2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A szürke novemberi idő beálltával a konyhában egzotikusabb vizekre evezünk. A házi készítésű növényi tejek sorában a kókusz a második: ehhez tényleg bárkinek könnyű hozzájutni és még olcsóbb is lehet a bolti tehéntejnél. (Apropó, diétázni sokba kerül.) Nem meglepő módon határozottan kókusz ízű, szóval kókusz-rajongóknak kötelező, de aki nem szereti a kókuszos dolgokat, annak lehet, hogy nem ez lesz a kedvence. Az íz erőssége egyébként függ a készítés módjától is (lásd később).
Az itt leírt arányokkal a hígabb, dobozos (nem konzerv) állagú kókusztejet lehet elkészíteni. Majd kísérletezek még a sűrűbbik verzióval is, egyelőre arra nem nagyon volt szükségem. Kevesebb vízzel készítve biztosan ez is sűrűbb lesz, de nem annyira sűrű és krémes, mint a bolti, mert az általában xantán gumi hozzáadásával készül. Ez elég nehezen hozzáférhető alapanyag lenne, ráadásul sokan érzékenyek erre is, szóval én inkább nem kísérletezek vele.
Hozzávalók:
100g kókuszreszelék
800ml víz
csipet só
1 ek. nyírfacukor/xilit
Az elkészítés: nagyon hasonló a mandulatejéhez,
1. Egy éjszakára, de legalább 4-6 órára áztassuk be 400ml vízbe a kókuszreszeléket. Itt tudjuk szabályozni a kókusztej minőségét: ha forró, de nem forrásban lévő vizet használunk, és/vagy jó sokáig hagyjuk állni (akár egész éjjel), akkor erősebb kókusz íze lesz, a forró vízzel pedig több zsír oldódik ki, így zsírosabb is.
2013.02.12. Ha hosszú ideig áztatjátok, tegyétek hűtőbe a keveréket, akár a mandulatejnél!
2. Öntsük turmixgépbe a keveréket és a másik 400ml vízzel öblítsük utána az edény faláról az utolsó kókuszpelyheket is.
3. A só és nyírfacukor hozzáadása után turmixoljuk összesen 2-3 percig a keveréket, majd szűrjük le egy megfelelő textillel a mandulatejnél leírt módon. Kész!
Ebből kb. 7,5dl kókusztej lesz. Nagyon finom csak úgy, magában is, de főzhetünk is vele (pl. ilyet), vagy készíthetünk belőle egy egzotikusabb ízvilágú tejes kávét.
Nyírfacukorral édesítve kb. 2,5g CH/100ml. Ha édesítőszerrel készülne, akkor csak kb. 1,2g CH/100ml lenne.
mimimo mondta
Szia Nóri! Egy ideje követlek, és nagyon bírom ezt a kísérletezést. Vicces, hogy épp ma posztoltam én is a kókusztejről 🙂 Kicsit másképp, de ugyanarról 🙂 További jó munkát! Üdvözöl, mimimo ///// http://idotetrisz.blogspot.hu/2012/11/kokusztej-hazilag-kokuszpuding-sutve.html
Mindenmentes Nóri mondta
Szia mimimo!
Köszi a hozzászólást és a linket, érdekes ötletelős blogot írtok! Még fogok nézelődni. 🙂
Minden jókat,
Nóri
dr.Eszter mondta
Nekem ez túl kókusz ízű. Amikor megtudtam, hogy laktóz érzékeny vagyok, akkor végigpróbáltam a növényi tejeket. Azon voltam nagyon meglepődve, hogy Londonban a boltban járva simán lehetett kapni kókusz, szója, mogyoró, mandula, rizs és normál tejet kb ugyanolyan árban. Én a rizstejre szavazok, olyannal nem fogsz kísérletezni?
Másik kérdés: Min szűröd át? Mert nekem mindig kissé "zaccos" marad… 🙁
Mindenmentes Nóri mondta
Hát igen, ez elég kókusz ízű, még az enyhe változat is, a kávé vele kissé egzotikus. 😀
Én is azt vettem észre, hogy külföldön (Ny-Európában) nagyobb eséllyel tudok enni valamit csak úgy, a boltból, és igen, nem is kerül többe a "normál" élelmiszereknél, de a "normál" élelmiszerek sokkal drágábbak, mint nálunk. Herbaházban van egész sor növényi tej a biorészlegen. Rizs, köles, zab nekem azért nem jó, mert azokban 7-10g CH/100ml van, és az nekem sok, ha még enni is szeretnék valamit mellé. Szójatejet azért már sokfelé lehet kapni, meg zabtejet is, pl. Interspar, bio szójatej pedig az Aldiban is van.
Jelenleg konyhainak kinevezett textilzsebkendőn szűröm át (mindig kimosom, kivasalom), de ezek elég hamar elszakadnak, nem bírják a gyűrődést. Még nem találtam meg a tökéletes megoldást, sajtruhát még próbálnék, de nem tudom, hol lehet kapni – fel is került a kívánságlistámra. Én mindig jól felkeverem, mielőtt kiöntöm, és részemről ennyi.
dóri mondta
Köszönöm a receptet!
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
ancsa mondta
Kókusztejet már többször készítettem, igaz én valódi kókuszt használok de most először akartam frappuccinot készíteni, hála a jegeskávés recepteknek. Elfelejtettem a kókusz áldott jó tulajdonságát, jéggel összeturmixolva szinte tejszínhab lett belőle de ízre eléggé kókuszzsírra hajazott. Szóval ezentúl a kókusztejet inkább csak öntöm a kávéhoz de nagyon finom, nálunk heti háromszor van tejkészítés, ebből kétszer kókusz, egyszer mandula.
Mindenmentes Nóri mondta
Ez ám a szorgalom, még nálunk is csak heti 1-2 alkalommal készül mandulatej. 🙂
Balint Viktoria mondta
Hello Nóri! Az lenne az én kérdésem h vettem egy konzerves kokusztejet de ez nem folyékony hanem krém állagu! Most vettem ilyet először ezért tudatlan vagyok! Akkor ebből nem is lehet ivásra alkalmas kokusztejet csinálni? Kiváncsian várom a válaszod! Előre is koszonom Bea
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Bea,
A konzerv kókusztej sokkal zsírosabb és sűrűbb, mint a papírdobozos, és inkább az utóbbi iható. Ha a konzerv tetejéről lekanalazod a "kókusztejszínt", akkor azt fel tudod verni habbá is, ami alatta van, talán inkább iható, bár én a konzervessel főzni szoktam, mondjuk ilyet: http://www.mindenmentes.hu/2012/05/kokuszos-currys-csirke/
Remélem, azért jól sikerül az első találkozásotok a kókusztejjel 🙂
N.
Edit Molnár mondta
Nóri!Szűrésre szerintem nagyon jó a textil(tetra) pelenka 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, Edit, ez bizony valóban így van: egy kedves olvasóm már ajánlotta pár hónapja, és azóta én is csak textilpelenkával szűrök. 🙂
Névtelen mondta
Szia!
Egy gyors kérdés botmixerrel helyettesíthetjük a turmixgépet?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A kókusztejnél még talán, de a többi tejnél biztosan nem. Itt is az működik, ha egy magas keverőpohárban dolgozol, és a közepén tartod a botmixert: szinte ugyanaz, mint egy turmixgép.
Névtelen mondta
Szia!
Köszi a választ, akkor azt hiszem beszerzek egy turmix gépet 🙂
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Nagyon tetszik a blogod. Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem a kókusztej 3 nap után megsavanyodott a hűtőben. Van ötleted mi lehetett a gond? Előre is köszi a segítséget.
üdv
Csilla
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Velem akkor történt ilyen, amikor az áztatáshoz kint hagytam a konyhapulton a kókuszt. Mióta hűtőben áztatom, azóta nem volt gond.
Remélem, ez segít.
Nóri
Névtelen mondta
Szia!
Most csináltam elöször kókusztejet házilag, meg inni is most ittam életemben először ilyet. Igy nincsen összehasonlítási alapom, nem tudom hogy ilyennek kell e lennie, de én érzek valami fura utóízt a végén, de nem ilyen kókusz íz. nem tudom mi lehet ez. Kókuszreszelékböl -nem kéndioxidos- csináltam forralt vizben áztatva 2 órát majd átturmixoltam és szürtem, passzíroztam. Lehet hogy sose fog igy nekem izleni ez vagy elrontottam valamit? Köszi elöre is
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem nem rontottál el semmit. Még próbáld ki hidegen is (amíg ázik, tartsd hűtőben), úgy egy picit más, hátha jobban ízlik.
Kanga mondta
Szia, beáztattam, de a 400 mili vizet nagyon gyorsan beszívta. Utántöltsek, vagy ragaszkodjak a recepthez (400/400 mili)? köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hm… szerintem tölthetsz még rá, de lehet, hogy azt is felszívja. A lényeg, hogy maradjon még annyi hely a turmixgépben, hogy bele tudd öblíteni az edényt.
Kanga mondta
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kanga mondta
Az előző közben tárgytalanná vált 🙂 szóval nekem a botmixeres verzió nem jött be, annál kisebbre nem tudja szedni a kókuszt mint amekkora. Viszont azt találtam ki, hogy ha előre megőrölöm kávédarálóban, akkor talán úgy is müködik. Most mindenesetre van négy dl kókusztej és ugyanennyi ázott kókusz :)))
Kanga mondta
Jelentem, sikerült a terv, annyira, hogy szűrni sem kellett, teljesen feloldódott a kókusz a vízben. Nem raktam bele sót (elfelejtettem) édesítőt se, mert így is nagyon finom! 🙂
M. Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri! Üdvözlet ismét a köreinkben! 🙂
Még tavaly boldogan vettem egy kisebb vödörnyi kókusztejport. Ekkor az szerepelt rajta, hogy "Összetevők: kókusztejpor". Isteni vele a kávé, habos és egzotikus. Egy kis cukormentes Monin karamell sziruppal igazi mennyei örömök ebben a mindenmentes világban! Amikor elfogyott, rendeltem három vödörrel, gondoltam spórolok a házhozszállítási egység-költségen. Azonban az új szállítmányon igy szerepel: "Összetevők: kókusztejpor, cukorészter". Ugyanaz a termék, csak közben eszükbe jutott, hogy cukrot is tartalmaz!??
Tudnál segíteni, hogy mi az a cukorészter és mit jelent a napi CH bevitelnél? Előre is hálásan köszönöm.
M. Nógrád Megyéből
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves M.! 🙂
A cukorészterek zsírsavak cukorral képzett vegyületei. A lényeg, hogy itt szerintem a kókusztejpor csomósodását gátolják, oldódását segítik vele. Nem szép dolog, hogy nincs tápanyag összetétel info a dobozon, de cukorészterből nagyon kevés szükséges a kívánt hatáshoz, azt mondanám, ne számolj vele.
Kellemes kávézást!
Névtelen mondta
Szia Nóri!:)
Peti vagyok kezdő kókusztejkészítő 🙂 és tegnap előtt csináltam kókusztejet forrázással, lebotmixereztem aminek semmi értelme nem volt mert nem aprította fel, ahogy látom másnak sem de még próbálkozom… 🙂 a problémám az hogy a kész tejet üvegbe töltöttem és betettem a hűtőbe de reggelre a kókuszzsír kicsapódott a tetejére anélkül nem túl jó az íze és állaga viszont nem akart feloldódni csak kicsit, így az a kérdésem, hogy fogyasztás előtt mindig fel kell e melegítenem?Utána a konyhába hagytam de mára megsavanyodott úgy érzem.. 🙂 Várom válaszod! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Peti,
Üdv a klubban! 🙂
Szerintem csak nagy teljesítményű mixer tudná felaprítani a kókuszt (pl. Vitamix), amiket mi használunk, csak jól összekeverik, de ez is valami.
Szobahőn életre kelnek a nyers dolgok, tartsd hűtőben. Én olyan üvegben tartottam, amibe bele tudtam nyúlni egy kanállal, így összetörtem a tetején a kókuszzsírt, és minden csészébe jutott egy kevés. Én kávéhoz ittam, úgyhogy a csészényi adagokat megmelegítettem. A kókuszzsír egyébként 24 fokon olvad, tehát nem kell kifejezetten meleg legyen a tej.
avkf mondta
A textil pelenka is nagyon jó, de én mézszűrővel szűröm a rizstejet ,meg a gyümölcs leveket amiket készítek. Tartós, könnyű tisztán tartani.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, ezt még nem hallottam.
Julcsa mondta
Szia Nóri! Azt szeretném megkérdezni, milyen megoldást tudsz, amivel házi kókusztejből tortakrémet tudok készíteni? Magtejkészítőm van, így talán ha több kókuszzsírt adok alapanyagként főzés előtt, az jó ötlet lehet? Zselatinnal próbálkoztam, de 2 dkg nem volt elég, túl híg lett. Például egy madártejes tortát szeretnék csinálni, ahhoz hogy fognál neki a krémnek? Esetleg nyílgyökérliszt, de azzal sem lesz elég sűrű. Cocomasból biztosan könnyebb, de jó lenne, ha a házi kókusztejből is valahogy me lehetne oldani. Köszi előre is! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Hát igen, a cocomas sokkal sűrűbb, és még plusz stabilizátor is van benne… Tápióka keményítővel és zsír hozzáadásával próbálkoznék. Ha ez nem oldja meg, kísérleti csodafegyver a csicseriborsólé: 1-2 ek. stabilizálhat.
Julcsa mondta
Szia!
Jé, erről még nem is hallottam. Bár követem a paleo étrendet, 1-2 ek nem hiszem, hogy olyan főbenjáró bűn lenne – nálam beleférne. Hogyan készíted el?
Vagy esetleg a szentjánoskenyérmag liszt? Még ezen gondolkodom – a nyílgyökér/tápióka mellett.
Köszönet! 🙂
M Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri!
Kókusztejporral iszom a kávémat. Egyszer felfedeztem ezt a finom tejport és nagyon bevált. Kb két éve vettem az elsőt, akkor a felsorolt összetevője csupán kókusz volt. Eltelt egy kis idő, majd megjelent az összetevői között a „cukorészter” fogalom. Ezt az anyagot még Te véleményezted nekem kb egy éve. Most elfogyott a készletem és láss csodát, ha most rendelek, már maltodextrin is van benne a cukorészteren felül. Ugyanarról a termékről van szó, ugyanolyan csomagolásban. Véleményed szerint rontott a maltodextrin a dolgon? S ha igen, milyen anyag közé kell beszámítani és gőzöm sincs hogy milyen mennyiséget, mert az nincs feltüntetve. Talán CH, de annak most is ugyanaz a mennyisége, mint a korábban vásárolt terméknek, azaz 20 gr 100 gr termékben. Vagy nem tüntették fel korábban a maltodextrint, vagy megosztotta a helyet valamivel a 20 gr. szénhidráton belül? Köszönöm előre is. (Mielőtt elküldtem a levelet még egyszer megnéztem, hogy ne írjak valótlant és látom, hogy már „Nátriumkazeinát” is van benne. Lassan visszatérhetünk a tejszínre.:)))))
Csilla mondta
Szia Nóri!
Most próbáltam ki a receptet, nekem a szénhidrát számolásával lenne kérdésem. A kókuszban a zacskó alapján 24gCh volt, egy kanál gyümölcscukrot tettem bele, ami 15gCh. Ha ezt mind beleszámolom, akkor 5,4gCh/100g-ra jön ki, de még ha cukor nélkül lenne is 3,3 lenne az eredmény. A kókuszból minden Ch belekerül vajon a tejbe? Vagy hogy működik ez? Esetleg a megmaradt kókuszt mérjem le és annyival kevesebbel számoljak? Köszönöm előre is!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
én ez összes CH-t bele szoktam számolni a tejbe, biztos, ami biztos. Visszamérni nem tudod, mert megszívja magát vízzel.
A kókusz CH-értékével megfogtál, mert tutira emlékeztem, hogy 10g/100g, erre most látom, hogy 24g CH/100g… Pedig emlékszem, hogy ezt anno a csomagolásról néztem le. A különbség egyébként pont a kókusz rost tartalma, itt meg tudod nézni (lehet, hogy ezt régebben nem számolták bele?). Ha 24g/100g-mal számolok, akkor 8dl tej 3g CH/100ml körül jön ki édesítés nélkül.
NK mondta
és az hogy van, hogy ha utána a vizes kókuszreszeléket sütőben kiszárítom, ledarálom, és lisztnek felhasználom? Mennyi lesz annak a ch-ja? (Merthogy ugye a ch „belemegy” a kókusztejbe, tehát elvileg nem sok… vagy hogy van ez?) köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Így van, ezzel a logikával én az így készült lisztet nem számolnám… Jól nyomon követni úgysem lehet házi eszközökkel, két helyre számolni ugyanazt pedig nem ésszerű.
NK mondta
Szuper, koszi!
NK mondta
Ujabb kerdes merult fel 🙂 ugyanezen az alapon, ha pl. befottet teszek el, es megfozom a gyumolcsot, akkor a leveben lesz ch vagy marad a gyumolcsben? Koszi
Mindenmentes Nóri mondta
Objektiven nézve nyilván meg fog oszlani valamennyire, de hogy mennyire, azt otthon nem fogod tudni mérni. Én a helyedben itt is csak az egyik helyre számolnám, különben csak a saját dolgod nehezíted. Én a gyümölcsbe számolnám…
NK mondta
Ok, koszi. Nyilvan nem akarom neheziteni a sajat dolgomat, csak ennyi volt a kerdes, hogy akkor a levet ihatom pl kulon, szamolas nelkul is. Koszi 😉
Mindenmentes Nóri mondta
Azért óvatosan, mert gyümölcs -> gyors, szóval gyors „időben”, pl. uzsonnára, és egyszerre max. egy pohárral. 🙂
Rebeka mondta
Kedves Nóri!
A segítségedet szeretném kérni, ugyanis én szerintem nem jól számolok… Akárhogy számolgattam nekem a cukor és édesítő nélküli kókusztej 2,8 g Ch/100 ml jött ki, de lehet elszúrtam.valamit.
Más bejegyzéseidnél láttam számolás „levezetést ” de itt nem és nem értem hogy jött ki a kb 1,2 g Ch/100ml.
Ha megtennéd, hogy leírod, nagyon hálás lennék. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Rebeka,
feljebb Csilla kérdezte ugyanezt, olvasd el ott a választ.
M. Nógrád Megyéből mondta
Drága Nóri!
Ezerrel várjuk a könyvedet!
Tudnál segíteni, hogy mit rontott a „nátriumkazeinát” a kedvenc kókusztejporomon? A legutóbbi tételben már ez is benne van!!!! Valami azt súgja, hogy ennek a szernek köze van a tejhez, de akkor meg miért tejpótló ez a kókusztejpor?
Köszönöm, köszönöm!
Márti Nógrádból
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Márti,
ez sajnos nagyon szomorú… és egészen értelmetlen: tejfehérjét tenni egy tejhelyettesítő termékbe… Hjajj. Sajnos így már nem tejmentes, nem is értem a koncepciót, ha volt egyáltalán… :\
Zsófi mondta
Kedves Nóri,
A kifacsart kókuszmaradványt szoktad valahogy hasznosítani vagy kuka?
Köszi a választ,
Zsófi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nekem nincs hozzá türelmem, de mások szokták. 🙂 Én répás kuglófot sütöttem anno ilyen maradékokkal.
H. Timi mondta
Kedves Nóri!
A neylon harisnya szűrésre megfelelő lehet?
A másik kérdésem: Párom csak kén-dioxidos kókuszreszeléket tudott hozni. Mennyire befolyásolja ez?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nekem kicsit fura tölet, de más olvasóm is írta már, hogy ilyet használ. 🙂
Nem befolyásolja, ha nem vagy érzékeny a kén-dioxidra és nem ragaszkodsz a bio kókuszhoz, akkor teljesen jó!
Emy mondta
Szia!Maradék kókuszreszelék meddig áll el hűtőben?? Vagy fagyasztani lehet??
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
pár napot mondanék, fagyasztani biztosan lehet.
Dóri mondta
Szia Nóri! Te milyen kókuszreszeléket használsz?
Andrási Nóra mondta
Szia,
szoktam venni Biorganik biot is, de ha elfogy, veszek az Aldiban is, nem csinálok belőle ügyet. Nem ragaszkodom a nagyon zsíroshoz, ha erre gondoltál.
Dóri mondta
Köszönöm, a gyors válaszod!
Inkább az érdekelt, milyen kezeletlen kókuszreszeléket találtál!? Megnézem a Lidlben!
Andrási Nóra mondta
Ja vagy úgy… Szerintem az nem lesz kezeletlen.
Andrási Nóra mondta
Megnéztem, a Biorganik bio kókusz reszelékén nincs feltüntetve semmi, csak kókusz.
Dominika mondta
Kipróbáltam, nagyon bejött. Én eddig csak hidegen áztattam, szoktam nele vaníliaport rakni, isteni! Fahéjdarabot is raktam a kész tejbe, kicsit érezni, nekem úgy is ízlett. A délelőtti kávémban szoktam inni, édesítő nélkül készítem, felforralom szűrés után és műanyag shakerben tárolom.
Köszönöm a receptet!
Ui.: nálam „keksz” lett a szárazanyagból