2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A valaha készült legfinomabb vegán pástétomom. Szerintem.
Időszakosan rám szokott törni egy amolyan „nem akarok felvágottat enni” időszak. Ilyenkor születnek a vegán kenyérre/palacsintára/miegyébre kenhető kencék, mint a guacamole, az előző, fűszeres gombapástétom, és a soron következő receptem is.
Annyira egyszerű volt elkészíteni, hogy nem is gondoltam, mennyire fog ízleni. Jól mutatja a helyzetet, hogy alig sikerült egy-két használható képet elsütni, mert sajnos (?) pillanatok alatt elfogyott. (Igen, a férjem is kért belőle, mikor látta, milyen jóízűen eszem.) Sebaj, újrázzuk.
Hozzávalók
50g nyers kesudió
1 fej vöröshagyma
2 kk. kókuszzsír
1 ek. apróra vágott petrezselyem
só, bors ízlés szerint
A nyers kesudiót a piacon vettem a magos néninél. Lehet, hogy jó lenne a bolti pirított, sós változattal is. (Még nem próbáltam, és valószínűleg nem is fogom, mert így jóval olcsóbb.)
Így készült:
1. A kesudiót egy kis tepsiben, 180 fokos, légkeveréses sütőben, kb. 10 perc alatt megpirítottam. (Nekem más okból is be volt kapcsolva a sütőm, egyébként valószínűleg inkább a régi szendvicsgrillen vagy teflonserpenyőben pirítottam volna.)
2. A vöröshagymát felaprítottam és 1 kk. kókuszzsíron üvegesre pároltam.
3. Amíg a hagyma pirult, a kis diódarálómon ledaráltam a kesudiót.
4. A gombát felszeleteltem és kevés kókuszzsíron megpirítottam.
5. Turmixgépbe pakoltam az összes hozzávalót: gomba, kesudió, vöröshagyma, petrezselyem, só, bors. Alacsony fordulatszámon összepépesítettem, és kész is!
Találtam az egyik boltban gluténmentes tortillát, amiből rögtön vettem is egy csomaggal. Teflonserpenyőben kicsit átmelegítettem, és arra kentem a gombás kencémet.
A teljes adag szénhidrát-tartalma 30g CH. Jó étvágyat!
Ha kíváncsi vagy a következő vegán pástétomomra is, látogass vissza a héten!
mclahlan mondta
Gratulálok a szép új oldalnevedhez! 🙂
Karácsonyi menü már kitalálva?
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönöm! 🙂
A hagyományos karácsonyi menüben azt szeretem, hogy gyárilag elég sokmindentől mentes, így azon alig kellett változtatnom. A sütemény részlegen még gondolkodom…
Névtelen mondta
Szia!
Emlékszel még, hogy merre lehet beszerezni a gluténmentes tortillát?
Előre is köszönöm. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia!
Hasonló infókat a fenti menüben találsz: "Mindenmentes mindennapok" -> "Hozzávalók: mit, hol?"
Egyébként Ázsia Bt. 🙂
kkatyusa mondta
Kedves Nóri!
Kesudió helyett milyen magra tennél javaslatot?
Előre is köszönöm!
Kata
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Ebben kifejezetten a kesu volt finom, de találsz a tartalom fülön egy másikat, ami fűszeres gombapástétom címre hallgat, abban dió van. 🙂
mari mondta
kedves Nóri!
nagyon tetszik az arculatváltás, már-már hiányoltam is egy keresőt 🙂
meg szeretném kérdezni, hogy valamikor túlélte-e a pástétom olyan sokáig, hogy megnézd hány napig marad friss és fnom? 🙂
köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Örülök. 🙂
Hát sajnos… nem 😀 2 napnál nem mondanék többet, mégiscsak gombás. Ráadásul finom is. 🙂
éva mondta
Szia Nóri!
Tegnap találtam rá az oldaladra, rendkívül sok szimpatikus receptet látok !!!!! A gombapástétomokat már el is készítettem! Zseniálisak lettek!! Nekem kesudió érzékenységem van így fenyőmaggal készítettem el, úgy is nagy sikert arattam vele.
Moni mondta
Szia Nori!
Szuper ez a recept, ma vacsira elkeszitettem es fel is vettük a rendszeresen keszitendö listara, nagyon-nagyon finom! Köszönet erte! 🙂