2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Legaktuálisabb kattanásom és egyben új felfedezettem a sült zeller. Egyszerűen nem tudok leállni a szerről, mostanában minden héten készítek, legalább egyszer, de inkább kétszer… 😉 Fantasztikus találmány a sült zöldség: alig van vele munka, szinte bármihez jó kiegészítés és önmagában is megállja a helyét. Ez a tál egy nagyon gazdag változat a témára, balzsamos sült céklával, fehér és vörös quinoával, pirított dióval, narancsos tahinis dresszinggel… Annyi íz és egészség van benne, hogy komolyan meg kellett dolgoznom egy elfogadhatóan rövid címért. 🙂
Sült zeller?
Évek óta nem ettem zellert. Képzeljétek, a férjem allergiás rá… Igen, van valami, amit nem miattam nem eszünk ebben a háztartásban. Úgy emlékeztem gyerekkoromból, hogy nem is szeretem, ezért nem különösebben hiányzott. Aztán egyik barátnőm cselesen balzsamos sült zellerrel és céklával várt a legutóbbi látogatásunkkor… Azóta nem bírom letenni.
A balzsamos sült cékla sikeréről pedig csak annyit, hogy a férjem, aki elvileg nem szereti a céklát, a sült húst viszont nagyon, azzal kommentálta a sült csirkemellel kiegészített ebédjét, hogy a cékla volt a legjobb része…! 😉
A vörös quinoa az utolsó adag volt abból, amit a férjem még tavaly az USA-ból hozott. Utánanéztem, és kiderült, hogy már itthon is kapható, itt. Egyébként ízre nem találtam másnak, mint a fehéret, csak gondoltam, hogy ebben a színes tálban jól mutat majd. 🙂
Elkészíteni gyorsabb lesz, mint idáig legörgetni! 😉
Azon túl, hogy ez a balzsamos sült zeller, cékla és quinoa tál pirított dióval és narancsos tahini öntettel elég hosszú cím, a fotózással is megszenvedtem egy keveset. Kétszer is nekiveselkedtem, de úgy érzem, nem sikerült visszaadnom a menü gazdagságát, úgyhogy muszáj lesz elkészítened hogy értsd, miről beszélek! 😉
Sült zeller, cékla & quinoa tál narancsos tahini öntettel
Hozzávalók
- 1 nagy cékla kb. 400g
- 1 nagy zellergumó kb. 400g
- 5-6 gerezd fokhagyma sosem lehet túl sok
- 3 ek. olívaolaj
- 50 ml balzsamecet
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 160 g quinoa
- egy marék kb. 50g pirított dió
- 1 dl friss narancslé
- 3 ek. tahini
- 2 ek. citromlé*
- csipet stevia por*
Elkészítés
- Alaposan mosd meg a quinoát (ne habozzon rajta a víz) és párold meg kb. 1,5x-es mennyiségű sós vízben.
- A sült zöldségekhez mosd és hámozd meg a gyökérzöldségeket, majd vágd hasábokra.
- Öntsd rá az olívaolajat, balzsamecetet, szórd meg a fűszerrel és alaposan forgasd össze.
- Terítsd szét egy tepsiben (minél vékonyabb rétegben), héjastól szórd bele a fokhagymagerezdeket (így nem égnek meg), takard le fóliával és süsd 200 fokon légkeveréssel egy óráig.
- Az öntethez kézi habverővel keverd össze a narancslevet a tahinivel, és ízlés szerint (lásd a megjegyzéseknél!) a citrom levével, csipetnyi stevia porral.
- Tálaláskor szórd meg a tálat pirított dióval.
Megjegyzések
Tápérték információ
Ha tetszik a sült zöldségek ötlete, vess egy pillantást erre a sült zöldségekből készült színes krémlevesre, a sült zöldséges házi tésztámra, és itt egy egyszerűbb változat a sült zöldséges quinoa tálra.
drEszter mondta
Bocsi, de a 4. mondatban nincs allitmany… vagy csak en nem.ittam eleg kavet. 😛 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Alvás helyett írtam a bejegyzést, bármi előfordulhat. 😀
Erre gondolsz? „Ez a tál egy nagyon gazdag változat a témára, balzsamos sült céklával, fehér és vörös quinoával, pirított dióval, narancsos tahinis dresszinggel…” Mert ebben szerintem van (az első tagmondat), de lehet, hogy másikra gondoltál…
Zita mondta
Ebből a mondatból hiányzik valami: „Aztán egyik barátnőm cselesen balzsamos sült zellerrel és céklával a legutóbbi látogatásunkkor…”
Szuper recept, ki fogom próbálni!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, javítom!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, megvan!
Zsuzsu mondta
Pazarul hangzik. De a balzsamecetben nincs nagyon sok cukor? Tudom, tudom, kevés kell belőle – de masszív IR-esként nagyon óvatos lettem 🙁
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
utánanéztem, beleszámoltam azt is a CH tartalomba. A balzsamecetben (itt van az asztalomon) 18g CH/100 ml van, nagyrészt cukor. 50 ml-t használtam a 4 adag ételhez, ez 2,25g cukor/adag. Ebédre akár 20g gyors CH-t is megehetnél, de megértelek, én is csak a lassúban bíztam anno. (Már jól vagyok, de voltam majdnem cukorbeteg rosszul is.) Szóval ez a 2,25g/ebéd szerintem nem a világ… az íze viszont pótolhatatlan. 🙂
Zita mondta
Szia Nóri! Istenien néz ki ez az új recepted is, ki fogom próbálni. Mostanában én is nagyon sok sült zöldséget ettem, de ezzel a narancsos tahinivel teljesen megfogtál, zseniális párosítás!
Egyébként évek óta olvasom a blogodat és szerettem volna megköszönni, hogy vagy és ilyen minőségi munkát végzel. Rengeteget segítettél már nemcsak nekem, de egy csomó ismerősömnek is, akiknek ajánlani tudtalak. Köszönöm tehát mindezt. 🙂 Csak így tovább, szuper vagy!
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönöm! <3 🙂
Szabóildi mondta
Szia!Nagyon tetszik,holnap meg is csinálom,de nem világos teljesen hogy inkább édesség ként képzeljem el?vagy köretként?Nincs dióm,de jó lesz nélküle is.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ildi,
Ez így egy teljes értékű főétel. 🙂 Kicsit édeskés a balzsamos zöldségek és a narancsos tahini miatt, de ettől még nem mondanám édességnek.
Zsu mondta
Szia! Pont volt itthon egy cékla és egy fél fej zeller, amivel nem tudtam mit kezdeni, jól jött nagyon a recept. Kölessel csináltam, mert a quinoát még sosem próbáltam, és mivel dióm sem volt, egy kis napraforgómagot szórtam rá a végén. A tahinihez meg volt épp egy kis maradék szezámmagom, az is házilag készült. Szokni kell az ízvilágot, de ízlett nagyon 🙂