2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Régóta szerettem volna sós muffint sütni, volt is több próbálkozásom, de valahogy egyik sem lett az igazi. A helyzet az, hogy nagyon szeretem a káposztát. Gyerekkoromban a káposztás kocka volt nálam az abszolut befutó: egyébként mindig kisétkű voltam, a család nőtagjai folyamatosan azzal fenyegettek, hogy sosem növök meg (aztán mégis…), de káposztás kockából bármikor képes lettem volna betegre enni magam (ahogy meg is tettem néhányszor). Egyik nap megint káposztás kockáról ábrándoztam, és elgondoltam, hogy majd gyúrok tésztát, amit kockára vágok és kifőzök, stb. Erre mostanában sehogy nem futotta az időmből, így gondoltam egy nagyot, és újra nekifutottam a sós muffin dolognak, ezúttal sikerrel:
Nagyon jó kis sós uzsonna/útravaló lett belőle, ami külön kapóra jött, mert mostanában már untam az édes muffinokat. (Ez azért az étrendem ismeretében valahol vicces.)
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
1 kis fej vagy 1/2 fej káposzta (kb. 600g)
kb. 2 ek. kókuszzsír
100g köles(liszt)
50g hajdina(liszt)
110g barna rizs liszt
70g kókuszzsír
100g víz
2 tojás
1/2 kk. só
1/2 kk. szódabikarbóna
frissen darált bors ízlés szerint (jó sok)
- A káposztát reszeld le (konyhagéppel) és párold/pirítsd meg a kókuszzsíron.
- A tésztához először keverd össze a szilárd anyagokat: a kölest, hajdinát én kávédarálóban őrlöm, de vehetsz kész lisztet is. Keverd hozzá a barna rizslisztet, sót, borsot, szódabikarbónát.
- Langyosítsd meg a vizet és benne a kókuszzsírt, majd keverd bele a tojásokat is.
- A folyadékot keverd a lisztkeverékhez: egy sűrű palacsintatésztához hasonló masszát kell kapnod. Én szoktam még tenni bele egy kis vizet, ha túl sűrű.
- Keverd a párolt káposztát a tésztába, és oszd szét muffin kapszlikba. Azért is szeretem a különálló szilikonos formákat, mert általában inkább 13 db-ra sikerül a tészta, és így csak előveszek még egy formát, míg egy muffintepsiben ezt nehezebben oldanám meg…
- Süsd a muffinokat 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 20 percig, amíg a tetejük már kezd megpirulni.
Gondolkodom rajta, hogy elkészítem majd párolt vöröskáposztával is: kíváncsi vagyok, úgy milyen színűek lennének.
Rettentően praktikusak ezek a kis muffinok: kapható pont akkora kapcsos doboz, amibe 1 db belefér, így mindig tudok vinni magammal egyet-egyet. A tésztában káposztával együtt összesen 231g szénhidrát van, ez kb. 19g CH/db.
Névtelen mondta
Kedves Nóri!
Ebben a receptben a tojást mivel lehetne kiváltani? A lenmag vagy az útifű/bolhafű maghéj csak összefogná de nem lazítaná szerintem. Tudsz javasolni valamit? Köszönöm! 🙂
Kata
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Kata,
Szerintem ez örök kérdés a tojásmentes sütéssel… 🙂
Len- vagy chia maggal és kevés szódabikarbónával, folyadékokhoz kevés almaecettel próbálnám.
Névtelen mondta
Köszönöm, kipróbálom!
Névtelen mondta
Szia kedves Nori! Az en kerdesem inkabb arra iranyulna ezzel a fantasztikus recepttel kapcsolatban :-), hogy extr szuz olivaolajjal vajon kivalthato a kokuszzsir…? Mivel telitett zsirsavak vannak benne, en inkabb olivat hasznaloj helyette, de lehet a sutiknel nem mindegy. Nem nagyon szoktam sutni… Koszi a valaszt!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Mehet olívaolaj a kókuszzsír helyett, bár az extra szűzséget megfontolnám az erős íze miatt, bár ez ízlés dolga is, ill. vetnék egy pillantást arra is, hogy mennyire szereti a meleget.
A kókuszzsírtól ne félj, jó fajta telített zsírok vannak benne, majd írok erről is… 🙂
Üdv, Nóri
Névtelen mondta
Drága Nóri, már alig várom azt a bejegyzést is!!! Köszönöm!!! 🙂
kkatyusa mondta
Kedves Nóri!
Ezt a csodát először 2x kiáztatottsavanyú káposztából készítettem el: mennyei lett. Másodjára csak nagyon csak 1x áztattam ki a káposztát, higy megmaradjon a savanyú aromája, és 2 kisebb almával lereszelve összesen kb. 700g gyümölcsbőé/zöldségből készítettem el, arányosan kb 60g többlet lisztet hozzámérve: ez meg aztán még mennyeibb lett.
Nagyon izgalmas a blogod, mindig valami újra inspirál főzés terén. Hálás vagyok érte.
Szép napotkívánok!
Kata
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Köszi, ez a savanyú káposzta dolog eszembe se jutott, pedig milyen izgalmasan hangzik! Na majd legközelebb… 🙂
Filo mondta
Jaj, Nóri, ez annyira finom lett! Tettem bele egy kis édesítőt is, na, nem sokat, csak hogy igazán a káposztás tésztára emlékeztessen, mert a családunkban a borsos-cukros megoldás terjedt el. Köszi!