2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ezt itt a Nyuszi hozza… 🙂 Van már a blogon mindenmentes kuglóf recept, de arra gondoltam, hogy Húsvétra összeütök egy másfélét: kevesebb zöldséggel, több kakaóval. Amolyan alap receptetnek szántam, ami tetszés szerint gazdagítható még pl. mogyorófélékkel vagy aszalt gyümölcsökkel, kinek hogy. Nálunk a házi kajszilekvár volt a befutó.
Nem adta könnyen magát: mivel már volt előzménye a történetnek, azt hittem, sima ügy lesz – erre hatodszorra lett az igazi. Persze sebaj, igazából a többi is finom volt, csak az első sikerült kissé félre… Néhány hete ilyesmit viszünk tízóraira. 🙂
Z ma reggel fotózta ezeket a képeket, pizsamában: olyan friss minden, hogy még szinte langyos. Nekem nagyon tetszenek, úgyhogy ebben a bejegyzésben kicsit több lesz a szokásosnál.
Facebookon már megosztottam, de szólok itt is, hogy ezen a linken (a menüsorban is elérhető) fel lehet iratkozni a mindenmentes blog frissítésire, hogy emailben értesülhess minden újdonságról. Nehogy kimaradjon egy-egy bejegyzés. 🙂
Vissza a kuglófhoz.
Hozzávalók 18 cm-es kuglóf formához:
100g köles(liszt)
100g barna rizsliszt
50g hajdina (liszt)
20g lenmagliszt*
2 ek. kakaópor
csipet só
1kk. szódabikarbóna
50g kókuszzsír
2 ek. olívaolaj
100g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer vagy 1/2 kk. stevia por
1 kk. házi vaníliakivonat
200 ml rizstej
50 ml víz
1 kisebb alma (150-200g)
1/2 kk. almaecet
* Úgy gondolom, hogy a lenmagliszt minősége itt nem mindegy. Nemrég fedeztem fel a Rapunzel lenmaglisztjét: sokkal finomabb őrlésű, mint a többi, amit ismerek, vagy amennyire kávédarálóban meg tudnám őrölni a lenmagot. Szóval ha nem is feltétlenül Rapunzel, de nagyon finom szemcséjű, és ne olajtalanított legyen.
A kölest, hajdinát én kávédarálón szoktam „lisztté” őrölni. Így nem kell gluténmentes malomban őrölt után járkálnom: egyszerűbb és olcsóbb is.
- A kuglóf formát kend ki vékonyan kókuszzsírral, és lisztezd körbe rizsliszttel. A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
- Az almát hámozd meg, vágd kockákra és párold meg az 50 ml vízben.
- A liszteket egy tálban keverd össze a kakaóval, szódabikarbónával és egy csipet sóval.
- Ha az alma megpuhult, tedd egy mérőpohárba, és kevés rizstejjel turmixold pépesre. Keverd bele a kókuszzsírt: meg fog olvadni a melegtől. Jöhet a többi folyadék: olívaolaj, vaníliakivonat, ecet, édesítő/stevia.
- 2-3 részletben keverd hozzá a folyékony keveréket a lisztekhez, simítsd a tésztát a kuglóf formába és süsd 160 fokon tűpróbáig (kb. 30-40 perc).
Ilyen egyszerű kuglófot sütni cukor, tej, tojás, és liszt nélkül. 🙂
Ez a sütemény amolyan omlós, puha kuglóf: ha sikerül jól eltalálni a szódabikarbóna-ecet arányt, még szép szellős is lesz.
Az egész kuglófocska tartalmaz összesen kb. 200g szénhidrátot: én 8-10 szeletre szoktam vágni, mikor hogy sikerül, így kb. 20-25g CH/szelet.
Remélem, sikerült még időben közzé tennem a receptet, hogy ha kedvetek támad, elkészülhessen a hétvégén.
Minden kedves Olvasómnak ezúton kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 🙂
Éda Amina mondta
Köszönjük és Neked is kívánok Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Éda
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Kakaó nélkül milyen színe lenne? Azon agyalok, hogy egyik fele kakaós lesz, a másik nem, és márványosan összefolyatnám, ezért érdekel az "eredeti" színe. Ha lesz kedvem, ma kipróbálom, majd beszámolok!
ViZi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Kakaó nélkül világos, szürkés-sárgás (hajdina és köles miatt). Majd írd meg, mire jutottál. 🙂
Névtelen mondta
Megsütöttem. Nóri, ez a recept tökéletes! Márványosra csináltam ahogy írtam, a felébe tettem csak kakaót, teljesen szép színű lett a kakaó nélküli is. És az állaga, az íze, tökéletes, komolyan!
Ami nem tetszett, de ez az én hibám, hogy mi nem annyira szeretjük a hajdina ízét, és bár a mindenmentes kenyérből nem érezzük ki, ebből igen.
Hétvégén vendégeink lesznek, dupla adagot fogok sütni (nagy méretű kuglófformám van), hajdinaliszt nélkül. Szerintem sikere lesz 🙂
Szép estét és még sok ilyen finom receptet!
ViZi
Ui: Jut eszembe, tojásmentes vagdalt vagy felfújt recept nem várható véletlen? Természetesen zöldségből, nem húsból 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Micsoda siker! Kár, hogy itt nem tudsz képet küldeni. 🙂 (De emailben igen…)
A húsmentes vagdalton már gondolkodtam, felfújtból egyelőre még a tojásoson dolgozom… Merjünk nagyot álmodni. 🙂
Névtelen mondta
Ja, és kávédarálóban őröltem hozzá a lenmagot és azzal is nagyon jó lett!
ViZi
Ildi mondta
Ez megint egy nagyon szuper recept! Köszi Nóri, kreatív és ügyes vagy!
Ildi mondta
Ma lelkesen ki is próbáltam szuper lett! Nagyon köszi! :)))
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Először is köszönet az oldalért, nagy segítséget nyújt, mióta új étrendbe kellett kezdenem. A mindenmentes kenyér receptje nélkül nem tudom, mit csinálnék. 🙂
A kuglófot is elkészítettem, egész finom lett, de lenne néhány kérdésem.
Először az édesítéssel voltak problémáim. Eredetileg arra gondoltam, hogy elkészítem 100 g cukorral vagy xilittel, de aztán láttam, hogy folyékony édesítő kell. (Steviát nem használunk.) Végül 70 g méz került bele, s nem lett igazán édes. (Jó sok porcukorral ettük végül. 🙂 El lehet készíteni nem folyékony alapú édesítővel is, vagy esetleg több mézzel próbálkozzam?
A másik kérdésem az almára vonatkozik. Helyettesíthető boltban kapható almás bébipürével? Ha igen, mennyivel?
Végül pedig: a kuglóf annyira omlós lett, hogy nem is bírtam szép szeleteket vágni. 🙁 És kicsit fújtós is a tésztája. Mit ronthattam el?
Bogi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Bogi,
Örülök, hogy idetaláltál és tetszik az oldal. 🙂
Kérdéseidre igyekszem válaszolni:
Készítheted xilittel vagy mézzel is, de ezek is a nedves hozzávalók arányát növelik, így ehhez csökkenteni kell a rizstej és a víz mennyiségét. Meg a CH-tartalom is másképp alakul, de ezt biztosan tudod.
Almás bébipüréből mondjuk 100g-ot próbálnék először, mert az már pépes, kevesebb is elég lehet.
Azért lehetett nehéz szeletelni, mert a méz miatt "nedvesebb" lett. De valóban, ennél a receptnél elég sokáig centiztem az arányokat, úgyhogy készülj egy kis kísérletezésre, ha változtatsz a hozzávalókon. 🙂
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Értem, szóval ha szigorúan ragaszkodok az általad leírtakhoz, nem lehet baj. Valójában itt-ott csaltam: 150 g almához még hozzátettem a maradék pürémet (mintha 200g lenne a párolt alma), s a párolás után leöntöttem róla a maradék vizet. Azt nem kellett volna?
A továbbiakban pedig lehet, hogy befektetek egy doboz stevia porba. (Bár az én esetemben nem kell a CH-t meg kcal számolni 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, szeretném azt hinni, hogy amit leírok, az úgy, abban a formában tuti működik. 🙂 Persze aprókat változtatni, kísérletezni lehet (sőt!): sok recept szinte mindent elbír, ez egy elég kényes darab volt. A steviát legalább próbáld ki, egy kisebb adaggal: nem baj, ha nem esztek cukrot, és szerintem lehet, hogy olcsóbb is: nekem egy 50g-os doboz több, mint 1 év alatt fogy el… (Bár nehéz visszaemlékezni, hogy mikor is vettem.)
Névtelen mondta
Köszönöm. 🙂 Még egy utolsó kérdés: az almáról leöntsem a maradék vizet párolás után vagy sem?
Mindenmentes Nóri mondta
Én nem szoktam leönteni.
Névtelen mondta
Szia Nóri!
nagyon örülök,hogy ráraláltam a blogodra,nagyon sokat fogsz segíteni.négyéves kislányomról derült ki a héten,hogy tej-tojásallergiás és lisztérzékeny is.kisöccsének viszont másfél hét múlva lesz az első szülinapja,így gyorsan valami tortareceptet keresek.ez a kuglóf nagyon finomnak tűnik,ezért kérdezem,hogy szerinted lehet-e tortaalapnak sütni?ezt a mennyiséget vegyem vagy duplázzam meg?nem feltétlenül kell nagy tortát sütnöm,elég lenne egy kb 20centis is.bocsánat a sok kérdésért,nagyon új ez nekem még.köszönöm a segítséget:Gabi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Gabi,
Szerintem ezt is sütheted tortának, és elég lesz ez a mennyiség, de van cukkinis csokis brownie receptem is, az is jó lehet nektek, a tartalom fülön megtalálod. Ha vékonyabb tortalapot szeretnél, a mindenmentes tiramisu receptnél leírt piskóta is jó lenne.
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Szia Nóri!
most akartam ezt a receptedet megsütni,de nincs itthon almaecet:-(!neki se álljak,vagy sikerülhet nélküle is?muffinformába terveztem,de gondolom az nem befolyásolja.
köszönöm:kata
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kata,
Másik ecet vagy citromlé is jó, ill. ha sütőport használsz szódabikarbóna helyett, akkor el is hagyhatod.
Névtelen mondta
köszönöm,akkor tökéletes:-)
Névtelen mondta
Szia Nóri!
megsütöttem a sütit muffinnak és teljesen jó lett!a gyerekek rögtön elfogadták,nekem azért szoknom kell az új ízt, amit ezek a lisztek jelentenek.talán a kölesnek volt erős íze,majd azt lehet,másik lliszttel pótolom.de a fehérliszthez szokott család,nem tudom,mit szólna hozzá,ha ez lenne a szülinapi torta.
köszönöm még egyszer a segítséget és gratulálok a jobbnál-jobb recepthez,tuti,hogy sokmindent kipróbálok tőled:-):Gabi
DeliRium mondta
Szia Nóri,
Még mindig imádom az oldalt <3, nagyon-nagyon igényes 🙂 és szép lassan egyre több dolognak ez elkészítésére sikerül rávennem magam 🙂 Minden héten egy új alapanyag :)) m/
A barnarizslisztről akartam kérdezni. Ugyanis tegnap (mondjuk nem ennél a receptnél) ebbe tört bele a bicskám. A lenmagot otthon aprító géppel szoktam "őrölni" és a lenmaglepényhez teljesen be is vált. A barnarizst viszont egyszerűen nem tudta elég finomra őrölni. Szerinted beszerezzek emiatt egy kávédarálót? Vagy az sem fog segíteni és jobb ha eleve "riszlisztet" veszek?
A hajdinát és a kölest mondjuk még nem is teszteltem az "aprítómmal"… lehet már eleve ezek miatt is kéne a daráló. Mindenesetre a rizs baromi keménynek tűnik…
Előre is köszi, Timi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia 🙂
A daráló a köleshez és a hajdinához is kelleni fog, hogy tényleg finom szemcséjű legyen. A barna rizst viszont az sem fogja vinni, ill. ledarálja, csak szerintem a daráló élettartamának szempontjából jobb, ha inkább megveszed készen… A (barna) rizs- és kukorica- liszteket én is készen veszem.
Zsuzska mondta
Szia Nóri! Megsütöttem a süteményt, viszont enyhén kesernyés az utóíze. Melyik liszttől lehez ez, és mivel/mennyivel lehet helyettesíteni?
Ha folyékony,higítottabb steviàt hasznàlok, mennyit tegyek bele?
Köszönöm a vàlaszodat!
Üdvözlettel! Zsuzska
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A hajdina szokott kesernyés lenni: ha tuti nem pörkölt hajdinát használtál, akkor lehet, hogy csak nem szereted. Van ilyen… Próbálj helyette amarant- vagy gesztenyelisztet, de ez csak tipp, ezekkel én is mostanában ismerkedek.
A steviában nem tudok segíteni, mert nagyon változékony gyártónként, vagy akár üvegről üvegre is: ki kell tapasztalnod.
Üdv,
Nóri
Tmea mondta
Szia SzuperNóri 🙂
Az jutott eszembe, hogy te mint vagyész hátha meg tudnád mondani, hogy a kakó tartalmaz-e jódot? Egy barátnőm hashimotos, tehát nem ehet jódot, ezért érdekelne, h jöhetnek e neki a kakós receptek, vagy nem.
Nagyon köszönöm , sajnos a neten nem találtunk egyérteémű választ (reményeim szerint azért mert nem tartalmaz – egy fórumon írta egyébként valaki, hogy van benne jód)
Köszi, Timi
Mindenmentes Nóri mondta
Helló,
Nevet változtatok. 🙂
Nem vagyok okos a témában, de megkérdeztem öreg barátom, Guglit, és ezt mondta: http://www.thyca.org/pap-fol/lowiodinediet/
Itt az áll, hogy alacsony jód-tartalmú diétában kakaó igen, de csokoládé nem.
Üdv,
Nóri
Tmea mondta
Köszönöm/jük nagyon 🙂 igen, illene hozzád a SzuperNóri 😉
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Brisa mondta
Kedves Nóri! A lenmagot mivel lehetne helyettesíteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
frissen őrölt chia maggal.
Szabina mondta
Szia Nóri!
Elkészítettem ezt is 🙂 Azzal kezdeném, hogy az állaga valami csodás 🙂 A dán kuglófra hajaz, pont az a „nedvesebb” kuglóf fajta, amit én szeretek. Nekem a kuglóf abszolót beleillik a karácsonyba (talán a boltokban kirakott olasz Panettone kuglófok miatt :), ezért is gondoltam, hogy ráhangolódásképpen megsütöm. Na szóval: a nagy karácsonyi őrületben este 10kor álltam neki a másnapi reggelim elkészítésének, így leírnám ennek a receptnek a „lusta asszony” változatát 🙂
A férjem olyan illedelmes, hogy a szomszédok nyugalma miatt este 10kor robotgépet, darálót, botmixert én már nem is veszek elő. A lenmagot így most 1 db tojással helyettesítettem (én mértékkel fogyasztok), és az almapárolással sem akartam már pepecselni így úgy voltam vele, hogy az 1 tojás ad neki annyi folyadékot pluszba, amennyit az almapüré. A kókuszzsírt így külön megolvasztottam, mert nem volt mitől olvadjon…persze a hideg tejbe keverve (kókusztejet használtam) újból összeállt, de nem zavart, szép, egyenletes masszát kaptam a végén. Fél adagot sütöttem, de nem kuglófformában, hanem ez a kenyérforma, vagy mindek hívják. Mivel az kisebb, mint a kuglóf forma, így a sütési idő nem változott. Reggelre sem száradt ki, pedig felszeleteltem rögtön 10 egyenlő részre, persze le volt takarva. A hajdina valóban ad neki egy kis kesernéys ízt, de az állaga kárpótol érte 🙂 Köszönjük!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönöm, hogy megírtad!
Gyöngy mondta
Nekem sajnos nyers maradt a közepe. Tovább kellett sütnöm és még úgy is. És porszemekre esett szét, amikor ki akartam fordítani a formából. Pedig minden lépést betartottam. Na erre kérek tanácsot!
Mindenmentes Nóri mondta
Hű. A szétesésre azt mondanám, hogy nem volt benne elég ragasztó: almapüré, nedvesség, lenmag. Ugyanakkor a nyers közepére meg ennek az ellenkezőjét… Így nem tudok okos lenni, sajnos.
Klári mondta
Kedves Nóri!
A „mindenes” Boros kuglófom alternatíváját szerettem volna elkészíteni mentesen. Borban pároltam az almát és vörösbor került bele tej helyett is, nagyon finom és könnyű kuflófot kaptam. Nagyon köszönöm a receptet!
További jó munkát neked!
Klári
Mindenmentes Nóri mondta
De jól hangzik! 🙂
Csilla mondta
Szia Nóri!
Szeretnék én is ilyen szép kuglófot sütni de sehol sem találok 18cm átmérőjű formát, tudsz esetleg segíteni ebben?
Köszi!
Csilla
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
az Aldiban, Lidlben szokott lenni ilyen kicsi forma. Az Aldiban mintha láttam volna most is pár hete.
Évi mondta
Kedves Nóri, azt szeretném megkérdezni, hogy házi vanília kivonat helyett mit tehetek a kuglofomba? Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minden jót kívánok, Évi
Andrási Nóra mondta
Szia Évi,
nem házi is jó lesz, vagy egy kevés vaníliarúd belseje, vagy bármi, ami vanília ízű… 🙂
Melinda mondta
Nagyon szeretjük ezt is! Második alkalommal sütöttem ma. 🙂
Annyira jó, hogy ezeket a mindenmenteseket kikísèrletezed! Köszi!
További sok sikert!
Andrási Nóra mondta
;*