Arra gondoltam, itt az ideje, hogy megosszam a kedvenc nyári reggelim „receptjét”: bár „alkatrészenként” már megtalálható az oldalamon, felmerült bennem, hogy talán nem gondoltok rá, hogy összehozzátok egy tálban a babjoghurtot granolával és sült eperrel (vagy más gyümölccsel)? Óriási veszteség lenne, ezért inkább írok róla egy külön bejegyzést. 🙂
Granola tál alkatrészek
Zizi egyik granola receptjét használom már évek óta: itt írtam róla anno. Annyi változott az évek alatt, hogy a csokit legtöbbször elhagyom belőle, mert nincs itthon / nincs türelmem felaprítani / igazából eléggé leszoktam a csokiról, és önmagában a pirított magok íze is isteni… (Bizony. Én, aki 10+ éve csokitortát ettem a csokis mochaccinómhoz, most csokit is alig eszem, mert nem kívánom. 😀 ) A TÉNÉ óta a kókuszzsírt magvajra, az agavé szirupot datolya szirupra cseréltem. A változások miatt leírom itt újra, hogyan készül.
A babjoghurtom még mindig sláger termék itthon. Fél adag (kb. 600 ml) fogy el egy reggelire nálunk (négyen vagyunk).
Ami a gyümölcsöt illeti, a balzsamos sült eper annyira isteni finom (eperízűbb az epernél!), hogy idén először tettem el sült eper befőttet is: a forró sült epret a sütőből kivéve azonnal üvegekbe mertem, lezártam, megfordítottam pár percre és dunsztoltam. Tudom, hogy nem szép dolog ezt az eperszezon legvégén megosztanom, de vigaszotokra és mentségemre szolgáljon, hogy a sárgabarack is isteni magában sütve, akárcsak a vörösborban sült meggy és szilva is! (Itt írtam a vörösborban sült szilváról.)
Azért a kedvenc nyári reggelim ez a granola tál, mert ha előre készülünk, pillanatok alatt kész, könnyű reggeli ebben a melegben: édes is, savanykás is, krémes is, roppan is. 🙂 És ha ez nem lenne elég ok: egy ilyen tállal már reggelire megettem a napi gabona, hüvelyes és (bogyós) gyümölcs adagom egy részét, és a teljes olajos mag adagom (a napi tucat ajánlás szerint).
Azért elárulom, hogy ha éppen nincs otthon s.k. granola, serpenyőben pirított nagyszemű zabpehellyel is mennyei. Sült gyümölcs helyett pedig bármikor jó a friss is.

Reggeli granola tál
Hozzávalók
- a granolához:
- 160 g nagyszemű zabpehely
- 110 g mandula apróra vágva
- 40 g tökmag
- 65 g napraforgómag
- 40 g kókuszreszelék
- 80 ml datolyaszirup
- 4 ek. magvaj kesuvajat használtam
- a sült eperhez:
- 400 g megtisztított eper vagy meggy vagy szilva
- 2 ek. balzsamecet
- fél adag babjoghurt
Elkészítés
- A granola száraz hozzávalóit (zabpehely, mandula, tökmag, napraforgómag,kókuszreszelék) keverd össze egy nagy tálban. A magvajat kicsit langyosítsd meg a datolyasziruppal, és alaposan keverd el a magkeverékkel.
- Terítsd szét a granolát egy tepsiben, és 180 fokon süsd 6 percig, majd forgasd át hogy a tepsi szélén és a közepén lévő részek kicserélődjenek, majd süsd újabb 6-8 percig, amíg a széle pirulni kezd. Az utolsó pár percben légy figyelmes, mert könnyen megég! (Ennek az adagnak kb. a negyede fogy el reggelire a négyfős családunkban, a tápérték adatokat is ezzel számoltam.)
- A sült eperhez csak forgasd össze az epret a balzsamecettel, és tedd 180 fokos sütőbe fél órára.
- A babjoghurt receptjét itt találod.
- Amikor minden elkészült, tedd reggeliző tálakba a sült epret, a babjoghurtot, és a tetejére a granolát. A gyerekeknek pár csík datolyasziruppal szoktam díszíteni. Jó étvágyat!
Tápérték információ
Köszönöm az isteni recepteket és ötleteket
Szuper recepted van! Szeretem, hogy a reggeli nem túl zsíros. Ezért a zöldségek és gyümölcsök a választásom.
Jó választás! 🙂
Kedves Nóri!
Datolyaszirup helyett otthon készített datolyapasztával is jó lehet? Csak az egyszerűség miatt használsz datolyaszirupot, vagy darabosabb a datolyapaszta és ezáltal kevésbé lenne vele „tiszta” a végeredmény?
Kedves Lilla,
tartok itthon szirupot, az állaga pont jó ehhez… Ha pasztára vagy berendezkedve, akkor használd azt. Érdemes lehet kicsit hígítani vízzel, különben nem fogod tudni összekeverni. Ennyi.