2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mostanában nagyon jók vagyunk és minden héten legalább egyszer eszünk tengeri halat ebédre, emellett hetente egyszer-kétszer vacsorára is egy kis makrélát. Mert szükség van a sok finom omega-3 zsírsavra is, amellett, hogy elkerüljük az omega-6 zsírsavak túlfogyasztását, ugye.
Azt is szeretem a tengeri halban, hogy nem szükséges túlbonyolítani az elkészítését: kevés fűszerrel vagy citrommal sütjük sütőben/serpenyőben, és már kész is. Ez a recept is olyan, amit este, munkából hazaérve pillanatok alatt össze tudok dobni másnapra.
500g alaszkai tőkehalfilé
200g barna rizs
30g vadrizs
1 ek. kókuszzsír
só
0. A halakat még reggel kint hagytam egy tálcán kiolvadni.
2. A halszelteket ketté vágtam, hogy könnyebb legyen velük dolgozni, és majd a dobozainkba is jobban beleférjenek. Egy nagyobb tálban összekevertem a szójaszószt a reszelt gyömbérrel, és megforgattam benne a halszeteket. (Ezen a ponton megvacsoráztunk.)
3. A pácolt halakat pár perc alatt kisütöttem a kókuszzsíron egy serpenyőben, közben a rizs is elkészült.
Egyébként ez így összesen 190g szénhidrát, azaz 47,5gCH/ebéd. Jó étvágyat!
Névtelen mondta
Szia
Én úgy tudom, hogy a vadrizs az nem gluténmentes.
Viki
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Erről beszélgettünk ennek a bejegyzésnek a kommentjeiben is:
http://www.mindenmentes.hu/2012/10/glutenmentes-gabonakrol-es-glikemias-indexrol/
Elég ellentmondásos történet.
N.
Balla Georgina mondta
Szia Nóri,
A vadrizses barnarizst hogyan készítetted el? Mennyi ideig főzted, mennyi vízben és lefedve vagy sem?
Nagyon köszi!
G
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
átmostam, és kb. másfélszeres vízben tettem fel főni. Amikor felforrt, lefedtem, mérsékeltem a hőfokot és 30-50 percig kell főzni a barna/vad rizseket, néha nézz rá, hogy elég puha-e már.