2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mi is eshetne jobban, mint egy csésze forró, fűszeres leves egy hosszú munkanap és a didergős hazaút után? Ez a leves nemcsak finom, de mókás színvilágával igazi kedélyjavító. Többféle összeállításban is főztem már, így adok tippeket vegán leveshez is.
Hozzávalók:
2 ek. kókuszzsír
2 fej vöröshagyma
1 fél fej vöröskáposzta (kb. 30 dkg), vékony csíkokra vágva/gyalulva
1 alma, hámozva, kockákra vágva/reszelve (kb. 150g)
1 ek. almaecet
kevés édesítő/nyírfacukor
2 borókabogyó, összetörve
1 kk. őrölt kömény
késhegynyi szerecsendió
só, bors
1 szelet szalonna, apró kockákra vágva*
kevés főtt marhahús*
1l zöldségalaplé/húsleves*
*Készítettem már szalonnával, következő alkalommal hús nélkül, vegán módra, legutóbb pedig (fényképen), marha csontokból főzött levessel készítettem, utólag a lefőtt húsdarabkákat is beletettem. Az alaplé volt már sima víz is, akkor több fűszert használtam, vagy zöldségleveskockával felfőzött víz.
1. A kókuszzsíron pirítsuk meg a szalonnát, ha teszünk bele, majd a hagymát süssük üvegesre.
2. A hagymával pirítsuk kb. fél percig a fűszereket, hogy kiengedjék az aromájukat, majd mehet bele a káposzta és az alma, alaplé, só, bors. Kb. 20-25 percig kell főzni, amíg a káposzta megpuhul.
3. Ízlés szerint ízesítsük almaecettel, édesítővel/nyírfacukorral, hogy egy kellemesen édes-savanykás, fűszeres levesünk legyen.
A leves összes szénhidráttartalma 39g CH, ez a káposztából, hagymából, almából származik. Ez az adag kb. 2 liter leves lesz, egy tányér úgy 2-3 dl lehet, így kb. 4-6g CH/tányér. 🙂
Vélemény, hozzászólás?