2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szeretem a babos egytálételeket, mert kis munkával jó nagy adag laktató, tartalmas ételt varázsolhatok az asztalra. Ahogy szeretem az olasz konyhát is, mert egyszerű alapanyagokból nagyszerű ételek készülnek. Ilyen ez a toszkán ízvilág ihlette babos egytálétel is. Gluténmentes, vegán recept.
Mikor elkészítem, inkább leves, másnap inkább főzelék, de ahogy a babos dolgok általában: másnapra ízesebb.
Az összetétele nem szentírás, inkább a fűszerezés az, amitől nem javaslok eltérni, nehogy lemaradj az élményről… 😉 A szénhidrát-tartalmat persze ezekkel az alapanyagokkal számoltam.
Igaz, hogy a kukoricából készült gluténmentes tészta valószínűleg inkább gyors szénhidrátnak minősül, de ne izgulj: ebben az ételben elég kevés van, ráadásul ebédre vagy vacsorára készül, amikor egy kevés gyorsaság amúgyis megengedett.
Kicsit tartottam tőle, hogy mi lesz a húsmentes vegán ételeimmel télen, amikor a szezonális választék nem valami hűha. Most már ezt is másképp látom. Sokféle hüvelyesből rengeteg féle étel készíthető, és igenis sok zöldség szezonális ilyenkor is: répa, cékla, káposztafélék, eltett paradicsom… 😉
Ha szereted a tartalmas babos ételeket, vess egy pillantást a chilis bab, provence-i fűszeres bab, babcurry receptjeimre, és ha már toszkán, itt egy isteni leves is: ribollita.
Ezt most kivételesen 6 személyre számoltam, mert ahogy fent írtam: kevés munkával sok laktató finomság! 😉
Toszkán babos egytálétel (vegán, gluténmentes)
Hozzávalók
- 250 g bab
- 100 g gluténmentes penne tészta
- 1 hámozott paradicsomkonzerv 400g
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 sárgarépa kb. 200g
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kk. szárított rozmaring
- 1 kk. szárított kakukkfű
- 1 nagy szárított babérlevél
- 1,5 L zöldségalaplé vagy víz és szárított zöldségkeverék
- 2-3 ek. olívaolaj
Elkészítés
- A babot válogasd át, mosd meg és áztasd be előző éjszaka.
- Másnap szűrd és öblítsd le a babot, majd bő sós vízben forrald kb. 15 percig, végül lassú tűzön főzd puhára. Közben készítsd elő a zöldségeket.
- Forrósítsd fel az olívaolajat, majd tedd bele a felkockázott hagymát, és a félkörökre szeletelt sárgarépát. 5-6 percig kevergesd forró tűzhelyen., amíg a hagyma üveges lesz.
- Ekkor keverd bele a fokhagymát, a darabolt paradicsomokat (a levüket még ne!) és a fűszereket. (Érdemes fűszertojást használni.) Kevergesd 1-2 percig, amíg a paradicsomok leve elfő és picit összesül minden.
- Engedd fel a paradicsomok levével és a zöldség alaplével, majd forrald fel a levest.
- Mehet bele a leszűrt bab és a tészta is: főzd 6-8 percig, hogy a tészta ne főjön túl. (Ha fűszertojást használsz, most vedd ki a fűszereket.)
kovacs maria mondta
Kedves Nóra!segítséget szeretnék kérni!Én egy bölcsiben dolgozom szakácskén és van egy kisfiú aki tojás,glutén,tej,rizs,mandula érzékeny neki szeretnék receptet kérni!Hol lehet alapanyagot is beszerezni?Nekem is segítség és a szülöknek is! Köszönöm szépen.Mary
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Mary,
Sajnos sok receptben használok rizset és mandulát, a többivel nem lenne gond. Köretnek gondolnék neki pl. kölest, vagy quinoát, ezeket egyszerűen meg lehet párolni, kölesből kis citrommal „hamis túrót” készíteni, stb. Alapanyagokat webáruházból a legegyszerűbb beszerezni, mert így házhoz is viszik. Hozzám leggyakrabban a Bioszigettől jönnek, itt a link a jobb oldalon.
Anita mondta
Kedves Nóri! Ez valami elképesztő finom, köszönet a receptért! 🙂 Külföldön vagyok egy ösztöndíjjal, a német lakótársam is két tányérral evett egyszerre és nem győzte dicsérni. 🙂