Gyerekkoromban nem értettem ezt a finomfőzelék dolgot, mert hát hogy is lehetne finom egy főzelék?! Ha a „finom főzelék” szókapcsolat számodra is oximoronnak hat, akkor itt a remek lehetőség, hogy változtass(unk) ezen! 🙂
Finomfőzelék egyszerűen
Részben azért is szeretek teljes értékű növényevő lenni, mert megtanultam értékelni a növényeket (zöldségeket, gyümölcsöket) olyannak, amilyenek. Ez lehet részben azért, mert jót tesz a tudat, hogy jót teszek magammal, valahányszor eszem, és lehet amiatt is, hogy idővel (hónapok, évek) megváltozik az ízérzékelésünk: „ráhangolódik” arra, amit gyakran fogyasztunk. Jó példa erre ez a főzelék: nincs benne semmi rendkívüli, tényleg csak attól lesz finom, amit a zöldségek magukkal hoznak, mégis, minden tavasszal/nyár elején igazi ízrobbanás az első zsenge karalábé, borsó, répa.
Gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán megosszam-e egy ennyire egyszerű étel receptjét az oldalamon? Az utóbbi időben kicsit sok volt a „ténésített” étel, és bár ez sem történt ok nélkül – ezekkel szeretnék hidat építeni azoknak, akik nem tudják elképzelni az életüket pl. majonéz vagy halászlé nélkül, de szeretném azt is, ha látnátok, hogy a hétköznapjaink ennél egyszerűbbek, és lehet finomat főzni úgy is, hogy jó minőségű zöldségeket egymás után dobunk egy fazékba. 🙂
A borsó miatt ebben a főzelékben hüvelyesből sincs hiány, így nem szoktam fasírtot sütni mellé, inkább gluténmentes kovászos kenyérrel esszük. Azt is szeretem benne, hogy minimális erőbedobással duplázható az adag, így azon kevés ételek közé tartozik, amiből tudok két napra főzni. 😉
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk. füstölt paprika elhagyható, én nagyon szeretem
- 2-3 répa 300 g
- 1 nagy vagy 2 kicsi karalábé 300 g
- 450 g zöldborsó lehet mirelit is
- 1 közepes krumpli
- 1 kis csokor petrezselyem
- só bors ízlés szerint
Elkészítés
- Vágd apróra a hagymákat, kockára a répát és a karalábét. A krumplit hámozd és negyedeld.
- A hagymákat süsd aranyszínűre pár csepp olajon vagy 1-2 evőkanál vízen/zöldségalapleven.
- Dobd a hagymákra a füstölt paprikát, és keverd pár másodperig, majd mehet a lábasba a répa, borsó, karalábé, és keverd össze őket.
- Öntsd fel kb. félig vízzel, sózd, borsozd ízlés szerint. A krumplit nyomkodd a lábos oldalához, hogy majd könnyen megtaláld.
- Fedd le és forrástól számított 25 percig főzd.
- Amikor minden megpuhult, vegyél ki két merőkanálnyit a főzelékből, úgy, hogy a krumpli benne legyen, tedd hozzá a megmosott petrezselymet és turmixold össze alaposan. (Figyelj rá, hogy a turmixod bírja-e a forró dolgokat!)
- Az összeturmixolt részt öntsd vissza a többihez, keverd össze alaposan, és kész.
- (Ha túl híg lett, keverj bele 2 evőkanál darált lenmagot és hagyd állni egy kicsit.)
Kamilla mondta
Szia Nóri! A mirelit zöldségekről mit gondolsz? Az is valamennyire teljes értékű, ha ezt mirelit keverékből főzöm meg?
Andrási Nóra mondta
Persze! A fagyasztás a legkímélőbb tartósítás. Én sem tudok mindig a kertemből frissen szedett dolgokat enni. 🙂 (Hahaha…)
Zsoozsy mondta
Én mindig is imádtam a finomfőzeléket és sosem értettem, hogy mások miért fintorognak rá körülöttem! 🙂
Ezen kívül én végtelenül hálás vagyok neked minden pofonegyszerű étel közzététele miatt is, mert könnyen zavarba tudok jönni bármilyen egyszerű kihívástól a konyhában, úgyhogy legalább miattam soha többé ne hezitálj ezen, hogy érdemes-e ilyeneket egyáltalán közzé tenned! 🙂
Az meg, hogy olajos-gluténes habarásmentesen mindenmentesítetted és ennyire egyszerű is ez az általam mindig is imádott finomság, ez már tán elég motiváció ahhoz, hogy ki is próbáljam magam is elkészíteni! 🙂 😀 Alig várom, fú, de meghoztad hozzá a kedvem! 😀
Andrási Nóra mondta
Juhú!
Budai Emília mondta
Kedves Nóra!
Nagyon ötletesen receptjeid.
A majonéz alapanyagai között különlegesség a fekete só, eddig számomra ismeretlen, fel -kutatom.
Javaslatok a finom főzelékhez, keveset ki veszünk főzelékünkből, majd ezt botbixerrel pépesitve, vissza helyezzük ezzel sűrítjük, vagyis önmagával.
Králik Józsefné Éva mondta
Köszi, Nóri, megkívántam, holnap ez lesz az ebéd !
Rózsa-Markó Viktória mondta
Kedves Nóra! Kislányom tejmentes diétán van.Voltunk egy vizsgálaton ahol azt mondták ,hogy borsót ne adjak neki mert az úgy működik a szervezetben mint a tej. Neked erről mi a véleményed?
Andrási Nóra mondta
Ezt így most hallom először. Arra gondolhattak, hogy keresztallergén, de ebben a kérdésben nem vagyok otthon. Megkérdezném egy tejmentes csoportban, ahol hasonló anyukák cserélnek eszmét. 🙂
Mikolai Erzsébet mondta
Kedves Nóra ! Ez isteni lett, köszönöm !
Andrási Nóra mondta
Boldogság! 🙂