is hamisítatlanul életszagú beszámoló következik. Amennyiben olvastad az előző hasonló bejegyzéseim, akkor lesznek ismétlések. Most is fontos előrebocsátanom, hogy igazán minimál módon „tervezem” a menünket, nekünk fontos az egyszerűség, a ritmus, és hogy az ételeink frissen (és gyorsan) készüljenek. Más családban, más szempontok alapján lehetne teljesen más is a teljes értékű növényi étrend.
Reggeli
Továbbra is zabkása hétköznap és palacsinta hétvégén. 🙂 A hatéves nagylányom már flottul vágja nemcsak a hét napjait, de azt is, hogy melyik nap mi történik (van ovi, jön a kukásautó, megyünk a nagyihoz, stb.), a hároméves nagyfiúnak viszont komoly tájékozódási pont, hogy reggel Apa főzi a kását vagy Anya süti a palacsintát. Többek között erre gondolok azzal, hogy nekünk fontos a ritmus. 🙂 (És egyébként a menütervezésben is komoly segítség…)
A reggeli kásánkkal megeszünk két adag gabonát, a napi lenmagot, bogyós gyümölcsöt (szezonban lehet eper is), és még valamennyi kurkumát és egyéb gyümölcsöt is.
Tízórai
Magocska és mazsola házon kívül. 🙂 Ezzel megesszük a napi olajos magot és még egy kis (aszalt) gyümölcsöt.
Ebéd
Hihetetlen mennyiségű sütőtök krémlevest ettünk meg ebben a szezonban, olyannyira, hogy a tavaszba is átnyúlt… És amikor elfogyott a sütőtök, akkor jött a sárgarépa (recept itt), csak hogy a karotin szintünk biztosan rendben legyen… 😉
Számomra legbiztosabban az mutatja a tavasz igazi kezdetét, hogy újra vágyom a nyers salátákra. (Télen sosem eszem salátát, mint fogást, legfeljebb friss zöldséget valami mellé.) Így történt, hogy ebédre (!) saláta készült főtt vörös vese babból, újhagymából, paradicsomból és uborkából (melegháziak, de legalább hazaiak) egy kis lime-lével, mellé főtt köles, a tetejére egy kis vízzel hígabbra kevert teljesértékűföl és friss koriander (a kertből!).
Ezzel kipipálhatunk egy-két adag hüvelyest, egy adag gabonát, és két adag zöldséget.
Uzsonna
Tavasszal a friss zöld levelek iránti kereslet is megnő minálunk: retek- és karalábé zöld egy kis maradék petrezselyemmel, leturmixolva egy banánnal. Jobban élénkít a délutáni kávémnál…
Ezzel megittunk némi gyümölcsöt és a napi zöld levél adagunkat.
Vacsora
A teljes kiőrlésű gluténmentes kovászos kenyerem, házi hummusz, sok csíra, zöld levél és friss zöldség (retek és újhagyma hegyeket tüntettünk el). A fotó csak illusztráció, ennél sokkal többet eszem, de csak ennyit sikerül egyszerre a tányéromon tartani. 😀
Ezzel ettünk még gabonát, hüvelyest, zöldséget, és a csírák között volt keresztesvirágú is (brokkoli vagy retek), így azt is.
Most láthattátok, hogy nagy vonalakban mi kerül nálunk az asztalra egy (kora)tavaszi napon. Még egyszer: nagyon másként is össze lehet rakni egy napi menüt a TÉNÉ mentén – a kurzusaimon mindig azt élvezem a legjobban, amikor a tanítványaim a saját alkotásaikat mutatják meg és láthatom, hogy az új ismereteik alapján náluk hogyan áll össze a napi menü. 🙂 Ha szeptembertől szeretnél velünk tartani, iratkozz fel a várólistára, itt!
Vélemény, hozzászólás?