2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mindig szerettem sütni, és mégis: az életmódváltásom előtt sosem sütöttem kakaós csigát. Már elég sokszor kértetek tőlem gluténmentes kakaós csiga receptet és jó ideje várt a kidolgozandó receptötleteim listáján, mire pár hete végre nekiláttam az első adagnak. A tészta már elsőre is egész jól kezelhető volt, de a csigáim megjelenésén még volt mit javítani… Szerencsére kis családom zokszó nélkül pusztította el az esztétikailag kifogásolt darabokat.
Gluténmentes kakaós csiga
Milyen a jó kakaós csiga? Halvány emlékeimben az él a mai napig, hogy csíkokra cincálható és a közepe a legfinomabb része. 🙂 Ezeknek a pontoknak sikerült most is megfelelni. Sokat kóstolgattuk ezt a receptet, mire véglegesnek minősítettem, így biztosan állíthatom, hogy ezek a helyes kis gluténmentes kakaós csigák remekül mennek kávéhoz, praktikus útravaló falatok, és felnőttek, gyerekek egyaránt szeretni fogják. 🙂
Mivel új voltam kakaós csiga fronton, sok hagyományos és reform receptet átolvastam. A legtöbb receptben több olajat használtak a tésztához, mint amit én jó szívvel beletennék, ezért ez egy kevésbé zsíros változat. A kedvenc inzulinrezisztencia diétába is illeszthető gluténmentes lisztjeim mellet az újonnan felfedezett földi mandula lisztet használtam. A kakaó mellé eritrit került, mert így a töltelék iskolás korom kakaós csigáit idézi, mégsem kell beleszámolni a napi szénhidrát-bevitelbe.
Kihűlés után le kell takarni, hogy ne száradjon ki, így viszont 3-4 napig is finom.
Vigyázat, kapós! 🙂
Gluténmentes kakaós csiga (IR-barát, vegán)
Hozzávalók
- 70 g földimandula liszt
- 70 g kölesliszt
- 70 g barna rizsliszt
- 2 ek. útifű maghéj
- 2 ek. lenmag frissen darálva
- 180 g víz
- 4 ek. olívaolaj
- csipet só
- 10 g élesztő
- 2 ek. kakaó
- 4 ek. eritrit
- kb. 40g kókuszzsír olvasztva
Elkészítés
- A lenmagot daráld le és pár evőkanál vízzel összekeverve készíts belőle "lenmag-tojást": kézi habverővel kevergesd, amíg zselés, tojásfehérje-szerű állaga lesz.
- A langyos vízben keverd el az élesztőt és tedd félre.
- Mérd a liszteket egy nagyobb keverőtálba: a földi mandula liszttel kezd, mert ez mindig csomós egy kicsit, ezeket lapítsd szét egy kanállal. Aztán mehet bele a többi liszt és a só.
- Az élesztős vízben keverd el az útifű maghéjat és az olívaolajat.
- A folyékony keveréket öntsd a lisztere, add hozzá a lenmag-tojást is és dolgozd össze a tésztát. Letakarva tedd félre kelni kb. 30 percre.
- A töltelékhez a kakaóport és az eritritet keverd el annyi olvasztott kókuszzsírral, hogy jól kenhető masszát kapj.
- A tésztát két részletben nyújtsd ki és kend meg a töltelékkel: az egyik oldalán egészen a széléig, majd erről az oldalról tekerd fel. Érdemes fólián vagy szilikon sütőlapon nyújtani, mert azzal könnyebb lesz feltekerni!
- Vágj kb. 1 centi széles csigákat, tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és letakarva hagyd kelni, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra.
- Süsd a csigákat 180 fokon alul-felül sütéssel 20 percig.
Boros Ildikó mondta
Szia Nóri!
Sajnos, lenmagot nem használhatok, ezért a kérdésem, mit lehet helyette??
Mindenmentes Nóri mondta
Chia magot, de kis is hagyhatod akár, csak úgy kicsit nehezebb lesz nyújtani (én többször megsütöttem így is).
Adrienn mondta
Kedves Nóra!
A mandula lisztet mivel lehet helyettesíteni, a két éves kislányom mogyoróféléket nem ehet egyenlőre, mert érzékeny rá, viszont szívesen készítenék neki ilyen kakaóscsigát.
Mindenmentes Nóri mondta
Keves Adrienn,
a FÖLDI mandula nem rokona a mandulának, nem dió/mogyoróféle, csak így hívják. Egyébként a sáskafélékhez tartozik.
Anna mondta
SÁSKA ??? ^_^
Mindenmentes Nóri mondta
Ó… SÁS! Sásfélék. ☺️
viomol23 mondta
Szia! Kipróbálnám szívesen, így hát az érdekelne, hogy van-e jelentősége a 3 féle lisztnek, például helyettesíthetek-e gesztenye és mandulaliszttel? Továbbá ebben az esetben a csicserilé funkcionál-e tojásfehérjeként és ha agave sziruppal készíteném, szükséges-e a kókuszzsír a kakaós masszához?
Üdv
Vio
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
persze, hogy van jelentősége a háromféle lisztnek… 😀 A csicserilé ide nem lenne jó, mert ide „ragasztó” kell, nem tojásfehérje. Ha kihagyod a kókuszzsírt, összeragadnak a csigák, egyébként jó lehet.
Poór Kata mondta
Nóri, a földimandula liszt helyettesíthető valamivel? Esetleg hajdinával, vagy valamilyen darált maggal?
Szép napot! 🙂
Kata
Mindenmentes Nóri mondta
Hajdina ó lehet. 🙂
Szabina mondta
Szia Nóri!
Esetleg sima mandulaliszttel is működhet?
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, vagy hajdinaliszttel is. A folyadék mennyisége viszont ezzel változhat…
Andi mondta
Én sima mandula liszttel készítettem, finom lett.
Nagy Katalin mondta
Szia Nóri! Élesztő helyett szódabikarbóna vagy sütőpor mehet bele?
Mindenmentes Nóri mondta
Mehetni mehet, csak nem tudom, hogy lesz a feltekeréssel, mert a tekercseknek még kelni kell, hogy szépen kikerekedjenek…
Simon Virág mondta
Nóri, nagyon finom lett ez a kakaós csiga! A tésztával könnyen lehet dolgozni, a végeredmény ropogós, és egyben krémes belsejű. Én kókuszcukorral csináltam a tölteléket, nagyon finom ízű lett.
Csak azt nem tudtam csekkolni, hogy valóban eláll-e több napig… a másnapot se érte meg 🙂
Moni mondta
Szia Nori!
Hatha szerencsem lesz, es bekukkantasz alvas idoben ….
Szoval osszeallitottam a tesztat – eletem elso gm tesztaja. Nekem kanallal kenheto. Mindent a recept szerint csinaltam, egyedul a lenmag tojasban nem voltam biztos. Az is kenheto volt kb. Kocsonyas allagra szamitottam, de nem mertem tobb vizet adni hozzza. Lehet, hogy igy is elvizeztem? Most tettem oda kelni. Kivancsian varom, hogy mi lesz … De azert kivancsi lennek, hogy eeddig jo-e igy?
Elore is ioszi, Moni
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nem tudok minden nap válaszolni… 🙂 Első körben elég nedves, igen, mire megkel, már csak kicsit nedves tapintású kell legyen.
Matyacsilla mondta
Nagyon finom lett,köszönöm a receptet! A diós bejgli mellett a kedvenc!
Én első körben-amíg vártam a földimandula lisztre-megcsináltam hajdinaliszttel. Nagyon rossz ízű lett. Miután a futár meghozta a földimandula lisztet és újból megcsináltam,mintha nem ugyan azt a receptet készítettem volna. Gondolom,mandulaliszttel azért élvezetesebb lehet.
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi, hogy megírtad!
Tünde mondta
Kedves Nóri!
180 g vízzel kell elkeverni az élesztőt, vagy 180 g víz kell a lenmagtojáshoz és az élesztőhöz összesen? Én az előbbi módon csináltam, de úgy nagyon lágy és ragacsos lett a tészta, és muszáj volt lisztet adnom hozzá, hogy ki tudjam nyújtani.
A másik kérdésem, hogy szerinted milyen lesz a tészta, ha kihagyom az olajat, és csak a töltelékhez használom az előírt mennyiséget? Nekem egy kicsit túl olajos így az összhatás.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Jól csináltad. Nekem is lágy volt, de mire megkelt, kezelhető lett. Mondjuk mindig két sütőpapír/fólia között nyújtok, mer az tuti nem ragad és feltekerni is könnyebb. 🙂
Kihagyhatod az olajat, úgy is működik a tészta csak nekem nem volt elég klasszikus kakaós csigás az élmény: ropogósabb lesz, nem annyira nedves.
Szabina mondta
Szia Nóri!
Ez valami mennyei lett. Én sima mandulaliszttel csináltam, mert az volt itthon és a 2 rudat 2 féle töltelékkel töltöttem meg (kakaós és fahéjas), csak ennyiben változtattam a recepten. A mindenmentes recepteknél én nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy pont olyan, mint az igazi, de ez még annál is jobb számomra. A látványpékségek elbújhatnak mögötte ízben, állagban, mindenben 🙂
Szép napot,
Szabina
Mindenmentes Nóri mondta
Köszönöm! 🙂 <3
Évi mondta
Én is elkészítettem, mandulaliszttel…
Köszönöm a receptet, igazán jól sikerült!
Évi mondta
Szia Nóri!
Mivel én ehetek tojást, a lenmagot lecseréltem egy normál tojásra, így viszont borzalmas állaga lett a tésztanak. Valahogy kinyújtottam, de már a szeleteléskor is tört, és a sütőben is, illetve nem is kelt meg egyáltalán, pedig az élesztő szuper volt, azonnal felfutott. Szerinted létezik, hogy a tojás ennyire eltolta a tésztát? Ha igen, mivel lehetne javitani rajta? Köszi! Évi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
igen sajnos a tojás nem egyenlő a lenmagtojással, nem lehet így lecserélni egyiket a másikra. A tojásos gluténmentes süteményeim mindig sokkal szárazabbak voltak. Próbáld ki lenmagtojással! 😉
Pölöskei Réka mondta
Kedves Nóri!
Ma végre sikerült időt szakítanom arra, hogy megsüssem a csigákat- igazán finom lett! Alig várom, hogy a tejmentes diétát nemrég követő és az őt ért csapástól egyenlőre szenvedő kiskamasz lányom megkóstolja!
Az élesztő nem futott fel olyan szépen mint a langyos tejes kelt tésztáknál. Mit rontottam el?
Ennek ellenére jól lehetett vele dolgozni- a fólia életmentő tanács.
Nagyon köszönöm.
Réka
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Réka,
semmit nem rontottál el, ez ilyen. 🙂 Nekem is csak buborékozni szokott, megszokásból használom a „futtasd fel” kifejezést.
Lili mondta
Szia! Schar gluténmentes lisztkeverékkel nem lehet megcsinálni? köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nem használok lisztkeverékeket.
Edina mondta
Kedves Nóri! Köszönet a receptért! A végeredmény nagyon finom lett, nemrég sült ki, de már alig van belőle! 🙂
Zsu mondta
Koszonom,ez jòl esett…..ès a legjobb,hogy az ìnyenc lànyomnak is nagyon ìzlett.
Alenmagliszt maradt ki (fura mòd nem volt itthon),helyette plusz egy evokanàl utifumaghèj ment bele. Nagyon jòl kezelheto tèsztàt kaptam. Igazàn koszonom.
Emi mondta
Szia Nóri!
Kipróbáltam ezt a receptet is, s amennyira tartottam tőle, annyira finom lett! (Pedig először benéztem kicsit a hozzávalókat és az útifűmaghéjat szentjánoskenyér porral helyettesítettem… ettől kevesebb lett, de így is formázható maradt).
Nagyon hálás vagyok érte, mert a férjemnek nagyon nehéz finom alternatívát találni és ez tényleg nagyon finom kakaóscsiga!
Örök hálám 🙂
Dénes Fruzsina mondta
Szia Nóri,
milyen élesztő az élesztő? por vagy rendes?
Cukor nem kell hozzá?
Sima élesztővel csináltam cukor nélkül és nem kelt meg 🙁
Köszönöm, Fruzsina
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
sima friss élesztőt szoktam használni, cukor nélkül. Tehetsz hozzá icipici cukrot, csak az élesztő miatt, de az is lehet, hogy az élesztő volt a ludas – még ha friss is, nekem eddig csak a budafoki nem okozott soha csalódást.
Diána mondta
Szia Nóri,
Egyszer már megsütöttem, nagyon finom lett! Két kérdésem lenne… Az egyik, hogy milyen vékonyra vagy mekkora téglalapra nyújtsam ki? Legutóbbi túl vékonyra sikeredett és a kakaó mennyiség sem lett elég…>< Illetve természetes az, hogy éreztem a földimandula liszt textúráját? Kókuszreszelékhez tudnám hasonlítani…
Köszönöm, legyen szép napod! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Én a hajlítható vágódeszkán szoktam kinyújtani, az kb. 25×30 centis, olyan 3-5 mm vastagra. Utóbbin sajnos nem tudok segíteni, esetleg próbálj másik gyártótól is…
Diána mondta
Rendben, köszönöm! 🙂
Mariann mondta
Szia Nori!
koszi a receptet,cca 3*probaltam,a fiamnak izlett csak tul zsiros lett.
Vegul elkezdtem kiserletezgetni es kb 5. Alkalomnal mandulatej szurlemenyt(1adag rainbow) tettem a foldimandula helyett es csak 3ek olajat. Igy lett tokeletes szamunkra 🙂
Nagyon jo a kep !
Andrási Nóra mondta
Köszi a tippet (is)! 🙂
Rita mondta
Kedves Nóri,
nagyon-nagyon köszönjük ezt a fantasztikus receptet, a család apraja-nagyja rajong érte.
Mi képzeld a tölteléket úgy csináltuk, hogy friss datolyát, kókusztejszínt és kakaóport turmixoltunk, tényleg isteni lett a végeredmény
Andrási Nóra mondta
Szupi. 🙂 Köszi a tippet!
Réka mondta
Sziasztok! Nekem jól működött földinandula helyett gesztenyeliszttel, köles helyett pedig csicseriborsóliszttel. (Ezek voltak itthon elérhetők) Élesztő helyett pedig gm zabkovászt használtam. Minden más változatlan naradt. Köszi a receptet!
Andrási Nóra mondta
Köszi, hogy megírtad!
Lelle mondta
Szia Nóra!
Sós, pl sajtos, pizzás csigának is jó lehet ez a tészta alap?
Andrási Nóra mondta
Szia Lelle,
igen, talán a Mindenmentes 2 könyvemben van is hasonló recept (pizzás csiga).
Nyilván magad is összerakhatod. 🙂
Lelle mondta
Nagyon szépen köszönöm! Ideje lesz beszerezni, sajnos nem vagyok az a kísérletezős típus…. 🙂
Lelle mondta
Szia!
Megjött a könyv, nagyon jó! Kislányommal mindenmentes diatean vagyunk, 8 hónapos. „Normális” esetben ilyenkor már egy kiflicsucskot adnék neki, hogy elmajszolja vacsora alatt.. szerinted ennek a csigának a tésztájából tudnék neki készíteni? Sehol se találtam receptet még, lisztkeveréket meg nem akarok adni neki…
Andrási Nóra mondta
Szia,
szerintem nyugodtan… 🙂