2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
„Miért szeretem a Starbuckst?” című bejegyzésünk következik. Na nem, nem azért, mert már potom 800 Ft-ért (jájj) kapok náluk egy cukormentes sziruppal ízesített szója lattét. Nem ezzel lopta be magát ez a franchise a szívembe, hanem azzal a honlappal, ahonnan a kávézók rendelhetik meg ellátmányukat. Itt nem csak a kávéra és a bögrékre, meg a hirdetőtáblákra gondolok, hanem az összes receptre, amik ingyen letölthető csinos kis receptkártyák formájában találhatóak meg. Igen, a Starbucks összes kávéreceptje szabadon elérhető a neten. (?!)
Mivel kedvelem a kissé talán túlságosan is feltupírozott eszpresszó alapú italokat, eltöltöttem pár órát az oldal böngészésével, és találtam is néhány italt, amit nagyon szívesen megkóstoltam volna -szójatejből, cukor nélkül-, de sajnos Magyarországon nem elérhetőek. Pl. ugyan létezik cukormentes karamell és csokoládé szósz is, a Starbucks és a Monin is gyárt ilyet, egyik sem szállít ilyesmit Európába. Mondhatnám, hogy nem szép tőlük, de ezzel valószínűleg sok pénzt spóroltak nekem és megajándékoztak néhány percnyi „Heuréka!” élménnyel a konyhámban, szóval részemről nincs harag.
A kiszemelt, elkészítendő ital tehát angolul a „Salted charamel mocha” névre hallgat, a fűszerkeveréket, amit opcionálisan ajánlok hozzá pedig a „Salty spiced mocha blender” receptjénél találtam.
Igen, tudom, elsőre fura elképzelni a sót meg a karamellt egy helyen. Én egyszer kóstoltam egy csokit, amiben sós-karamellizált mogyoródarabok voltak, ráadásul emellett 70% kakaótartalmú és fair trade is volt… Azóta zseniális ötletnek tartom a sós-karamellás ízpárosítást, és alig vártam, hogy kávéban is kipróbálhassam. Hát íme.
Ezt most nem fogom számozni, mert olyan hamar készen van. Egy előmelegített bögrébe tettem 2 kk. cukormentes karamellszirupot, erre lefőztem egy eszpresszót. Felgőzöltem kb. 160ml szójatejet, felengedtem vele a kávémat. A tetejét cukormentes karamellszósszal díszítettem, és megszórtam az alábbi fűszerkeverékkel: egy fűszertartóban összekevertem 1 kk. őrölt kardamomot, 2 kk. őrölt fahéjat 3 kk. tengeri sót.
A karamell-öntetet visszamértem, kb. 2g ment a tetejére, ebben 1,6g CH van, ehhez jön a 160ml 2,5g/100ml szénhidrát-tartalmú szójatej, ez összesen kb. 6g CH/pohár. Ez jóval kevesebb, mint az a >40g cukor, amit az eredeti „Salted charamel mocha” tartalmaz.
Ha most éppen nincs is otthon cukormentes karamellszirup, és a karamellszószt sincs sok kedvetek kevergetni, sebaj, de szerintem ezt a sós fűszerkeveréket mindenképpen próbáljátok ki! Tudjátok, egyszer mindent meg lehet kóstolni…
Frissítés, 2012.12.22. Végre kiürült nálunk egy cseppmentes mézesflakon. Most ebbe töltöttem a karamellszószt, ami víz hozzáadása nélkül, tehát csak mézből, tejszínből és vajból készült. Így pont jó az állaga melegítés nélkül is ahhoz, hogy a flakonból kinyomva a kávém tetejére csíkozzam.
Íme a legfrissebb, absztrakt művészeti alkotásom:
stdzsi mondta
Szirup elkészítve a hűtőben pihen,a fűszerkeverékkel pedig gyakran bolondítom meg a reggeli kávémat. És rájöttem hogy a kardamom az egyik kedvenc teám ízesítője… :)))
stdzsi mondta
:DDD Starbucks forever, de csak külföldön, pláne, hogy vannak laktózmentes cuccaik. :))
Szirup és fűszerkeverék készítés a reggeli ébredezés után. 😛 :))
Háziboszorka mondta
@stdzsi: Tudtam én, hogy akad még legalább egy habos-babos kávérajongó az olvasóim között! 🙂
stdzsi mondta
Tetszik a bögréd!
Most mehetek a herbaházba kardamomot venni… Meg a karamell szószhoz valókat… Olyan vagy… De olyan…. :DD
Ancsur mondta
Mc cafében van cukormentes karamell 🙂 És szójatej is, felár nélkül, de amúgy is jóval olcsóbb mint a Starbucks. Szuper a blog, most derült ki, hogy tejallergiám van, szóval nagy segítség lesz 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Ha már reklámozunk, akkor ne hagyjuk ki a Costát, ahol van cukormentes karamell, vanília és mogyoró, és isteni kávét főznek! 🙂
Névtelen mondta
A Costában sajnos feláras a mandulatej 🙁
Mindenmentes Nóri mondta
Ez így van, de máshol meg egyáltalán nincs és a kávé is borzasztó. Ha megfizethetően szeretnék kávézni, azt úgyis a kedvenc konyhámban teszem. 🙂
Krisztina Török mondta
Szia!
Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen arányokkal készítetted el a szirupot, amely csak mézből, tejszínből és vajból készült?*-*
De már enélkül is elkészítettem a kávét és rákattantam 😀
Mindenmentes Nóri mondta
Belinkeltem a szövegben, itt találod: http://www.mindenmentes.hu/2012/09/karamell-szosz-cukor-nelkul/
Kati mondta
Azt megkerdezhetem, hogy a recept kartyakat hol lehet megtalalni? Szivesen kiserleteznek 🙂 a te recid ma ki is probalom 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Starbucksfs.com volt, ha jól emlékszem.