2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Vajon miért van az, hogy minél messzebb áll valami az étrendemtől, annál izgalmasabbnak tűnik…? Az első dolog, amitől megváltam anno, a cukor és a gyors felszívódású szénhidrátok voltak. Természetes, hogy azóta is sóvárgok a karamell után. 🙂 Mindenre van megoldás, így már évek óta van cukormentes karamellszósz recept a blogomon: éppen ezen a héten írta az egyik olvasóm, hogy ez a legjobb karamellszósz, amit valaha kóstolt (köszi!) – kicsit talán túlzott, de tényleg isteni. 🙂 A reggeli kávémhoz találtam karamell ízű stevia cseppet (!), így kerek volt a világ, de… eszembe jutott a vajkaramella. Ha érdekel, hogy a cukormentes karamella felé vezető utam miért pont egy szuperélelmiszeren keresztül vezetett, olvass tovább!
Cukormentes karamella?
A karamell bizonyos cukrok (redukáló cukrok) hőbomlása során keletkezik, hogy pontosan mi is, az még nem tisztázott. Emiatt pontosan ugyanolyan ízt, állagot nem lehet elérni cukor nélkül, így ez a lucuma karamell is csak erősen hasonlít a karamellre: az illata édeskés, az állaga is nagyon hasonló, csak egy hajszálnyit keményebb gyerekkorom vajkaramellájánál. Az íze? Édes, de nem túl édes, van benne valami virágos beütés (nem vagyok borszakértő… 🙂 ) és egy kicsit gyümölcsös, mivel a lucuma egy gyümölcs. 🙂
Mi az a lucuma?
A lucuma (lúcuma) egy Dél-Amerikában őshonos fa gyümölcse. Hagyományosan az Andokban (Peru, Ecuador) termesztik: természetes édesítőszerként használják, és pl. Peru legnépszerűbb fagylaltja is lucuma ízű. 🙂 Magas vas- és foszfor tartalma miatt az utóbbi években szuperélelmiszerként világkarriert futott be.
Az íze elég nehezen leírható: hasonlították már a juharszirup és az édesburgonya mellett a tejkaramellához is. Innen jött a gondolat, hogy vajon lehetne ebből valahogy vajkaramella ízű dolgot készíteni? Kiderült, hogy az ötletem nem is olyan vad: rábukkantam erre a receptre, majd apró változtatással (a két hozzávalóból lecseréltem az egyiket… 🙂 ) el is készült a saját házi „cukormentes karamellám”, ami ráadásul szuperélelmiszer is!
Szükségünk van-e szuperélelmiszerekre?
Mielőtt megosztom a (rendkívül bonyolult 😉 ) receptet, tennék egy kis kitérőt a superfoodok témájában. Évek óta figyelem, hogy a különböző tápanyagokban kiemelkedően gazdag élelmiszerek hogyan lesznek egyre népszerűbbek. Az érzéseim vegyesek ezzel kapcsolatban.
Felmerül a kérdés, hogy vajon szükségünk van-e a tápanyagok pótlására, ha egyébként egészséges, változatos étrenden élünk? A válasz az, hogy könnyen elképzelhető: a nem fenntartható módon végzett földművelés tönkreteszi a termőföldet, ezért az ott termelt zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma sem lesz az igazi. Szerencsésnek tartom a szemléletet, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat természetes formában vigyük be a szervezetbe, és erre jó megoldás lehet a szuperélelmiszerek fogyasztása. Az érem másik oldala, hogy a világ másik végéből beszerzett élelmiszerek sem fenntarthatóak a költséges és energiaigényes szállítás miatt. Mi lenne a valódi megoldás? Ha mindannyian fenntartható módon megtermelnénk a saját zöldségünket, de legalábbis olyan helybeli kistermelőktől vásárolnánk, akik odafigyelnek a talajok egészségére. Amíg ez nem megy, addig segíthetnek a szuperélelmiszerek.
Ha superfood vásárlásra adjuk a fejünket, meg kell győződni a termékek minőségéről. Ez a másik szempont, ami eddig visszatartott a superfoodok fogyasztásától: ahhoz, hogy valóban „szuperek” legyenek, nagy odafigyelésre van szükség már a termeléstől kezdve. Pl. a híres goji bogyó csak akkor lesz jó minőségű, ha többezer méter magasan termesztik, vagy a maca por csak akkor lesz fogyasztásra érdemes, ha a termőtalajnak több évet adnak a regenerálódásra két maca termés között. Amikor leültem beszélgetni Gáborral, a PlanetBio ügyvezetőjével, meggyőzött arról, hogy kínosan ügyelnek a termékeik minőségére: pl. rendszeresen ellenőrzik a tápanyagtartalmukat, és a cégalapító hölgy annak idején személyesen felkereste a legtöbb termelőt, akiktől a termékeik származnak. Minden kérdésemre korrekt választ kaptam, felüdítő volt. 🙂 Így történt, hogy én is elkezdtem a superfoodokkal ismerkedni…
A recept után megosztok egy akciós kuponkódot, amivel az olvasóim 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a PlanetBio webáruházában! 🙂
Cukormentes karamella lucuma porral
Hozzávalók
- 60 g lucuma por
- 60 g kakaóvaj*
Elkészítés
- Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat. Vigyázz, hogy ne melegítsd túl: amikor már csak kb. a harmada szilárd, vedd le a gőzről és kevergesd, amíg teljesen megolvad.
- Add hozzá a lucuma port és keverd csomómentesre.
- Öntsd szilikon bonbon formába és szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni.
Megjegyzések
Tápérték információ
A PlanetBio webáruházban az olvasóim most 5% kedvezménnyel vásárolhatnak a „mindenmentes” kuponkód érvényesítésével. A kedvezmény nem csak a recept hozzávalóira, hanem a teljes kínálatra érvényes. 🙂 Kellemes böngészést kívánok!
Boros Ildikó mondta
Igazán annyira várom az új receptjeidet, ez most valami szuper lett! Senki sem hitte el a családból, hogy nincs cukor benne ás csak 2 összetevőből készült! Sajnos, nem készíthetek minden nap, a lucuma kicsit húzós, de mindenképpen már az ünnepi repertoárba is beillesztem!
BéZsé mondta
Kedves Nóri!
Én bonbon tölteléket készítettem belőle. Kicsit változtattam a recepten, 40g kakaóvajat, 20g kókuszzsírt használtam, csokihüvelyekbe töltöttem, isteni lett! A maradék tölteléket szilikon formába kanalaztam, így lett 4 darab „vajkaramellám” is, de egyértelműen a bonbonok nyertek az ízcsatában.
Csernik Marcsi mondta
Nagyon finom és különleges, köszi a receptet 🙂
Molnár Emese mondta
Annyi kérdésem lenne, hogy ez a lucuma por adható kicsiknek is? 2 évesnek! Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Az enyém befalta, nem panaszkodott. 🙂 Ez is csak egy gyümölcs…
Sz.A.Hermina mondta
Kedves Nóri,
Vajon más márkájú lucuma porral is működik?
Mit gondolsz?
Köszi,
Hermi
Mindenmentes Nóri mondta
Persze!
Sz.A.Hermina mondta
Szuper, köszi!
Gondoltam lehet eltérés az ízében.
Hamarosan kipróbálom.
Nagyon szuperek a receptjeid! <3
Hermi