Sokat gondolkodtam, milyen címet adjak ennek a bejegyzésnek, mivel ez hetedik növényi joghurt az oldalamon és nem szeretem magam ismételgetni… 😀 Ez a valaha volt legkrémesebb növényi joghurt receptem, olyannyira, hogy „görög joghurtnak” vagy valami effélének is hívhatnám akár. Kicsivel a teljesértékűföl után született, azaz két éve kotlok rajta, szóval ez egy igen nagy alapossággal kipróbált recept. 😉
TÉNÉ joghurt
Bizony, ennek a joghurtnak mind a két hozzávalója teljes értékű (bab és kesu), és szűrés nélkül készül, ami azért is jó, mert rettentően egyszerű elkészíteni, nem is tudom, hogyan fogok ebből értékelhető hosszúságú bejegyzést kerekíteni! 😀
A másik vicc a teljes értékű növényi joghurtban, hogy gyorsabban érik az „igazinál”: a tehéntejből készült joghurtot 8-10 óráig szokták érlelni, ennek pedig 6 óra is elég, 8 óránál nekem már túlérett (ez ízlés dolga is). Ennek oka, hogy a joghurt készítő bacik ennyivel jobban érzik magukat a bab rostja között, mint a tehéntejben, és a jó hírem ezzel kapcsolatban, hogy ez a beleinkben élő jótékony bacikra is ugyanígy igaz! 😉
(Ha most arra gondolsz, hogy a bab felfúj, akkor jelzem, hogy egy pohár joghurtba kb. fél kanál bab jut, és ha hozzászokik az emésztésed, akkor nem fog felfújni.)
Az egyetlen nem TÉNÉ hozzávaló itt a só: eleinte só nélkül készítettem, nekem úgyis ízlik, de azt figyeltem meg, hogy egy pici sóval sokkal-sokkal nagyobb sikere van: a gyerekeim nem akarták elhinni, hogy a sós változat is ugyanaz a házi joghurt, amit korábban kóstoltak… Szóval ezért sózom, de mint írtam, nem kötelező.
Ez a joghurt nagyon sűrű, krémes, és pont úgy lehet vele pl. gyümölcslevest sűríteni, mint az eredetivel… 😉 Ha hígabbat szeretnél, az arányok megtartásával használj kevesebb babot és kesut.

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1,2 literhez:
- 50 g aprószemű gyöngybab 1/2 adagolópohár
- 100 g kesudió 2 adagolópohár apríték
- 1/2 kávéskanál só elhagyható
- 1 adag joghurt kultúra ez itt
Elkészítés
- A babot, kesut, sót tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel 1,2 literre vízzel és indítsd el a magtej készítő programot.
- Amikor lejárt, hagyd kb. 42 fokosra hűlni a leendő joghurtot! (Inkább legyen pár fokkal melegebb mint hűvösebb, de semmiképpen ne legyen forró!) Ha nem nyitod ki a tejfőzőt, ez akár 6-8 óráig is tarthat, mert dupla falú, tehát ha reggel indítod, délután fogod tudni beoltani.
- Amikor megfelelő hőmérsékletű a joghurt alap, tedd bele az egy adag joghurt kultúrát, és alaposan turmixold össze (mondjuk a juice programmal).
- Töltsd az egészet a fermentáló tartályába, tedd be a fermentálóba és állítsd be a joghurt készítő programot 6 órára. (Ne felejtsd el bekapcsolni a hűtést a végére!)
- Ha nem nyitod ki a tartályt, hűtőben akár két hétig is eláll. Ha mindig tiszta eszközzel nyúlsz bele, akkor is eláll kb. egy hétig.
Szia Nóri!
Nagyon örülök ennek a receptnek, ki fogom próbálni, de felvetődött egy kérdés: nem kell áztatni a babot és/vagy a kesut? Zsuzsa
Ha tejfőzőbe teszed, nem kell. Próbáltam úgy is, nem volt különbség.
Kedves Nóra, ez a recept a 1,3-as automatára vonatkozik? Ha nekem az 1,8-as van és minimumon sziktam használni (1,5 liter) akkoe az arányok hogy változnak?
Kedves Ilona,
1,5 literhez 58g bab és 115g kesu kell.
Kedves Nóra,
Nagyon örültem a receptnek, a teljesértékűfölt lelkesen készítjük 1+ éve már. Elgondolkodtatott, hogy esetleg az is működhet áztatás nélkül? Vagy van valami különbség ami miatt a tejfölnél mindenképp kell egy éjszakányi ázás?
Köszi!
Ildi
Szia Ildi,
megy az is ázás nélkül én is útközben jöttem rá, már nem is emlékeztem, hogy ott még úgy írtam… 🙂
N.
Szia Nóra,
köszi szépen! Közben meg is volt a premierje, szuper lett 🙂
Szép, boldog ünnepeket!
Ildi
Nagyon örülök, és köszönöm! 🙂
A 9 decis tejfőzöre is kiszámolnád? Egyedül nem fogy annyi!
35g bab és 70g kesu.
Szia Nóri!
Az a helyzet, hogy ezer éve követem, olvasom a blogodat és időről időre próbálkozom a növényi joghurttal, tejföllel de eddig egyik sem jött be, és így már nem is vettem kultúrát hozzá.
Viszont nagyon jónak tartom, és szívesen átállnék rá, minden kicsi falat számít alapon. Szerinted mennyire jöhet szóba, hogy tejivó/joghurtevő családként kultúra helyett tegyek bele egy-két kanál bolti joghurtot? Ha beválna, legalább fele arányban egészségeset ennénk a gyerekekkel együtt, ez így itthon kényelmesebb, és ha ezzel működik, megint megpróbálkoznék az eredetivel… mennyi az esélyem rá, hogy nem a kukában kötnek ki a hozzávalóim?
Köszi a választ előre is 🙂
Szia Orsi,
nem javaslom, mert a kész joghurttal átoltás nekem sosem működött. Tudom, hogy nagyanyáink így csinálták, de valahogy mégsem…
Szia Nóri!
A joghúrt kutúrából mennyit kell tenni 1 l-hez? Mer nem találtam sehol ugyanazt a mennyiséget.
Köszönöm a választ.
Amennyi az adott kultúrából 1 literhez kell, ebből a kultúrából pl. egy adagolókanállal (benne van).
Kedves Nóri!
Ez az eddigi legjobb növényi joghurt amit csináltam, köszönöm a receptet! 🙂
Üdv, Marcsi
Nagyon örülök, köszi, hogy megírtad! 🙂
Kedves Nóri! Ez a joghurt hihetetlenül finom, habos, krémes. Az előző babjoghurtot is gyakran készítettem, de abból inkább gyümölcsjoghurtot csináltam, mivel azért a bab kiérződött. Ez viszont nagyon finom így natur változatban is, szerintem rendszeresen fogom készíteni. Megrendeltem a könyvedet is, kíváncsian várom, milyen fincsi recepteket tettél bele! Nagyon köszönöm a sok fini receptet, amit megosztasz velünk!
További sok sikert a munkádhoz!
Tünde
Köszönöm! <3
Szia Nóri!
Nekem valamiért elég folyós lett, pedig igyekeztem pontosan követni a receptet. Az adagolópoharam valószínűleg más méretű, abba több fér, úgyhogy a megadott grammokat mértem ki. Mitől lehet Szerinted? A megadott kultúrát használtam, 6 órán keresztül, 45 fokon.
Köszönöm, Nóri
Szia Nóri 🙂
A bab minősége szokott szórakozni néha, ez az egyik ötletem, hogy próbáld meg másik gyöngybabbal. Jártam már én is úgy, hogy ugyanonnan rendelt bab egyszercsak nem működött… Semmi más változást nem tapasztaltam rajta pedig.
A másik lehetőség, ha ez nem működik, hogy teszel bele pici (egy kiskanál) édesítőt a bacikkal együtt, olyat, amiben van cukor. Lehet, hogy éhesek voltak, és lebontották a keményítőt is, ami sűrítette volna a joghurtot.
Sok sikert!
Nagyon köszönöm a választ!!:-) Egyébként kb. 1 nap hűtőben állás után egész jó állaga lett már. Még az lenne a kérdésem, hogy ha beáztatnám őket éjszakára, akkor szerinted az a pici szemcséssége elmúlna? Vagy ehhez hozzá kell szokni? (silver digital-lal készítettem egyébként) köszönöm,Nóri
Én nem éreztem szemcsésnek, de lehet, hogy nem vagyok erre elég érzékeny, vagy a babon is múlhat… Igen, az áztatás segíthet.
Szia Nóri!
Képzeld, azóta nem készítettem joghurtot, mert zavart az a picit darabos állaga, de most újult erővel nekifutottam. Azt csináltam, hogy mielőtt beletettem volna a tejkészítőbe, alaposan előturmixoltam az alapanyagokat. (tettem bele kb 25 dkg gyümölcsöt is plusszban) És így lett valóban krémes a végeredmény!! Annyira örülök neki!! És 3 gyerkőcből kettőnek ízlik is szóval nem olyan rossza az arány:-)
Azta, és most nézem csak, hogy napra pontosan egy éve írtuk az előző hozzászólást!!!:-)
Szia Nóri. 1, 8 as gépnél mennyit tegyek? Ez is leszokott égni neked a gépbe? Csak h mire készüljek 🙂
Ez nem olyan sűrű, mint a krémsajt, nem szokott leégni.
75g bab és 150g kesu kell 1,8 literhez. Most írta nekem valaki, hogy neki is Rainbow gépe van, és az 1,8 literből 1,2-t beoltott joghurtnak, a maradék (beoltatlan) joghurt alapot pedig felhígította vízzel 1,8 literre, és összeturmixolta tejnek, és jó volt. 🙂
Tényleg szuper, köszönöm szépen!
Kedves Nóri!
Elkészítettem ezt a receptet. Tejkészítőm van, fermentálóm nincs. A kesu-bab tejet elkészítettem a tejkészítőben. Előtte gondosan beáztattam egy éjszakára, tudod, a fitinek miatt. Majd a hőmérsékletre gondosan ügyelve (ételhömérővel mértem) befőttesüvegben kidunsztoltam a joghurtot. A joghurt sikerült. FENOMENÁLIS lett! Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet! Ági
Kedves Ági,
nagyon köszönöm, hogy megírtad! Én is próbáltam üvegben fermentálni, de nem voltam ilyen alapos a hőfokkal – nem is lett az igazi. Most már legalább biztosan tudom, hogy miért! 🙂
Kedves Nóri! Elkészítettem én is. Recept szerint. Tejfőzőben, majd fermentálóban. Szép és jó lett. 🙂 Köszönöm szépen a recepted!
De a hűtőben tovább dolgozott/erjedt napokig…ez normális reakció? Végül nem volt szívem kidobni, és rakott kelkáposztához gyorsan felhasználtam, tehát megsütöttem. Ma ebédre ezt fogyasztottam. Remélem nem lesz semmi pocak- bajom!
Semmi baja nem lesz, csak idővel sűrűbb lesz a hűtőben. Két hétig is simán eláll, ha sikerül nem befertőzni.
🙂 Ez újabb jó hír! Köszönöm!
Kedves Nóri!
Nekem nincs ilyen eszközöm. Enélkül is el lehet valahogyan készíteni?
Kedves Szilvia,
a botmixer és az ételtermosz a minimálisan szükséges eszközök: így áztat-főz-turmixol-főz, kézmelegre hűt, beolt, termosztál a műveleti sorrend. 🙂 Itt nyilán sokkal több múlik a kézen, ami készíti, ezért nem tudom garantálni az eredményt… Több olvasóm is így készíti a fermentált receptjeimet már hosszú ideje, de azt is mindig elmondom, hogy nekem ehhez nincs türelmem így bár én is kipróbáltam így, nem volt olyan jó ízű a joghurt/krémsajt, mint géppel…
Sok sikert kívánok Neked!
Kedves Nóri!
Én kezdő növényi joghurtkészítő vagyok, második alkalommal próbálkoztam. Nincs fermentáló gépem, én száraz dunszttal próbáltam meg. Ja igen, maghőmérőm sincs még. Több sebből vérzik ez a történet. 🙂 Szóval az erős kézmeleg alapot gondosan sok takaró és paplan közé csavartam, 6 órát hagytam állni. Savanykás, kellemes íze lett, viszont a bab íze kiérződik. Ez amiatt van, hogy nem volt végig megfelelő a hőmérséklet, vagy a legtökéletesebb technika mellett is picit ki fog érződni a bab?
Ez lehet a nem megfelelő hőfok miatt és a bab minősége miatt is. Próbáld ki máshonnan vett babbal is, néha ugyanabból a forrásból vásárolt bab is másképp működik egy kicsit…
Szia Nóri!
Nagyon tetszene a gyöngybabos tej és joghurt, csak egy bajom van vele, hogy nagyon felpuffadok tőle! Szerinted ezt ki lehet valahogyan küszöbölni? Valaki másnak van hasonló problémája?
Köszönettel
Kedves Zsuzsanna,
elkészítetted ezt a joghurtot és puffaszt, vagy tudod magadról, hogy a babos ételek puffasztanak?
Ebben adagonként elég kevés bab van, azt is „megdolgozták” már a bacik, szóval nem biztos, hogy puffasztana…
De ha igen, akkor a helyzet csupán annyi, hogy nincs hozzászokva az emésztésed a hüvelyesekhez. Ha elkezded rendszeresen enni őket (kis adagokban), akkor ez tud javulni.
Kedves Nóri!
Koszonom szepen a gyors valaszt! Elkeszitettem a tejet is es keszitettem joghurtot is. Borzalmasan szeles lettem tole. Pedig idaig nekem ez a legjobb izu tejutanzat.
Akkor meg tovabb probalkozom vele, hatha megszokom.
Sajnálom, de így van, ez tanulható… Addig meleg borogatás, nagy kád meleg fürdő, édeskömény tea tud segíteni.
Sziasztok! Egy véletlen folytán készítettem joghurtot, eredetileg tejet szerettem volna, csak nem volt itthon rizs, így azt kölesre cseréltem.
Szóval 2 MP kókusz, 1/3 MP köles, tejkészítő funkció, majd szűrés és hűtés. A hűtés során pedig joghurt állaga lett. Viszont kérdés, hogy így is (hogy nincs benne kultúra) tartalmazza e azokat az anyagokat, amitől egészséges lesz a szervezet számára?
Szia,
szuper, akkor van egy jó recepted joghurt alaphoz, de a kedvező élettani hatásokért be kell oltani joghurt kultúrával. Én most ezt használom.
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!
Szia Nori!
Novenyi tejfozom van, de fermentalom nincs. Dunsztolastol kicsit tartok, viszont az jutott eszembe, hogy vajon mukodne-e, ha az aszalogepemben allitanam a hofokot 42-re es abban tartanam 6 orat. Vagy van valami nagy kulonbseg a fermentalo es az aszalo 42 fokja kozott?
Koszi!
Szia,
kérdés, hogy az aszaló mennyire tudja egyenletesen melegen tartani a joghurtot, mert ez kicsit más, mint a levegőt temperálni… de egyféleképpen derül ki – ha kipróbálod. 🙂
Arra figyelnék, hogy a már 42 fokos aszalóba tegyem be a kb. 42 fokos joghurtot, hogy ne kelljen sokat dolgoznia az aszalónak.
Írd meg kérlek, hogy mire jutottál!
Koszi a tippet, jo hogy mondod, mert erre nem is gondoltam! Kiprobalom mindenkepp es szolok, hogy sikerult.
Illetve lenne meg egy kerdesem a joghurt kulturarol. Hollandiaban elek es itt kicsit mas az osszetevojuk azoknak, amiket talaltam. Egyreszt a bacik is, illetve maltodextrinnel etetik oket es nem inulinnal. Neked van ehhez szaktudasod, hogy oke-e? Mert persze minden egyeb elelmiszerben kerulom a maltodextrint, de a kulturaban azert remelem a bacik megeszik.
Emiatt nem izgulnék, szerintem használd nyugodtan.
Szia Nori!
Idokozben tobbszor is keszitettem az aszaloban joghurtot. Teljesen jol mukodik. Annyi, hogy nekem csak hutes utan, masnapra lesz joghurt allagu. Illetve 7 ora vagy meg egy kicsit tobb is kell, hogy elkeszuljon.
Mint kiderult van az aszalomon joghurt keszito program egyebkent. Ez 46 fokra melegiti a levegot, de lemertem (bar igaz csak sima lazmerovel, mert az volt itthon) es ugy neztem a joghurt maga inkabb csak olyan 40 fok korul van benne. Lehet ezert hosszabb a keszitesi ido. Mindenesetre finom es nagyon orulunk neki.
Koszi!
Szia,
valószínűleg azért kell neki több idő, mert az aszalóban lassabban áll be az egyensúly a hőfokban.
Örülök a sikerednek! 🙂
Szia, most találkoztam a recepteddel és neki is fogok állni, viszont kérdésem, hogy a nem növényi tejkészítővel készített házi növényi tejjel is működik a dolog, ha felmelegítem a tejet? Én csak egy sima erőteljes aprítógépben szoktam a „tejet” készíteni. Köszi előre is! 🙂
Szia,
nem, mert a növényi joghurt nem sűrűsödik éré közben, hanem olyan állagú marad, amilyen akkor volt, amikor beoltottad.
Hú, jó tudni, köszi! Akkor növényi tejkészítő nélkül gyakorlatilag neki sem érdemes állni a joghurt készítő játéknak?
Azt nem mondtam, hogy nem érdemes/nem lehet… Én nem állnék neki, de én elég lusta vagyok a macerás receptekhez. 🙂 Több szárazanyag kell hozzá, és több odafigyelés, az biztos.
Kedves Nóra!
Kérdésem,hogy te hogyhogy nem raksz a növényi joghurtba (bab+kesudió) egy pici cukrot vagy mézet? A vegitál oldalán is azt írja,hogy kell bele…. Lehet hogy cukor,méz nélkül is működik a baktériumkultúra?
Köszönöm szépen a válaszod!
Üdvözlettel: Helga
Kedves Helga,
régen én is tettem, de a babos dolgokba nem kell. Annyira szeretik a babot a bacik, hogy rövidebb ideig kell fermentálni, mert gyorsabban dolgoznak…
Egyébként a bélflóránk is ennyire szereti a hüvelyeseket. 🙂
Én most szójatejjel próbálkoztam, az állaga nagyon szép, de borzalmas ízű. Most a cikkedet olvasva talán az idő lehetett a probléma? 10 órán át volt a gépben. Túlérett? Ilyenkor mi a teendő, muszáj kidobni, vagy ez ehető még?
Köszönöm előre is a választ!
Fejtsd ki kérlek, hogy hogyan borzasztó? Túl savanyú? Mivel oltottad be? Ha túlérett, akkor fogyasztható lenne egyébként, más kérdés, hogy nem akarod fogyasztani, mert nem ízlik…
Kedves Nóri!
A hömérsékletet milyen hömérövel méred?
Köszi!
Judit
A kezemmel. 🙂 Persze gyakorlom egy ideje… Van elektromos húshőmérőm is (ami még sosem látott húst), de ezt csak csoki temperáláshoz veszem elő, ott tényleg számít 1-2 fok ide vagy oda, a joghurtnál azért nem.
Szuper recept! A Jézuska hozott fermentálót, ki is kellett próbálni! 42 fokon készült 10 órát nálam. Legközelebb tovább fogom érlelni mert lehetne még savanykásabb, de nagyon finom! Viszont ivójoghurt lett… Fentebb láttam hogy más babot javasolsz, ki fogom próbálni, ez a mostani úgyis mindjárt elfogy. Esetleg amúgy ha megduplázom a bab mennyiségét, az nem segítene?
(a kis zöld sobozos tejföl-alternatívát is megcsináltam, az hibátlan lett, ugyanezzel a babbal, bár ott a sok kókuszzsír gondolom “megoldja”)
Kipróbáltam 80g babbal, megáll benne a kanál, wow!
Örülök, hogy megoldódott! 🙂
Kedves Nóri!
Én is elkészítettem: elsőre tökéletes lett. A második adag egy része sajnos egyik napról a másikra megpenészedett, ki kellett dobjam. Most készül a harmadik adag, remélem minden jó lesz vele, mert nagyon-nagyon finomnak találom.
Viszont nekem az 1,2 L-es Smile tejfőzőm van, a recept szerint készítem az alapot és végül nem fér be a fermentáló tartályába, kb 1 dl mindíg kimarad „feleslegként” 😀 Most betettem a hűtőbe, megpróbálom ha lejárt a fő adag, azt külön fermentálni, mert sajnálom kiönteni. vagy van a felhasználására valami ötlet?
Amúgy az oldaladra úgy kerültem, hogy utálom a kókuszos vegitalokat, mert mindnél érzem a kókuszt, ami szerintem azért nem MINDENNEL harmonizál. És Nálad megtaláltam A TEJET, a bab-rizs-kesu alapút. És ez lett a nagy kedvencem, mert semmi mellékíze, gyönyörű, stabil habot képez és még egy csomó jó tulajdonsága van. Néha elcsábulok bolti növényi tejre, de mindíg meg kell állapítsam, hogy ez messze jobb a boltiaknál! Köszi, hogy kikísérletezted! 🙂 <3
Szia Timi,
ó wow ez a hirtelen penészedés meglepett! Hadd kérdezzem meg, hogy mivel oltottad be és hogyan tároltad?
Legközelebb töltsd a MIN jelzésig, akkor pont annyi lesz (szerintem), amennyi belefér… Én is próbáltam utólag fermentálni, de nem lett ugyanolyan finom, inkább használd fel tejszínnek.
Örülök, hogy beváltak a receptjeim! Én sem szeretem már a boltit. 🙂
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!