2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Olyan levest főztem, hogy most kénytelenek leszünk venni egy nagyobb leveses fazekat… 😉
Minden az Iguanaban kezdődött: már írtam korábban erről az étteremről. Egyik hétvégén tartottunk egy lazulós-városban bóklászós tavaszi napot, és megint itt ebédeltünk. Megint nagyon finom glutén- és tejtermékmenteset ettem – a guacamole és a salsa is isteni volt. Z olyan jóízűen tüntette el a levesét, hogy muszáj volt nekem is megkóstolnom, de sajnos az éttermi verzió nem volt gluténmentes. Így aztán nem volt más hátra, kutakodtam egy kicsit a neten, hogy hogyan is készül a csirke fajita leves, a sok receptből összeraktam egyet, ami jól hangzott, és íme.
Eddig nem voltam nagy leveses, de szerintem ez változóban lesz: csípős, fűszeres, savanykás, pikáns, gazdag leves… Újrázzuk, na. 🙂
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
só, bors
1 ek. olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
2 fokhagymagerezd, átpasszírozva
½ jalapeno paprika, apróra vágva
1 nagy vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 hámozott paradicsom konzerv, kockákra vágva
1 vörös vesebab konzerv (220g nettó tömeg)
levesízesítő szárított zöldségkeverék vagy zöldségalaplé
1 lime leve
1 kk. római kömény
½ kk. chilipor
½ kk. fokhagyma por
friss koriander,
só, bors ízlés szerint
Nyáron szeretném elkészíteni ezt a levest friss paradicsommal is. Ez így a gyorsan elkészíthető változat: a babot sem kellett áztatnom, kb. 1 óra alatt el is készült.
- A csirkemellet mosd meg, sózd, borsozd, és forró (grill)serpenyőben 5-10 perc alatt (a hús vastagságtól függően) süsd át, amíg az oldala már kezd megpirulni. Tedd félre pihenni.
- Egy nagyobb lábosban melegítsd az olívaolajat, majd párold rajta üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a jalapenot. Párold amíg kicsit megpuhulnak/megpirulnak, kb. 5 percig.
- Most mehet bele a kockákra vágott paradicsom és a bab. Engedd fel kb. 1,5 liter vízzel és szórd bele a szárított zöldségkeveréket (vagy öntsd fel 1,5 liter zöldségalaplével).
- Miután felfőtt, várj kb. 5 percet, majd fűszerezd a levest a lime levével, köménnyel, chilivel, fokhagymaporral és ½ evőkanálnyi friss korianderrel*. Sózd, borsozd. Hagyd a levest gyöngyözve főzni még kb. 20 percig.
- Ha már meg tudod fogni, szeleteld a csirkemellet vékony csíkokra, majd tedd a levesbe. Főzd még kb. 5 percig, és kész is.
*A korianderrel bánj ízlés szerint: én nagyon szeretem, de Z pl. nem annyira, így magamnak inkább utánpótlok még egy kevés friss koriandert a tányéromban.
Ez a leves kis kiegészítéssel önállóan is megfelel ebédre: gluténmentes tortillachipset, guacamolet, paradicsomsalsát képzelnék hozzá. Nekünk annyira ízlett, hogy 2 alkalommal eltüntettük az egészet, még egy kis desszertet ettünk utána. Ebben az adagban összesen kb. 130g szénhidrát van, ami kb. 15-20g CH/tányér.
Gerő Dani mondta
Kedves Nóri,
ebbe a levesbe a mexikói konyhát ismerve nem kömény, hanem római kömény kell. angolul mindkettő cumin, de ha egy mexikói vagy mondjuk indiai receptben olvasom, akkor biztos, hogy római köményről van szó.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
de jó, hogy írtad…! Azóta már én is bölcsebb lettem, hogy ezt leírtam: cumin = róma kömény, caraway = kömény! 🙂