Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim „receptjét”: bár „alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂
Granola tál alkatrészek
Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.
A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).
Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)
Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).
Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.
Reggeli granola tál
Hozzávalók
- a granolához:
- 160 g nagyszemű zabpehely
- 110 g mandula apróra vágva
- 40 g tökmag
- 65 g napraforgómag
- 40 g kókuszreszelék
- 80 ml datolyaszirup
- 4 ek. magvaj kesuvajat használtam
- a sült eperhez:
- 400 g megtisztított eper vagy meggy vagy szilva
- 2 ek. balzsamecet
- fél adag babjoghurt
Elkészítés
- A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
- Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
- A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
- A babjoghurt receptjét itt találod.
- Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!
Tápérték információ
Pakaski Kornélia mondta
Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket
somagyarkaszino mondta
Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.
Andrási Nóra mondta
Jó választás! 🙂
Lilla mondta
Kedves Nóri!
Datolyaszirup helyett otthon készített datolyapasztával is jó lehet? Csak az egyszerűség miatt használsz datolyaszirupot, vagy darabosabb a datolyapaszta és ezáltal kevésbé lenne vele „tiszta” a végeredmény?
Andrási Nóra mondta
Kedves Lilla,
tartok itthon szirupot, az állaga pont jó ehhez… Ha pasztára vagy berendezkedve, akkor használd azt. Érdemes lehet kicsit hígítani vízzel, különben nem fogod tudni összekeverni. Ennyi.