2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Itt a legújabb zabkeksz-variáció! Már több, mint egy éve annak, hogy szinte minden nap -legalábbis hétköznapokon biztosan-, tízóraira valamilyen zabpelyhes kekszet eszünk. Ha jól számolom, ez a 7. ízesítés, ami az oldalra is felkerül…
Ez most a legutóbbi, fűszeres változat készítése közben jutott eszembe. A sokféle fűszerrel és kivonattal még biztosan lehet variálni. (Vajon milyen lenne egy ánizsos, „chai te” változat…?)
Hozzávalók:
150g zabpehely
100g tk. zabliszt
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só
100g olvasztott vaj
150g cukornak megfelelő édesítő
2 tojás
30g méz
1 kk. narancskivonat
Süssünk…
1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a szilárd hozzávalókat.
2. Egy kisebben a folyékonyakat jól összekeverjük a tojásokkal, majd ráöntjük a zabpelyhes keverékre. Nagy mozdulatokkal összedolgozzuk.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két kiskanállal csinos falatokat formázunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a kekszeket légkeveréssel sütjük kb. 10 percig.
Kész is a szokásos alacsony glikémiás indexű tízóraink. A kekszek szénhidrát-tartalma kb. 40g CH/100g.
Ti milyen ízű zabkekszet hiányoltok a gyűjteményből?
Háziboszorka mondta
@lujzababa: Hát igen, ebben egyetérünk. 🙂 Eddig kb. ötféleképpen kávésat sütöttem, de még nem az igazi… Sebaj, ami késik, az jön!
lujzababa mondta
Kávés-csokis még jöhetne 🙂
Petra Lea Lancos mondta
Nagyon klassz lett! Nincs narancskivonatunk, de az otthoni aromákkal dolgoztam…
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Dorka mondta
Szia! narancskivonatot facsart narancs levével tudom helyettesíteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
inkább bio narancs reszelt héjával, mert a leve eláztathatja. De lehet, hogy azzal is működik, nem próbáltam.
Éva mondta
Szia
Mivel tudom helyettesiteni a zabkekszeidben a tojást, és milyen arányban, mert ugy látom mindenhol ez a kötőanyag. Persze ugy hogy glutén tejmentes és ir barát is legyen?
Köszi Éva
Mindenmentes Nóri mondta
Próbáld meg lenmag-tojással, és írd meg, hogy sikerült! 🙂