Nagyon izgalmasan alakul ez a szeptember. A nyár végére még készültem ide egy teljes értékű fagyival, ami nem banánfagyi, de egyrészt egy szempillantás alatt eltelt ez a nyár, másrészt olyan markánsan jelentkezett be az ősz augusztus utolsó hetében, hogy a fagyit eltettem jövőre, és ezzel a habos-babos kakaóval melegítettem meg itthon a kis kezeket 🙂
Különösen büszke vagyok erre a receptötletre, mégpedig azért, mert nem az enyém! 😉 Az idén tavasszal indult Friss hajtás csoport egyik résztvevője, Judit mutatta a zárt Facebook csoportban, hogy babbal főzött kakaót, és milyen szuper habos lett. És tényleg! (Ezúton is köszönet érte!)
Sajnos a fotó nem adja vissza igazán az állagot: nemcsak a teteje habos, hanem az egész kakaó kicsit olyan, mintha csokimousse-t innánk. Csak hallomásból ismerem a tojással habosított, forró kakaót, (és most már ugye nem fogom megkóstolni,) de valahogy ilyennek képzelem. A habos-babos kakaó további erénye, hogy hűtőben 3-4 napig állva is megőrzi ezt a habos állagot. Még ha picit szétválik, és újra összekevered, akkor is! 😉
Teljes értékű kakaó
A kakaó alapját a kesudió és a gyöngybab adja, és nem kell leszűrni, így minden jó benne is marad. (A tanfolyamaim, és a TÉNÉ várható mellékhatása az is, hogy az ember mindenbe próbál szuszakolni még egy kis hüvelyest… 😀 ) Édesítéshez datolyát vagy datolyaszirupot használok, ezzel a leginkább teljes értékű, de technikailag bármi használható. Pici nádmelaszt is el tudok képzelni benne.
Ami a kakaóport illeti, a nyers, feldolgozatlan változat a 100% TÉNÉ megoldás, és ezzel is finom, de ha a klasszikus holland változat van otthon, azzal is nyugodtan főzd meg – nem ezen fog múlni az étrended teljes értékűsége. 🙂
Nos, Juditnak még egyszer köszönet! További időhúzás nélkül, íme a recept:
Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1,3 liter kakaóhoz:
- 50 g 1/2 adagolópohár gyöngybab (száraz!)
- 60 g 1 adagolópohár kesudió
- 3 ek. 20g kakaópor
- 120 g datolyaszirup vagy 8 szem medjool/király datolya
Elkészítés
- A gyöngybabot áztasd be egy éjszakára, vagy legalább pár órára.
- Tedd növényi tejfőző automatába a babot, a kesudiót és töltsd fel a MAX (1,3 liter) jelzésig. Indíts el egy gabonatej programot.
- Amikor végzett, tedd az automatába a datolyaszirupot vagy datolyát (ha keményebb, kis időre áztasd be) és a kakaóport is. Kevertesd össze a juice programmal.
- Kész is! (Nem szükséges szűrni.)
Megjegyzések
A cukortartalom mind természetesen előforduló cukor.
Skarka Róbertné mondta
Nóri! Köszönöm a receptet. Én tejnek főztem és kávéba teszem nekem eddig ez ízlik a legjobban az összes általam ismert recept közül.
Andrási Nóra mondta
Nahát! 🙂 Köszönöm, hogy megírtad!
Zsótér Ferencné mondta
Ki fogom próbálni.
Nóra mondta
Most lett kész. NAGYON finom! Köszönöm!
Nóra mondta
Update: Ma reggel megkóstoltam hidegen. Nekem pont olyan izű, mint a Danone csokipuding, bár nagyon régen ettem ilyet utoljára, de erre az ízre emlékszem.
Lilla mondta
Nagyon finom, többször elkészítettem már. Én a datolyát már az elején beleteszem, nem áztatom külön. Nekem így kényelmesebb. 🙂
Kárpátiné Livia mondta
Alig várom, hogy kipróbáljam! köszönöm a megosztást!
Edina mondta
Szia Nóri!
A kesudiót lehet valamivel helyettesíteni? Sajnos allergiás vagyok rá..
Köszi!
Andrási Nóra mondta
Szia Edina,
ha van olyan mag, amire nem vagy allergiás, akkor azzal, de a többiekkel nem lesz ennyire krémes, csak majdnem ennyire. 🙂
Pl ha ehetsz mogyorót, szuper, vagy ha diót, az is jó lenne, de áztatnám pár órát és cserélnék rajta vizet 2-3x, vagy ha ő se játszik, napraforgómag is szóba jön, de a vele készült dolgok hajlamosak bezöldülni: ez egy ártatlan dolog, így is fogyasztható, csak a vizuális élmény kicsit bizarr. 🙂
Edina mondta
Köszönöm szépen, kipróbáltam napraforgómaggal (dió sem jöhet szóba), és nagyon finom lett! Igazából nekem inkább puding állagú lett, mint kakaó, de így sem panaszkodom. 🙂
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!