2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az utóbbi időben olasz napokat, sőt, lassan heteket tartunk itthon. Pizza, tészta így, tészta úgy… Nem könnyű elszánnom magam, hogy elővegyem a tésztanyújtó gépet, de ha egyszer elindulok a lejtőn…
Általában törekszem rá, hogy amit főzök, az szezonális legyen, de nincs mit tenni, február ide vagy oda, amikor friss, fiatal cukkinire és bazsalikomlevélre bukkanok.
Ez a tésztaétel egyszerűségében, az alapanyagok frissességétől és minőségétől finom: igazi olaszos fogás. Ékes bizonyítéka annak, hogy létezik fantáziadús olasz tésztaétel tejszínes vagy paradicsomos szósz nélkül is.
Hozzávalók 2 személyre:
1 adag teljes kiőrlésű, gluténmentes házi tészta
2 kk. szárított spenótpor
2 kk. só a tészta főzővizébe
50g fenyőmag
2 ek. olívaolaj
csipet só
5-10 friss bazsalikomlevél
1 kis cukkini
125g lazacfilé
Szeretek kísérletezni a színekkel, így nagyon örültem, amikor szárított cékla-, paradicsom- és spenótporra akadtam az egyik nézelődő körutamon. A céklaport már láthattátok a zöldséges-kesus tésztánál. Most több színezőpor került a tésztához, így a zöld színe főzés után is élénk maradt.
- A tészta összegyúrása előtt keverd el a szárított spenótport a lisztekkel, majd készítsd el és főzd meg a tésztát a recept szerint.
- A cukkinit mosd meg és szeleteld vékonyra uborkagyaluval.
- Forró serpenyőben pirítsd meg a fenyőmagot 1-2 perc alatt.
- Közepes hőfokon, kevés olívaolajon részletekben pirítsd meg a cukkinit.
- Ha a cukkini elkészült, a maradék olajon süsd a lazac szelet mindkét oldalát 2-3 percig, majd villával tépkedd kis falatokra.
- A pestohoz tedd aprítógépbe a fenyőmagot, pici sót, 2 ek. olívaolajat és a friss bazsalikomleveleket, majd nagyjából dolgozd össze.
- Halmozd tányérokra a tésztát, rá a cukkinit, lazacfalatokat, és végül a bazsalikomos pestot.
Remélem, ízleni fog! Ez a finom ebéd frissen az igazi, ezért is írtam 2 személyre a receptet: ~45g CH/ebéd.
Ica mondta
Ez fantasztikusan néz ki! Sajnos ezen a lejtőn én nem tudok elindulni, úgy értem nincs tésztanyújtó gépem, de most kedvet kaptam a kézzel nyújtáshoz! (Még sosem gyúrtam tésztát!) Azért elkészítettem ezt a finomságot, mert tudtam venni friss bazsalikomot! Háááát a házi pestó mérföldekkel lekörözi a boltit. A lazacot nagyon szeretem, de tésztával még sosem ettem. Mennyei volt!
Nóri kedves! Köszönöm ezt az finom, egyszerű, gyorsan elkészíthető recepted is!