Szerettem volna egy egyszerű répás süti receptet, amihez bármikor nyúlhatok, ha csak úgy sütnék valamit, de akkor is, ha alkalomra kell valami nagy hirtelenséggel… Így lett ez a mindenmentes répatorta, ami sütemény dolgában tényleg az egyik legmentesebb alkotásom: hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, szója- élesztő- és magmentes, teljes értékű növényi étrend barát recept. 🙂
Mindenmentes répatorta alkatrészek
Zab- és hajdinaliszttel készül, így gluténmentes, mégis tápláló. Édesítésre egész datolyát használtam (mazsola is jó). A többi hozzávaló is mind teljes értékű, „valódi étel”. 🙂 Adok néhány támpontot, hogy mit hogyan változtass a hozzávalókon, ha szeretnél:
- A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.
- Ha nem szeretnél datolyával édesíteni, akkor kiválthatod 100g almapürével és 1/4 tk. stevia porral.
- A nádmelasz nem csak édesít, karamelles ízt is ad – ha esetleg pont nincs otthon, anélkül is megsütheted, nem ezen áll vagy bukik a siker. 🙂
- A torta tetejére házi krémsajtból készült a citromos krém – ha nem készítesz otthon ilyet, vagy magmentesen eszel (a krémsajtban kesudió van), akkor cseréld le nyugodtan bolti vegán natúr krémsajtra (van már többféle is), vagy el is hagyhatod. (A bolti krémsajt nyilván nem teljes értékű…)
Ez a recept 20 cm-es püspökkenyér formához szól, de ha duplázod, akkor egy 26 cm-es tortaformában is sütheted. Én már készültem ilyennel születésnapra is.
Na, azt hiszem, minden „mivel helyettesítsem?” kérdést átgondoltam, ami eszembe jutott, de biztosan megleptek majd újakkal 🙂 – hozzászólásban kérdezzetek, ha valami felmerül!
Maga a süti egyébként annyira egyszerű, hogy egy hétéves is simán összedobja… 😉
Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 150 g zabpehelyliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 200 g répa
- 180 g növényi tej*
- 150 g datolya
- 0,5 x0 5 cm citroméj darab
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- VAGY 1/2 tk. almás pite fűszerkeverék az előző három helyett
- 2 tk. nádmelasz 20g
- 2 tk. almaecet
- 1 ek. úifűmaghéj
- 100 g növényi krémsajt
- 2 tk. agavé szirup vagy más világos színű szirup**
- fél bio citrom reszelt héja
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
- Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
- A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
- A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
- A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. 🙂
- Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
- A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.
Szilvi mondta
Kedves Nóra!
Nekem a hajdinval van problémám,mivel tudnám helyettesíteni?
Andrási Nóra mondta
Használj csak zablisztet. Szeretek többféle gabonát használni, de itt pl. nem lenne muszáj. Lehet, hogy a zab picit több folyadékot kér majd.
Szilvi mondta
Köszönöm szépen
Melinda mondta
Nagyon tetszik a recept! A (nád)melasz mivel helyettesíthető?
Andrási Nóra mondta
Ízében leginkább kókuszvirág sziruppal, de ha csak simán kihagyod, az i jó. Kicsi hangsúlyosabbá teszi a datolya karamellás ízét, azért van ott, ilyen kevés nem igazán édesít.
Melinda mondta
Rendben, köszönöm! 🙂
Ercsa mondta
Én csak egyszerűen kihagytam. Úgy is tökéletes volt.
Judit mondta
Szia Nóri, az útifűmaghéjat el lehet hagyni? Amúgy nagyon guszta a süti, már kinyomtattam viszem haza és hamarosan sütök :))
Andrási Nóra mondta
Szia Judit,
nem kellene kihagyni, sokat segít összetartani…
Judit mondta
köszönöm! akkor követem a receptedet 🙂
Judit mondta
Kedves Nóri!
A hétvégén szombaton elkészítettem… nagyon gyorsan elfogyott.
vasárnap (kérésre) újra megsütöttem… az is pár óra alatt elfogyott 😀
nagyon finom, irtó puha sütemény – teljesen karácsonyi hangulatba jöttem a mézeskalács illattól 😀
A tetejére nem tettem mázat, nem tudtam készíteni krémsajtot, de anélkül is óriási sikere volt!
Köszönöm a receptet! :)))))
Andrási Nóra mondta
<3
Kata mondta
Szia! Almaecet mivel váltható ki vagy elhagyható?
Andrási Nóra mondta
Citromlevet használhatsz helyette.
Ibolya mondta
Jól néz ki a recept. A növényi krémsajtot hogy csinálod?
Andrási Nóra mondta
Így.
M. Anita mondta
Szia Nóri! Te mit gondolsz, 1 éves gyerek ehet ebből a sütiből? Az utifűmaghéj miatt kicsit bizonytalan vagyok.
Andrási Nóra mondta
Szia,
szerintem nyugodtan… Nagyon kevés útifűmaghéj van benne.
Ary mondta
Kedves Nóri,
Már most harapnek belé, ebben a sütibe ,
Holnap elszeretnem készíteni, hiszen ahová hivatott
Vagyok, ott vannak IR -es ismerőseim is.
Csodálatos estenk lesz ez a fincsisag mellet.
Köszi szépen a recepteket!
Bereczki Barbara mondta
Kedves Nóri! A zabpehelylisztet mivel tudnám helyettesíteni? Én sajnos zabot sem ehetek. Nagyon köszönöm előre is! Üdv, Barbi 🙂
Andrási Nóra mondta
Kedves Barbara,
szerintem fele-fele hajdina és barna rizsliszttel is működnie kellene, ha az jó. Lehet, hogy picit kevesebb folyadék is elég lesz, a zab a legszomjasabb a lisztek közül.
Betti mondta
Ennek a válasznak én is örülök, mert a zabot nekem is kerülnöm kell. Ki fogom próbálni barna rizsliszttel. Köszönet a segítségért. 🙂
Ercsa mondta
Régóta szemeztem ezzel a recepttel, végül ma megsütöttem és brutál jó lett! Nem is értem miért kell a nemmentes verzióba annyi olaj meg tojás, a cukorról nem is beszélve!
Adrienn mondta
Szia Nóri! Nekema datolyával van problémám, mivel tudnám helyettesíteni? 🙂 Köszi előre is!
Andrási Nóra mondta
Mazsola? Picit áztasd, hogy puha legyen…
Ági mondta
Kedves Nóra!
Már egyszer megsütöttem, és nagyon jó lett! Köszi a receptet!
Mégis érdekel, hogy ha nem légkeveréses a sütőm, akkor mennyi idő után vegyem ki, illetve hány fokon süssem?
Andrási Nóra mondta
Elvileg légkeverés nélkül 20 fokkal magasabbra kell állítani, és a sütési idő ugyanannyi. Elvileg.
Ági mondta
Köszönöm!
Rita mondta
Szia, sajnos fruktózoskont mit mit helyettesíthetnék?
Rita mondta
Gondok itt a datolya, nadmelansz, agavé szirupra.
Andrási Nóra mondta
A melaszt hagyd ki, datolya helyett pedig próbálj meg több répát és több tejet használni, és steviával édesíteni (1/4 teáskanál por kivonatot tennék ide).
Ágnes Rita mondta
Nóri!
Kérlek, írd meg, hogy lehet a gabonákat megmosni megőrlés előtt? Úgy tudom, hogy a kölest is, a vörös lencsét is több vízben ajánlott megmosni főzés előtt. Kenyérsütésnél erre nincs szükség?
Köntösöm a válaszodat előre is.
Ágnes
Andrási Nóra mondta
Szia Ágnes,
nem szoktam őket mosni, szerintem a „rendes” malomban sem mossák… 🙂
Végvári Anikó mondta
Kedves Nóra,
Vöröslencse liszt, csicseriborsóliszt használható- e az ilyen süteményekbe? Vagy azok máshogy viselkednek? Kezdő vagyok a mentes sütésben még 🙂 köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Kedves Anikó,
a lisztek negyede-ötöde részben használható lenne technikailag, de a vörös lencsének kicsit fűszere íze van, ez ebbe a receptbe pl. szerinte még beleférne, eleinte sütöttem úgy is. A csicseriliszttel sütött dolgok viszont csak frissen igazán jók, állás közben egyre intenzívebb lesz a csicseri íz. Ettől még használható, csak tudd, hogy erre számíthatsz.
Anikó mondta
Nagyon köszönöm az infót. Finom lett (barna riszlisztet használva a zab helyett), most látok neki másodjára, nagy sikere volt, ugyanúgy , mint a kuglófnak 🙂
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök! 🙂