2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Nagyon szeretek játszani, így rettentően örültem, amikor megtudtam, hogy mi is az a VKF! Ez az első alkalom, hogy receptet küldök be egy ilyen eseményre, és nem is volt egyszerű a feladat. Babette, az 53. VKF! házigazdája azt kérte, hogy eredjünk „régi receptek nyomába”.
Ahogy gyermekkori emlékeim között kutattam, főleg a nagymamám süteményei jutottak eszembe. Ő amolyan „sütős” nagymama volt: a sok családi ebéd első fogásai nem hagytak bennem mély nyomot, de a születésnapi tortáim ízét a mai napig a számban érzem. Természetesen szerettem volna szem előtt tartani a blogom alapjait is, és úgy döntöttem, inkább olyan receptet keresek erre az alkalomra, ami hagyományos, eredeti formájában is „mindenmentes”.
Gondolkodtam egy darabig… Régi recept, hagyományos ízek, alacsony glikémiás indexű diéta, tejtermékmentes, tojásmentes, gluténmentes… Aztán eszembe jutott.
Nem a nagyi receptje ugyan. Ezt a levest apukámmal főztük együtt, ha nem is gyermekkoromban, de jó pár éve már, hogy hazajártam vidékre minden hétvégén Budapestről, az egyetemi éveim alatt. Apukám 63 évesen, muszájból tanult meg főzni, és az első pár hónap (hét?) után már hihetetlenül élvezte. Egyszer arra értem haza, hogy egy megsárgult lapú erdélyi szakácskönyvből halászta elő ezt a receptet. Később többször is elkészítettük a salátás fuszulykát, mert nagy sikere volt.
Apukám a hagyományos ízeket kedveli: a füstös, fűszeres, zsíros ételeket, így most egy tőlem talán szokatlan recept következik. Megkésett mikulás-ajándék a régi ízek kedvelőinek.
Hozzávalók:
500g tarka bab
1 fej saláta
1 csokor friss kapor
2 gerezd fokhagyma
só
Elég sokáig tart elkészíteni, de nem munkaigényes. Ez egy olyan leves, ami annál finomabb, minél több ideje van összeérni. Szerintem érdemes inkább előző nap elkészíteni, és nem frissen tálalni.
Egyszer egy amerikai gasztroblogon azt olvastam, hogy az az étel, ami előre elkészíthető, többet ér a súlyánál aranyban. Vajon mi a helyzet azzal, ami idővel csak finomabb lesz?
Főzzünk:
0. A babot és a csülköt előző este megmossuk, és külön-külön bő vízbe áztatjuk.
1. Másnap a csülök áztató vizét leöntjük, és friss vízzel, amennyi éppen ellepi egy 5 literes fazékban főni tesszük. Én kuktában főztem, sípolástól számított fél óráig.
2. Ha a fél óra letelt, kinyitottam a kuktát (miután lehűtöttem, és kiegyenlítettem a nyomást), beletettem a leöblített babot is, és újabb fél óráig főztem. Közben felaprítottam a kaprot és megmostam a salátát is.
3. A második fél óra leteltével újra kinyitottam a kuktát. A halkan lobogó levesbe beletépkedtem a salátát, majd a tetejére szórtam a kaprot, és kikapcsoltam a tűzhelyet.
4. Fokhagymás rántás helyett a két gerezd fokhagymát átpréseltem, megfuttattam egy kis olajon, majd összeturmixoltam egy kis levessel és hozzáadtam a többihez. Ez a leves elég sűrű lesz a babtól és a csülöktől is.
5. Ezzel el is készült a leves. Utánsózni még lehet, de csak finoman, mert a csülökből még idővel ázik ki só, és utólag elsózhatja.
Tudom mit gondoltok: saláta, meg kapor? Egy levesben? Füstölt csülökkel? Igen, bizony. A saláta kicsit savanykássá teszi, lágyítja a füstölt ízt. Nagyon finom, pikáns leves lesz, még egy kevés ecettel lehet savanyítani.
A férjem nem mindig fogadja könnyen az új ízeket, ezért előre szóltam neki, hogy ez a leves kapros, salátás, másnapra lesz az igazi, és egész héten ezt esszük, mert rengeteg lett. Két kérdése volt: „Ez hogyan lesz még finomabb? És meddig ehetem?”
Ez egy jó nagy adag, ha jól számoltam, legalább 10 tányér levest ettünk belőle. Szénhidráttartalom gyakorlatilag csak a babból számolandó, az összesen 250g, tehát 25g CH/tányér. Mi kenyeret ettünk még hozzá, és azzal jól is laktunk, ez a leves egytálételnek is felfogható a sok hús miatt.
Gluténmentes, alacsony GI, tejtermék- és tojásmentes is. Remélem, megfőzitek.
Vélemény, hozzászólás?