2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A múltkori rizsfelfújt sikerén felbuzdulva újra ehhez a recepthez nyúltam, amikor az jutott eszembe, hogy de ennék egy adag milánóit, vagy lasagnét… Ízvilágban ott volt, szerintem lesz még hasonló a menün máskor is.
Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:
250g darált hús
250ml passzírozott paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
2 tojás
225g előgőzölt barna rizs
100ml főzőtejszín
1 késhegynyi szerecsendió
50g trappista, kevés parmezán a tetejére
só, bors, oregánó, bazsalikom
Az előző adagba 4 tojás került. Most egy kicsit kevésbé tojásosra szerettem volna, ezért lett 2, de mehetne bele 4 is, akkor jobban összeáll. Sőt, ha van kedvetek, a hús és a paradicsomszósz mennyiségét is lehet duplázni szerintem, akkor viszont már tényleg kell a 4 tojás.
Így készül:
1. A barna rizst 1 kk. sóval feltesszük főni.
2. Felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, megpároljuk az olívaolajon. Ha üveges, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk. A húst fehéredésig folyamatosan kevergetjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, oregánót, bazsalikomot és 20 percig mérsékelt fokozaton hagyjuk rotyogni.
3. Közben a rizs már majdnem kész, még egy kevés víz van alatta. Hozzákeverjük a tejszínt és a szerecsendiót. Készre pároljuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Felverjük a tojásokat. Minden hozzávalót összekeverünk és elsimítunk egy olívaolajjal kikent tűzálló tálban. A tetejét megszórjuk a sajtokkal és 180 fokon légkeveréssel addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd (20-25 perc).
Lasagne bolognese ízű gluténmentes rizsfelfújt. Négyfelé csomagolva éppen egy ebdére való, 50g CH/adag.
ERIKA mondta
Szia Nóri! Ezt az ételt lehetne „vegánosítani”?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Persze: hús helyett tofu, vöröslencse vagy részben gomba, sajt helyett vegán parmezán vagy házi parmezán, és kész is! 🙂 Igazból ez azért készült, mert ekkoriban még nem volt gm tészta, ami IR-barát is, most már inkább főznék egy vegán bolognait… És jó, hogy írtál, mert fogok is! 🙂