2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A csicseriborsóból készült hummusz, vagy csicseriborsó krém az egyik legváltozatosabban elkészíthető vegán kence recept, amit ismerek. Az utóbbi hetekben fesztiválja van nálunk a sült zöldségeknek, így nem fogtok meglepődni, hogy ezúttal a hagyományos hummusz receptemet is egészben sült hagymával és fokhagymával dobtam fel.
Ez a kence konzerv csicseriborsóból, aprítógéppel pillanatok alatt elkészül, és egy adag pirítóssal, friss zöldekkel jóllakat vacsorára egy egész családot is.
Csicseriborsó krém, vagy valami egészen más?
Hummusz vagy humusz? Nagyon nem mindegy… 😀 Most tűnt fel, ahogy böngésztem kicsit a világhálót, hogy magyarul sokan használják egy ‘m’-mel ezt a szót az ételre, pedig a humusz a talaj szerves anyag tartalmára értendő: minél több humuszt tartalmaz a talaj, annál termékenyebb. A közel-keleti csicseriborsó krém, ami természetesen gluténmentes, vegán, és egyszerűségével, változatosságával hamar belopja magát a szívünkbe, na az a hummusz, két ‘m’-mel! 🙂
Sült fokhagyma?
Tudtad-e, hogy ha a fokhagymagerezdeket egészben, héjastul beteszed a sütőben sülő zöldségek közé, és lefóliázott tepsiben sütöd 200 fokon egy órát, vagy csak úgy, önmagában sütöd 150 fokon kb. 25-30 percet, amíg látod, hogy a héja alatt kezd aranybarna, selyemfényű felületű lenni, akkor a gerezdek mennyei falatokká lényegülnek? 🙂 Az íze elveszti csípős élét, és önmagában is elfalatozhatod, de fűszerezhetsz is vele. Én mindig egy egész fejet dobok be a sütőbe, mert úgyis elfogy… (Hűtőben is eláll pár napig.)
A hummuszhoz ezúttal a karamellizált hagyma is a sütőben készült, így gyorsabb és egyszerűbb.

Csicseriborsó krém (hummusz) sült hagymával és fokhagymával
Hozzávalók
- 1 csicseriborsó konzerv
- vagy 120g csicseriborsó beáztatva és puhára főzve
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. füstölt tengeri só*
- 1/2 citrom leve
- 3 ek. pirított szezám olaj
Elkészítés
- A vöröshagymák héját vedd le, két vágással negyedeld be őket, de ne vágd át teljesen! Önts a résbe 1-1 ek. olívaolajat és balzsamecetet.
- A balzsamos hagymafejeket és az egész, héjas fokhagymagerezdeket tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd 160 fokon addig, amíg a vöröshagyma széle megpirul és a fokhagymagerezdek is szép fényesek lesznek. (Kb. 20-30 perc.)
- A csicseriborsó(konzerv) levét szűrd le és tedd félre.**
- Valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és dolgozd össze, amíg krémes lesz.
de jól néz ki a blog új külseje:) nem jártam errefelé mostanában…:S
Van elképzelésem, hogy miért… 🙂 Mindig szeretettel látunk. 🙂
Vöröslencséből készítettem, mert az volt itthon. A balzsamecetes hagyma tényleg kellemes ízt ad!
Szia!
Elkészítettem. Isteni finom lett! Még a Férjem is azt mondta, hogy ilyet màskor is kér.
Köszönöm!!!
Andrea
Szia Nori!
Balzsmaecetből melyik verzió a ragacsos vagy a folyós? Előre is köszi!
A folyósat használom.
Ha nem konzervbol keszitem, aztatas utan megfozzem a csicseriborsot?
Koszonom!
Igen! Sőt, a forró, főtt csicseriborsóval lesz a legjobb a hummusz állítólag. 🙂
Elkeszitettem, es finom lett! Meg tettem bele szaritott zoldsegkevereket, es bar, igy mar nem minden mentes lett a hummuszom, meg mustart is. 4-szer ennyi adagot keszitettem, nagy resze ment a fagyasztoba. Magaban is meg tudnam enni.
Ma nekem is elkészült az első hummuszom, ezer hála a receptért! Mondjuk, mivel olajat nem akartam bele tenni, meg a bolti gayoncsomagolt/méregdrága tahini sem játszik, meg kellett küzdenem a szezámmaggal és a nem túl erős aprítógépemmel. Nagy küzdelem volt, de megérte. 🙂 És legközelebb nálam biztos, hogy jóval kevesebb balzsamecet kerül bele, és talán némi folyékony füst belecsöppen majd, de az alapreceptért nagy köszönet! (És a húst hússal evő férjemnek is ízlik!)
Szuper, örülök a sikernek! Már én sem teszek bele olajat. 🙂