2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Én már tudom, mit sütök idén nyáron kenyér helyett, amikor tombol majd a kánikula, és nem sok kedvem lesz este bekapcsolni a sütőt… 😉
Szívesen kóstolgatom más népek konyháját. Ha ráadásul olyan ételre akadok, ami már eredendően mindenmentes, akkor azt mindenképpen ki kell próbálnom. Így volt ez az appammal is: annyira egyszerűnek és könnyednek tűnt, hogy bevallom, kissé hitetlenkedtem is, hogy ez a lepény csak így minden nélkül egyben marad-e majd… És már elsőre remekül sikerült. Borsócurryvel ettük, ebédre, aztán vacsorára, és részemről reggelire is… Nem volt nagyon rossz. 🙂
2 ek. kukoricaliszt (20g)
700 ml víz
350g barna rizsliszt
1 kk. cukor
10g élesztő
100 ml kókuszkrém
½ kk. só
kevés kókuszzsír a sütéshez
A cukor az élesztőnek kell, hogy jó buborékosra nőjön az appamunk. Az élesztő megeszi, így az appamba már nem jut. 🙂
- A kukoricalisztet főzd fel 300 ml vízzel, és keverd folyamatosan egy kézi habverővel, amíg besűrűsödik. Öntsd át egy nagyobb tálba, és mérd hozzá a maradék vizet, keverd össze.
- Ha már nem túl forró, akkor mérd a kukoricalisztes sűrítőre a rizslisztet. A tetejére készíts egy kis krátert, tedd bele a cukrot, majd az élesztőt és egy evőkanál vizet. Várj egy percet, hogy az élesztő „felébredjen”, majd keverd homogénre a masszát. Végül add hozzá a kókuszkrémet is.
- Frissen tartó fóliával letakarva tedd meleg helyre kelni a tésztát, amíg jó buborékos lesz és a kétszeresére dagad. (Kb. 1-1,5 óra)
- A sót csak akkor keverd bele, nagyon óvatosan, ha már megkelt: nehogy kiűzd a tésztából a buborékokat. (Ha korábban sózod, nem kel meg olyan szépen.)
- Kókuszzsírral kikent palacsintasütőben süss 1-1 merőkanálnyi tésztából lepényeket. Nem kell megfordítani: akkor jó, ha az alja kezd megpirulni, a teteje pedig éppen átsült. Közepesen meleg tűzhelyen érdemes sütni.
Ha túl melegre sikerül, és az alja már jó, de a teteje még sehogy sem áll, akkor le szoktam takarni egy percre egy fedővel.
Vastagabb, de nagyon légies, szellős tésztájú palacsinta/lepény lesz a végeredmény. Látod a buborékokat?
A kókusz nem nagyon érződik a tészta ízén vagy illatán, inkább olyan, mintha vajas tészta lenne – a zsíros kókuszkrémtől. Indiai ételekhez, pl. currykhez köretként nagyon megy, illetve mindenféle szendvicskrémmel reggeli, ebéd, vacsora.
Nekem ebből az adagból 10 palacsinta szokott sikerülni, ez így éppen 30g CH/db.
A hét végéig szerintem a borsócurry receptet is leírom, úgyhogy érdemes lesz visszanézni!
Névtelen mondta
Mmmmm!!! Isteni! Meg is csináltam és a kislányom a mai ovis kirándulásra ezt kapta szendvicsnek! ..én meg a maradékot megtöltöttem sajttal és bedobtam a melegszendvics sütőbe! Köszi a receptet!
Névtelen mondta
Szia Nóri,
Kókuszkrém vagy kókusztej kell bele? A hozzávalóknal krém van a receptben tej. Köszi Zsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Zsófi,
Köszi az észrevételt, legyen inkább krém. Én egyébként mindkettővel próbáltam, és így is úgy is jó lett.
Névtelen mondta
Sziasztok! A kókuszkrémet így lehet kapni, hogy krém? Tehát nem olaj / zsír, nem tej, ez egy harmadik? Élesztő helyett, Nóri, szerinted lehetne szódabikarbóna (Candida-gyanú miatt)? Előre is köszönöm.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Igen, Cocomas kókuszkrém, de van a Rapunzelnek is, csak az jóval drágább, mert bio.
Attól tartok, a szódabikarbóna kevés lesz, mert szerintem kell az erjedés ahhoz, hogy egyben maradjon. Persze tévedhetek.
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Szia, nagyon tetszik! Ezek szerint nem szárad ki, nem esik szét még másnap sem? Puha és élvezhető marad?
A kész tészta sütés nélkül eltartható hűtőben a másnapi sütésig?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A kész appamokat letakartam frissen tartó fóliával, miután kihűlt, így még másnap is jó volt, szendvicssütőben újramelegítettük.
A tésztát nem próbáltam tovább eltartani, mert élesztős, még a végén kimászna a tálból… 🙂
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Már korábban is hallottam a blogodról, akkor is jó ötletnek tartottam, de csak mostanában lett rá szükségem. Sajnos, vagy nem sajnos, ezt még nem döntöttem el, mindenesetre nagyon tetszenek a receptjeid. Néhányat már ki is próbáltam, mind jól sikerült. 🙂
Ezt a lepényt is kinéztem magamnak és kérdezni is szeretnék ezzel kapcsolatban; szerinted egyféle liszttel is működik (zabliszttel csinálnám), vagy csak ezzel a kétfélével amivel te csináltad?
Üdv: Teca
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Teca,
szerintem zabliszttel süss inkább zabpalacsintát, vagy zablepényt. Ha a tojás a gond, akkor ezt is megpróbálhatod, de a kukoricalisztes sűrítő az szerintem mindenképpen kell. A kukoricával is baj van? Mert akkor próbálj meg valamilyen más keményítőt, pl. tápiókát. Persze ez már egy más történet, mint az appam, de én éppen ezt szeretem ebben a műfajban: a kísérletezést. 🙂
Üdv,
Nóri
Poprádi Réka mondta
Szia Nóri!
Az élesztőt ki tudjuk venni ebből a receptből?
Köszi a választ!
Réka
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ebből szerintem nem, mert az élesztős-erjedős folyamat közben történik vele valami, amitől egyben marad…