2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Villámgyos, ínycsiklandó csirkés recept következik…
Az ötletet egyik kedves kolléganőm adta: ő egy kicsit másképp, és tejszínnel készíti. Később eszembe jutott, hogy kapható ilyen szósz a bolti késztermékek között is – el is gondolkodtam, hogy vajon mit tudhat, amit mi nem…?
Ez a recept tényleg olyan egyszerű és gyors, hogy több jól sikerült képünk van, mit hozzáfűznivalóm…
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 5-600g csirkemell
1 ek. olívaolaj
1 kk. méz
1 kk. dijoni mustár
100 ml kókuszkrém
só, bors
200g barna rizs
30g vadrizs/fekete rizs
A rizsből azért főzök össze két félét, mert a vad-, vörös-, vagy fekete rizs finom aromát ad a barna rizsnek. Elég sok barna rizst eszünk, és így tutira nem unjuk meg.
- A rizst tedd fel főni 1,5x mennyiségű, sós vízben.
- Mosd meg és kockázd fel a csirkemmellet.
- A mustárt és a mézet keverd össze az olívaolajjal, majd forgasd össze a csirkemell kockákkal. Sózd, borsozd.
- Egy nagyobb serpenyőben melegíts nagyon kevés olívaolajat, és ha felmelegedett, akkor két részletben süsd benne szép pirosra a csirkefalatokat. Sütés közben kevergetni kell, mert a méz karamellizálódik majd, és megéghet.
- Ha a második adag is megpirult, az összes csirkét tedd vissza a serpenyőbe, és öntsd rá a kókusztejszínt. Keverd át, hogy a kókuszkrém feloldja az edény faláról a mézet és a mustárt – ebből lesz a finom szósz.
- Közben a rizs is elkészült. Jó étvágyat!
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Ha zöldséggel enném, mit javasolnál hozzá?
Ágnes
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ágnes,
vagy egyszerű leveles salátával enném, amolyan cézár-salátára hajazóan, vagy valami semleges, édeskés dologgal, mint pl. párolt vajbab vagy karfiol. Azt hiszem. 🙂
Tünde Fekete mondta
Hol lehet kokusztejszint kapni?
Erika Karaffa mondta
Én, aki nem étkezem minden mentesen, szoktam olyat csinálni, hogy ezt a husit sok salátával, paradicsommal egy tortillaba teszem, feltekerem és nagyon finom!
Nem tudom, hogy jól kerestem-e, de nem talaltam minden mentes tortilla receptet, így talán lehet ötlet adó is ez a megjegyzés! 🙂
Lajos Fekete mondta
Megcsináltuk. Finom volt.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, ez jó ötlet: a következő kiránduláson kipróbálom. Szerintem tekerhetem sós hajdinapalacsintába is, de szerencsére lehet kapni gluténmentes tortillat is, vagy végső esetben süthetek is… 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Bioboltban. Sok hasonló hasznos infót találsz még itt:
http://www.mindenmentes.hu/p/hozzavalok-mit-hol.html
http://www.mindenmentes.hu/2013/10/internetpatika-kuponakcio-a-mindenmentes-hu-olvasoinak/
Mindenmentes Nóri mondta
🙂