2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Tél van, vagy legalábbis annak van itt az ideje, hát együnk több hüvelyest. Tudtommal a sárgaborsó kivételével mindegyik alacsony glikémiás indexű alapanyagnak minősül, emellett gazdag fehérjeforrás is. Változatosan elkészíthetőek, ezért mostanában igyekszem majd minél több fajtájukkal megismerkedni. Külön jó pont, hogy ez az étel is különösebb furfarng nélkül mindenmentes: glutén-, tejtermék-, tojásmentes, vegán, és mégis (?) finom!
Hozzávalók 4 ebédhez:
350g vörös bab
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai vagy kápia paprika
1 konzerv egész, hámozott paradicsom (400g)
2 kk. provence-i fűszerkeverék
1 kisebb babérlevél
friss petrezselyem és bazsalikom (elhagyható)
2 ek. olívaolaj
0. A babot előző este megmossuk és beáztatjuk.
1. Másnap leszűrjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, kb. 1,5 óra alatt. (Kuktában 30 perc is elég.) Leszűrjük, és a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk.
2. Egy nagyobb lábasban az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a paprikát, végül hozzáadjuk a fokhagymát is.
3. Ha a zöldségek összesültek, hozzáadjuk a feldarabolt konzervparadicsomot a levével együtt, a bab főzőlevét és a fűszereket. Fedő alatt, kb. 40 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet. A bab tetejét megszórhatjuk 1-1 marék friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, ha van, de ez el is hagyható.
Jó étvágyat!
Ez így összesen 205g szénhidrát, vagyis 51g CH/ebéd.
Megfőzitek?
Kiscsillag mondta
Szia Nóri!
Ez nagyon jó ötlet! 🙂 Köszi!
Mindenmentes Nóri mondta
🙂 A következő receptem is babos egytálétel lesz…