2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Úgy tűnik, a múltkori nyers ételes főzőkurzus nyomán megihletett a nyers konyha egyszerűsége és nagyszerűsége. A jó idő beköszöntével hirtelen rám tört a szokásos tavaszi húst-nem-eszem korszak és nagyon vágytam egy kis körözöttre. Túró nélkül. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni – gondoltam magamban, beáztatok egy kis mandulát és jó lesz.
És lőn. Mikor elkészült az első adag, és Z megkóstolta, azt mondta, szakasztott olyan, mint a sima körözött. Ugye, hogy még ránézésre is pont olyan, mint az eredeti?
100g mandula, 24-36 órára hűtőben, vízbe áztatva
2 kisebb paprika + paprika a díszítéshez
1 kis fej vöröshagyma
1/2 citrom frissen facsart leve
2 ek. kókuszzsír
2 ek. olívaolaj
só, pirospaprika, kömény ízlés szerint
Azért fontos, hogy a mandula a hűtőben ázzon, mert a duzzadástól felébredő enzimei rendkívül aktívak tudnak lenni: már jártam úgy (igaz, nyáron), hogy a mandulatejem egy kicsit aludtej ízű lett (savanykás), mert a konyhaasztalon áztattam a mandulát. Azóta mindig hűtőbe teszem.
Elkészíteni roppant egyszerű, csak egy aprítógépre lesz szükséged hozzá.
- A vöröshagymát és a paprikákat vágd nagyobb darabokra, és a leöblített mandulával együtt tedd az aprítógépbe.
- Mehet hozzá a citromlé, kókuszzsír, olívaolaj, só, fűszerek.
- Az aprítógéppel turmixold krémesre az egészet. Eleinte érdemes pulzálva összedarálni, és utána folyamatosan. Ha nem akar krémes kupacba összeállni, akkor még egy kis olívaolaj segíthet a dolgon.
- Paprikaszeletekkel díszítve tálalhatod is.
Mi ennyiből kb. 2x reggelizünk/vacsorázunk. Nem érdemes egyszerre többet készíteni, mert pillanatok alatt elkészül, és nyilván frissen az igazi.
Összesen kb. 15g CH-t tartalmazhat a mandulából és a hagymából, de ez olyan kevés, hogy én nem szoktam számolgatni.
Judu mondta
Nagyon jó ötlet, Nóri, köszi! 🙂
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
A kápia csak dísz, vagy a 2 kisebb paprika is kápia legyen?
Mivel a párom imádta az eredetit, meg szeretném lepni ezzel lepni, de fogalmam sincs a fűszerek mennyiségéről, mert én sosem szerettem. Esetleg megírnád, hogy te miből mennyit teszel bele?
Hálás köszönet az egész oldalért, te szerettetted meg velünk a lecsót is =)
Adri
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Én 2 tv-paprikát tettem bele, 1/2 kk. őrölt paprikát. Tennék még késhegynyi köményt is, de azt meg az én párom nem szereti. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
😉
Névtelen mondta
Köszönöm, kipróbáltuk és szuper! =) Én is faltam, pedig az eredetit nem szeretem =)
Maja mondta
Szia Nóri!
Lehet, hogy buta kérdés, de ugye tisztított mandulát kell használni?
Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Maja,
nincs buta kérdés, és a válasz igen, tisztított mandula kell 100g. 🙂
Üdv,
Nóri
Névtelen mondta
Jaj ezt nagyon megakarom csinálni 😀 A tisztított mandula itt akkor azt jelenti,hogy nem héjas kell? A második kérdésem pedig az lenne,hogy esetleg a mandulát tudnám-e helyettesíteni valami mással? Mert hát nem tartozik a legolcsóbb dolgok közé 🙂 a választ előre is köszönöm! Üdv. Kitti
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kitti,
Mondanám, hogy próbáld kesudióval, de azzal nem lennél kisegítve… 🙂 Más oldalakon találhatsz receptet kölessel is, én úgy sosem próbáltam, mert a magasabb szénhidrát-tartalommal már számolnom kellene. Ráadásul így több benne a kalcium is. 🙂
Rita H mondta
Én tofuból csinálom. 🙂 Azzal már beljebb vagy anyagilag és nagyon finom úgy is. Nagyon jól néz ki Nóri, köszi a receptet. 🙂 Egyébként nálunk a kesu sosem éri meg, hogy valami készüljön belőle, pedig már úgy kipróbálnék egy kesu "tejfölt". 😀
Mindenmentes Nóri mondta
Én szóját inkább fermentált termékekben eszem, főleg szójaszószban. Hát igen, a kesu nálunk is gyorsan csúszik… sietni kell vele. 🙂
Névtelen mondta
Szia! Kölesből még nem készítettél hamis körözöttet?
Mindenmentes Nóri mondta
De nem ám, mert abban szerintem sok lenne a szénhidrát… 🙂
Ambrus Gyöngyi mondta
Kedves Nóri!
Én elkészítettem otthon a szejtánt,Isteni lett. jobb, mint a csirke mell.
Olyan lesz, amilyenre fűszerezed. Szerintem jó húspótló.
Sok sikert és élvezetet kívánok hozzá!
Ezen kívül készítettem rakott káposztát krumplival rétegezve.
Vegán kolbásszal, és vegán tejfélével. Ha sűrű, olyan, mint a tejföl.
Nagyon finom lett. Üdvözlettel: Gyöngyi
Vépégé mondta
Szia Nóri!
Nem tudom erre még válaszolsz-e? Nekem őrölt mandulám van. Szerinted azzal is meg lehet csinálni egy kis vízzel pl?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nincs jó tapasztalatom az ilyen „rövidítéssel” 😀 inkább használd el máshoz az őrölt mandulát. Mondjuk ebbe a brownie-ba jó lesz. 🙂
Mata Anita mondta
Szia!
Most olvasom a hozzászólàsoknàl hogy tisztított mandula kell. 🙁 beáztattam màr màsfél napja a héjas mandulàt a recepthez.
El lehet kèszíteni beàztatott hèjas mandulàval is?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
persze, csak nem lesz olyan fehér… meg kicsit erősebb mandula íze lesz. Használd fel nyugodtan!