2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nyárbúcsúztató jeges nyalánkság következik az iskolakezdés előtti utolsó napokra.
Gyorsan elkészíthető mindenmentes jégkrém először málnás-mentás változatban készült, majd jött a kihagyhatatlan nagyon csokis. Ahogy írtam már, hogy mostanában sláger nálunk a kicsit csípős, kicsit fűszeres, a legújabb jégkrém is kicsit izgalmasabb ízvilággal, de az előzőekhez hasonlóan cukor és tejtermékek nélkül készült. Egyik kedvenc gyümölcsöm az ananász. Persze nem a konzervben kapható, cukros lében eltett kockák/karikák (bár gyerekként persze ez is bőven jó volt), hanem a friss ananász, ha sikerült szépet találnom. Egyetlen gond vele, hogy a gyümölcsök között is elég magas a szénhidrát-tartalma (13-15g CH/100g), ezért inkább ízesítek vele valamilyen desszertet, hogy tovább élvezhessem.
Mivel ezek a jégkrémek nagyon hamar elkészülnek, ezért én 2 x 6 db formával szoktam nekiállni: úgyis gyorsan fogy…
Hozzávalók 12 db-hoz:
2 x 200ml kókuszkrém (Cocomas)
3 ek. eritritol (ízlés szerint, lehet nyírfacukor vagy más édesítő is)
200g megtisztított ananász (kb. egy kisebb gyümölcs negyede)
1 kocka gyömbérgyökér: ízléstől függően kb. 1 cm x 1 cm
- Az ananászt kockázd fel, majd alaposan turmixold össze 2-3 ek. kókuszkrémmel, az édesítőszerrel és az apróra vágott vagy reszelt gyömbérrel. Ez a művelet a kis mennyiség miatt botmixerrel fog jobban sikerülni.
- A maradék kókuszkrémet robotgéppel verd habbá: ez pár percig is eltarthat, és nem lesz olyan kemény, mint a habtejszín. Kicsit segíthet a dolgon, ha eleinte hozzákeversz kb. 1 ek. keményítőt (tápióka- vagy kukoricakeményítőt szoktam használni).
- A habos kókuszkrémet óvatosan forgasd bele az ananászos-gyömbéres masszába, majd oszd el a jégkrémformákba, és mehet is a fagyasztóba.
Én csak addig hagyom a kis formákat a tartó lábukon, amíg megfagynak, később csak egymásra pakolom őket a fagyasztóban, hogy ne foglaljanak sok helyet.
Egy jégkrém kb. 2,5g CH/db tartalmaz, ez mind az ananászból származik, és szerintem kár számolgatni, inkább csak a lelkiismeretetek megnyugtatása végett írtam ide. 🙂
Vélemény, hozzászólás?